Mijn hond valt uit naar andere honden: wat moet ik doen?

Hondengedragscoach Lisse van de Groep in het bos met haar honden
Delen:

Valt jouw hond uit naar andere honden? Dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt wat je moet doen. Het kan super frustrerend zijn als jouw hond uitvalt naar andere honden. Je schaamt je misschien. Wandelen is geen leuke activiteit meer. Mogelijk ga je zelfs met spanning naar buiten met je hond. Daarom help ik je in dit artikel op weg en vertel ik je wat je kunt doen als jouw hond uitvalt naar andere honden.

Waarom valt je hond uit naar andere honden?

Een hond doet nooit “zomaar” iets. Hondengedrag lijkt voor ons soms onverklaarbaar, maar honden zijn logische dieren. Ze doen iets, omdat het hen iets oplevert. We noemen dit opportunistisch gedrag. Een hond vertoont gedrag A, omdat hij weet dat het hem situatie B oplevert. Situatie B is in dit geval iets prettigs – iets wat de hond graag wil. En hij is dus bereid om gedrag A te vertonen, zodat hij situatie B kan bereiken.

Als je dit in je achterhoofd houdt (want dit is simpelweg hoe het hondenbrein werkt), dan kan je ook begrijpen dat een hond nooit uitvalt voor z’n lol. Blijkbaar levert het uitvallen naar andere honden jouw hond iets op. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw hond in het verleden heeft ervaren dat hij door uit te vallen een andere hond kan wegjagen. Dit is voor jouw hond prettig als hij bijv. bang is voor andere honden.

Wat kan ik doen als mijn hond uitvalt naar andere honden?

Allereerst is het dus belangrijk om te bepalen waarom jouw hond uitvalt naar andere honden. Je wil dus een antwoord op de volgende vraag: “Wat levert het mijn hond op om uit te vallen naar andere honden?” Als je een antwoord hebt op die vraag, weet je vaak ook wat er nodig is om te zorgen dat je hond niet meer uitvalt.

Associatie met andere honden veranderen

Wat er sowieso moet gebeuren, is dat de associatie die jouw hond met andere honden heeft, moet veranderen. Jouw hond koppelt het tegenkomen van (bepaalde) andere honden nu aan uitvalgedrag. Kortom: als hij een andere hond ziet, reageert hij automatisch door uit te vallen. Het tegenkomen van een andere hond (prikkel A) betekent dus dat je hond reageert door uit te vallen (gedrag B). Op dit moment zit je dus in de volgende situatie:

Prikkel A –> Gedrag B

Dit wil je doorbreken. Je wil je hond een alternatief bieden. In plaats van uitvallen (gedrag B), wil je dat je hond leert dat hij ook een andere optie heeft (gedrag C). Maar om dát voor elkaar te krijgen, moet je één ding onthouden. Je hond is opportunistisch, weet je nog? Als jij dus wil dat hij gedrag C gaat vertonen, zul jij ervoor moeten zorgen dat gedrag C hem iets prettigs oplevert. Anders zal hij nooit gemotiveerd zijn om gedrag C te vertonen.

Je moet dus in de volgende situatie terecht gaan komen:

Prikkel A –> keuze uit gedrag B en gedrag C –> je hond kiest voor gedrag C, omdat dat hem meer oplevert dan gedrag B.

Ontdek hoe jij weer ontspannen kunt wandelen met je hond

Maar HOE doe je dat dan precies? Dat doe je dus allereerst door te ontdekken waarom jouw hond uitvalt naar andere honden, maar ook door te achterhalen wát jouw hond kan motiveren om ánder gedrag te vertonen!

Daarover vertel ik je álles in mijn online cursus Ontspannen wandelen met je hond. In deze cursus leg ik je meer uit over je hond. Waarom vallen honden uit naar andere honden? En hoe kan je dit gedrag op tijd leren herkennen, zodat je op tijd kunt ingrijpen? Ik vertel het je allemaal, want in de cursus leer je:

  • De signalen herkennen dat jouw hond zich niet op z’n gemak voelt (en dus mogelijk gaat uitvallen)
  • Hoe je het gedrag van je hond kunt omdraaien (van gedrag B naar gedrag C)
  • Hoe je kunt zorgen dat je andere honden weer rustig kunt passeren, zonder uitvalgedrag
  • Hoe je zowel los als aan de riem op een ontspannen manier andere honden kunt passeren
  • Hoe je weer contact krijgt met je hond tijdens het wandelen
  • En vooral hoe wandelen met je hond weer fijn en ontspannen wordt.

Al ruim 300 cursisten gingen je voor! Doe jij ook mee met de cursus? Op naar meer ontspannen wandelingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *