Hoe leer ik mijn hond om alleen thuis te blijven?

hond kijkt door het raam
Delen:

Heb jij een hond die niet alleen kan zijn? Dan is het logisch dat je je afvraagt: “Hoe leer ik mijn hond om alleen thuis te blijven?” Of je je hond dit makkelijk kunt aanleren óf dat er sprake is van een serieus probleem, hangt helemaal af van je hond. Maar of je hond nu verlatingsangst heeft of niet, ik heb goed nieuws voor je. Je kunt je hond namelijk prima leren om alleen thuis te blijven, en ook nog op een hondvriendelijke manier! Ik leg je uit hoe dat werkt.

Waarom kan mijn hond niet alleen zijn?

Niet elke hond vindt het makkelijk om alleen thuis te blijven. Soms komt dit doordat de hond simpelweg niet geleerd heeft om alleen thuis te blijven; soms is er meer aan de hand. Een hond die nooit geleerd heeft om alleen thuis te blijven, maar die geen last heeft van verlatingsangst, kan vaak relatief makkelijk leren om alleen thuis te zijn. Dit kost natuurlijk altijd tijd en energie, maar omdat er geen sprake is van angst of paniek (wat bij verlatingsangst wél het geval is), gaat het aanleren van het alleen zijn een stuk makkelijker dan bij een hond die verlatingsangst heeft ontwikkeld.

Hoe weet ik of er sprake is van verlatingsangst bij mijn hond?

Maar hoe weet je nou of er sprake is van verlatingsangst bij jouw hond? Kortom: hoe maak je onderscheid tussen een hond met verlatingsangst en een hond die gewoon nooit geleerd heeft om alleen thuis te blijven? Bij een hond met verlatingsangst, zien we vaak diverse stresssignalen wanneer de hond alleen gelaten wordt. Deze stresssignalen nemen niet af wanneer je op een laagdrempelige manier je hond alleen thuis probeert te laten. Je kunt er meer over lezen in dit artikel, waarin ik je vertel hoe je verlatingsangst bij je hond herkent.

Hoe leer je je hond alleen thuis te blijven?

Maar hoe doe je dat dan precies: je hond leren om alleen te zijn? Als je hierop gaat googelen kom je standaard adviezen tegen, zoals:

Laat je hond gewoon blaffen, dan leert hij vanzelf wel dat dat geen zin heeft.”

Bouw het gewoon op met een paar minuten per keer!”

Geef hem gewoon een botje zodat hij niet doorheeft dat je weggaat.”

Je moet zorgen dat je hond minder aan jou hangt, zodat hij zich minder aan je hecht.”

Deze adviezen werken helaas in de meeste gevallen niet. Maar wat werkt dan wel?

Als je je hond wil leren om alleen thuis te blijven, dan werkt het vooral heel goed om:

  • De standaard adviezen los te laten en te werken met een plan op maat (in mijn online cursus help ik je om zo’n plan op te stellen).
  • Negatieve ervaringen (zoals je hond laten blaffen) los te laten en juist op een positieve manier je hond te leren om alleen te blijven, zodat je hond vertrouwen krijgt dat jij altijd weer terugkomt.
  • Het rustig aan te doen met opbouwen, zodat je investeert in de lange termijn.
  • Je hond niet af te leiden (met botjes, speeltjes, lickimatten of een kong), maar je hond JUIST op een positieve manier te laten ervaren dat je weggaat, zodat hij kan ervaren dat je ook altijd weer terugkomt.

Hulp van een verlatingsangstexpert

Hoe je dat doet? Ik help je heel graag om je hond alleen thuis te leren blijven, zonder stress! Ik heb me gespecialiseerd in verlatingsangst bij honden en heb al heel veel honden geholpen om weer vol vertrouwen en ontspanning alleen thuis te blijven. Je hond ontspannen leren om alleen thuis te blijven, is altijd maatwerk. Daarom raad ik je aan om de standaard tips en adviezen los te laten, en aan de slag te gaan met een expert. Ik kan je op twee manieren helpen:

  • Met een verlatingsangsttraject. Tijdens een traject begeleid ik je minimaal 4 weken dagelijks en helpen we jouw hond om de start te maken met het ontspannen alleen thuisblijven.
  • Met mijn online cursus Verlatingsangst. In deze cursus leg ik je precies uit hoe jij je hond zonder stress kunt leren om alleen te zijn. Ik leg je uit hoe je een plan op maat maakt (speciaal voor jouw hond – dus geen “algemene trainingsplannen” zoals je die online vindt) en hoe je diverse moeilijkheden gedurende je trainingsperiode overwint (inclusief het antwoord op vragen als: hoe vaak moet ik trainen?, hoe zien mijn trainingsschema’s eruit? en wat als ik op vakantie ga?).

Een verlatingsangsttraject volgen

Wil jij liever een verlatingsangsttraject volgen en gedurende het traject 7 dagen per week genieten van mijn begeleiding, zodat ik je stap voor stap kan helpen richting een leven met meer vrijheid? Dat kan! Je kunt je hier aanmelden voor een verlatingsangsttraject. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie op je mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *