Puppy wil niet wandelen

puppy zit in het gras
Delen:

Je puppy wil niet wandelen: wat nu? Schrik niet, dit is heel normaal gedrag! In dit artikel leg ik je uit waarom jouw puppy niet wil wandelen en wat je eraan kunt doen. Lees dus snel verder en leer meer over jouw puppy!

Puppy wil niet wandelen aan de riem

Als je puppy niet wil wandelen aan de riem, merk je dat vaak al aan het begin van de wandeling. Jij hebt je wandelschoenen aangetrokken en je bent er helemaal klaar voor. Je puppy denkt daar echter anders over. Zodra je een paar stappen hebt gezet, zet je puppy geen poot meer vooruit. Je pup wil niet meer wandelen!

Waarom wil pup niet wandelen

Het is belangrijk om je te realiseren dat je eigenlijk een baby in huis hebt. Voor je puppy is de hele wereld nieuw. Hij is nog maar nét op de wereld en alle prikkels zijn nieuwe impulsen die hij moet verwerken. Eerst was hij in z’n nestje en toen kwam hij opeens bij jou wonen. En daar is alles nieuw! Een nieuw huis, nieuwe mensen, nieuwe geurtjes, een nieuwe straat, fietsers, voetgangers, misschien wel andere honden, verkeer, en ga zo maar verder… Er gebeurt een heleboel voor je pup!

Leer je puppy begrijpen

En dit is precies de reden dat jouw pup niet wil wandelen: het is too much. Jij gaat naar buiten met een doel: je pup moet poepen, plassen en even wandelen. Maar je puppy is dat poepen en plassen allang weer vergeten. Hij krijgt buiten allerlei prikkels te verwerken. En als dat te veel wordt, zie je dat veel pups stoppen met wandelen. Ze hangen in de riem en willen niet meer verder. Dit is dus heel normaal.

Wat je ook veel ziet, is dat puppy’s eenmaal buiten helemaal geen poep/plas doen. Ze zijn zo overweldigd door alle prikkels die ze buiten zien, dat ze helemaal geen tijd hebben om te poepen of plassen. En wat gebeurt er? Eenmaal binnen laat je puppy alles lopen. Jij denkt: “Ik heb je toch net de kans gegeven om buiten je behoefte te doen?” Maar vergeet niet dat jouw puppy mogelijk zo overweldigd was door alles, dat dat gewoon niet meer lukte. Eenmaal binnen, op zijn veilige plek, laat hij alles letterlijk los.

Dit kan je doen als je pup niet naar buiten wil

Herken jij deze situatie? Dan kan je het volgende doen:

Kies een vaste plek waar je wil dat je puppy poept en plast. Als je naar buiten gaat omdat je denkt dat je puppy moet poepen of plassen en je merkt dat hij niet mee wil wandelen, til hem dan even naar die plek en zet hem daar neer. Dan hoeft hij niet te wandelen, maar kan hij gewoon z’n poep en plas doen. Als je dit regelmatig doet, gaat je puppy dit plekje herkennen als poep- en plasplek. Omdat dit een plekje is waar je meerdere keren per dag komt, is de nieuwigheid er voor je pup sneller af en kan hij op die plek makkelijker de rust vinden om even zijn behoefte te doen zonder dat hij steeds nieuwe prikkels moet verwerken.

Ga terug als je puppy niet wil wandelen. Je pup geeft heel duidelijk aan dat hij niet wil, dus push het niet. Als je écht denkt dat je pup moet plassen of poepen, volg dan de bovenstaande tip op, til je puppy op en zet hem op een geschikte plek neer.

Ga naar buiten ná een slaapje. Rust zorgt ervoor dat je puppy weer wat meer prikkels aankan. Na een slaapje direct even naar buiten gaan, geeft je de grootste kans dat je pup daadwerkelijk poept of plast als je met hem naar buiten gaat.

Onthoud: dit gaat vanzelf voorbij. Een puppy die niet wil wandelen is volkomen normaal. Dit gedrag past helemaal bij een pup. Als je je echt zorgen maakt, kan je altijd even contact opnemen met je dierenarts, maar in principe gaat dit gedrag vanzelf ook weer voorbij. Push het niet en heb geduld.

Leer ontspannen wandelen met je hond

Wil jij leren om ontspannen te wandelen met je hond? Dan kan ik je verder helpen. In mijn online cursus Ontspannen wandelen met je hond leer je onder andere:

 • Hoe je ontspannen kunt loslopen met je hond
 • Hoe je voorkomt dat je hond gaat trekken aan de riem
 • Hoe wandelen leuk wordt, in plaats van frusterend
 • Hoe het passeren van andere honden op een prettige manier kan verlopen
 • Wat de juiste balans is tussen rust en wandelen

Puppycursus Amersfoort en Utrecht

Wil je meer leren over jouw puppy? Wil je precies weten wat je kunt verwachten als je een puppy in huis haalt, en wil je bijvoorbeeld leren:

 • Hoe je de eerste 24 uur met je pup aanpakt?
 • Hoe je ontspannen wandelt met je puppy, zowel los als aan de riem?
 • Wel of geen bench?
 • Hoe je je pupje zindelijk krijgt?
 • Hoe je grenzen stelt voor je pup en tegelijkertijd positief opvoedt?
 • Hoe je zorgt dat je een goed ritme hebt met je puppy?
 • Hoe socialiseren in z’n werk gaat?
 • En nog veel meer?

Check dan mijn Online Puppycursus! Deze puppycursus helpt je om een goede start te maken met je pup. Bovendien leer je veel beter begrijpen wat jouw puppy nodig heeft, nu én in de toekomst. En het grote voordeel? Je mag mij al je vragen over jouw pup mailen. Je hebt dus altijd een hulplijntje bij de hand!

Meer weten?

Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik regelmatig gratis tips en adviezen! Ook kan je mijn GRATIS E-BOOK downloaden! Hierin vertel ik je meer over ontspannen wandelen met je hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *