5 tips voor meer ontspanning bij jouw hond

golden retriever kauwt op een stok
Delen:

Wil jij jouw hond meer ontspanning bieden? Dan is het handig om te weten hoe je dat kunt doen. Honden zijn anders dan mensen en hebben dus ook andere manieren van ontspanning. In dit artikel geef ik je 5 tips voor meer ontspanning bij jouw hond!

Ontspanning bij honden

Ontspanning hebben we allemaal nodig. Elk levend wezen heeft het nodig om stress los te laten en zich relaxed en voldaan te voelen. Als jij wil dat je hond ontspant, zal je echter wel moeten weten hoe ontspanning er voor honden uitziet. Een hond ontspant zich namelijk anders dan een mens. In dit artikel vertel ik je hoe honden ontspannen en geef ik je mijn 5 beste tips voor meer ontspanning bij jouw hond.

1. Snuffelen

Met stip op 1 staat snuffelen. Naast het feit dat je hond enorm ontspant van snuffelen, is het voor je hond ook essentieel. De neus van je hond is zijn beste zintuig; het zintuig waarmee hij de wereld ontdekt. Door te snuffelen, kan hij dus informatie verzamelen. Wie heeft er hier gelopen? Was dat een reu of een teef? Hoe voelde diegene zich? Enzovoorts. M

Maar snuffelen heeft ook andere voordelen. Wist je dat tijdens het snuffelen de hartslag van je hond verlaagt? Bovendien maakt je hond allemaal feel good hormonen aan, zoals oxytocine, dopamine en endorfine. Deze hormonen zijn de tegenhangers van het stresshormoon adrenaline en zorgen er dus voor dat je hond op fysiek vlak de hormonen in zijn lijf heeft die hem helpen om zich relaxed te voelen.

2. Kauwen

Ook kauwen is een manier waarop honden zich kunnen ontspannen. Kauwen heeft een kalmerend effect op je hond en sommige honden gaan op dingen kauwen om zichzelf tot rust te manen. Je hond heeft een uitstekend gebit en dus heeft hij het juiste gereedschap om goed te kunnen kauwen. Geef je hond regelmatig iets op om te kauwen, zoals een lekker bot. Ook hiervan ontspant hij.

3. Likken

Likken is ook een manier waarop honden zichzelf kunnen kalmeren en ontspannen, maar wel in de juiste context. Een hond die obsessief zijn pootje likt of die bijvoorbeeld de kop van een andere hond likt, is niet het likken waar ik het in dit artikel over heb. In dit artikel gaat het over likken in de vorm van eten likken uit een lickimat, het likken van een hondenijsje in de zomer of het likken aan iets dat lekker smaakt. Deze vorm van likken brengt de hond ontspanning en zorgt wederom voor de aanmaak van hormonen waar je hond zich gelukkig en ontspannen door voelt.

4. Voldoende rust

Misschien heb je het gevoel dat een hond de héle dag allerlei leuke dingen moet doen om zich ontspannen te voelen, maar niets is minder waar. Voldoende rust is essentieel om een hond ontspannen te laten zijn. Rust is nodig om prikkels te verwerken. Zonder voldoende rust wordt je hond sneller prikkelbaar, gaat hij sneller heftig reageren op situaties en komen nieuwe prikkels intenser binnen. Rust, en zeker slaap, voorkomt dit en zorgt ervoor dat je hond zich uitgerust voelt. Wist je dat een volwassen hond wel 14 uur per dag mag slapen? Kijk maar eens of jouw hond daaraan komt!

5. Een uitlaatklep

Maar de tegenhanger van voldoende rust, is een goede uitlaatklep. Een hond die de hele dag alleen maar moet slapen en liggen, gaat zich immers vervelen en raakt onderprikkeld. Om dit te voorkomen, moet je zorgen dat je hond een goede uitlaatklep heeft. Dit kan je op verschillende manieren bieden:

  • Voldoende wandelen in gebieden die jouw hond fijn vindt
  • Hersenwerkjes om je hond mentale uitdaging te bieden
  • Een hondensport die past bij de kwaliteiten van jouw hond (denk aan een speurcursus of een sportieve cursus zoals agility)

Zo kan je zorgen voor meer ontspanning bij jouw hond!

Een ontspannen hond

Met deze 5 tips voor meer ontspanning bij jouw hond, bied jij je hond voldoende mogelijkheden om goed te ontspannen. Loop je echter toch tegen dingen aan? Dan kan het ook zijn dat er een ander probleem is dat jouw hond tegenhoudt om zich écht goed te kunnen ontspannen. Als het je niet lukt om je hond voldoende te laten ontspannen, kan je altijd hulp inschakelen van een hondengedragsdeskundige.

Je kunt ook een kijkje nemen bij mijn online cursussen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *