Wanneer is een hond gelukkig?

witte hond in een veld vol bloemen
Delen:

Vraag jij je af wanneer jouw hond gelukkig is? In dit artikel vertel ik je meer over de basisbehoeften van een hond. Wanneer is een hond gelukkig en wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je hond lekker in zijn vel zit? Ik vertel het je in dit artikel!

Is mijn hond gelukkig?

Vraag jij je de volgende dingen af?

 • Je wil weten of je hond gelukkig is
 • Je wil het beste voor je hond, maar je voelt je onzeker of je dat wel geeft
 • Je wil weten of je hond aan zijn trekken komt

In dat geval is dit een fijn artikel voor jou om te lezen!

Wanneer is een hond gelukkig?

Je hond is gelukkig als hij blij is en lekker in zijn vel zit. Wanneer een hond zich blij en gelukkig voelt, verschilt natuurlijk per hond. Niet elke hond heeft hetzelfde nodig. Het is daarom heel goed om naar je hond te kijken en te kijken of hij een gelukkige indruk maakt.

Signalen waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is

Ik heb een aantal signalen voor je opgeschreven waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is. En in tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, staat ‘kwispelen’ niet in het rijtje. Kwispelen is niet altijd een teken van vreugde. Een hond die op het punt staat om aan te vallen, kan namelijk ook kwispelen.

Hieronder vind je diverse signalen waaraan je kunt zien dat je hond zich gelukkig voelt.

 1. Hij kan zich goed ontspannen. Om te kunnen ontspannen, moet je je veilig en relaxed voelen. Als jouw hond zich dus goed kan ontspannen, dan voelt hij zich veilig en ontspannen genoeg om zijn rust te pakken.
 2. Hij komt fysiek aan zijn trekken. Elke hond heeft beweging nodig, maar de ene hond meer dan de andere. Daarom zet ik hier ook niet neer: je hond moet minstens […] uur wandelen. Dit is gewoon voor elke hond anders. Hoeveel uur jij met je hond moet wandelen, kan ik je dus niet vertellen, maar hij moet wel voldoende buiten komen, passend bij waar hij behoefte aan heeft.
 3. Hij kan veel snuffelen. Snuffelen is een levensbehoefte voor honden. Het zorgt voor de aanmaak van veel feel good hormonen, het is een manier voor de hond om informatie te verzamelen en het verlaagt de hartslag en het stresslevel. Een ideale manier om je hond wat relaxter te maken!
 4. Er zijn geen fysieke ongemakken. Een hond die altijd pijn heeft, is vaak niet ontspannen. Pijn is zelfs een grote oorzaak van veel gedragsproblemen bij honden. Sluit pijn dus nooit uit als je met gedragsproblemen bij je hond kampt, want dit kan het geluk van je hond heel goed in de weg staan.
 5. Je hond weet waar hij aan toe is. Honden hebben behoefte aan duidelijkheid. Regels en grenzen. Wat mag wel? Wat mag niet? Als die regels niet duidelijk zijn, ontstaat er altijd een situatie waarin de hond de grenzen blijft opzoeken, jij gefrustreerd bent en je hond op z’n donder krijgt terwijl hij géén idee heeft wat hij fout deed. Onthoud dit: onduidelijkheid zorgt voor onrust, en duidelijkheid zorgt voor rust!
 6. Liefde en aanraking. Niet elke hond houdt ervan om eindeloos te knuffelen, maar aanraking (in de mate die bij jouw hond past) en liefde zijn voor elke hond een levensbehoefte. Honden zijn sociale dieren en ze zijn erg gesteld op hun familie. Ze vinden het dus heerlijk om te voelen dat jij van ze houdt.
 7. Je biedt wat past bij het ras. Een husky wordt niet gelukkig van dagelijks een uurtje wandelen. Een border collie die nooit mentaal uitgedaagd wordt, gaat zich kapot vervelen. Er zijn bepaalde rassen die specifieke dingen nodig hebben. Een bloedhond kan uitmuntend speuren, een border collie is ongelooflijk behendig en een husky heeft een geweldig uithoudingsvermogen. Als je deze eigenschappen gebruikt, voelt je hond zich veel meer voldaan.
 8. Het juiste voer. Goede voeding kan het welzijn en geluk van je hond absoluut verbeteren, omdat dit effect heeft op hoe je hond fysiek in zijn vel zit. Twijfel je of jouw hond op het juiste voer zit? Neem dan contact op met een voedingsdeskundige.
 9. Spel. Elke hond heeft zijn eigen vorm van spelen, maar veel honden zijn wel te porren voor een spelletje. Dat betekent niet dat je hond wil spelen met elke hond die hij tegenkomt, maar spel met de eigenaar is voor veel honden ook heel fijn. Het versterkt de band en het is gewoon leuk!
 10. Hersenwerkjes. Honden zijn intelligent en worden daarom ook graag mentaal uitgedaagd. Een hond die weinig mentaal uitgedaagd wordt, kan zich zelfs gaan vervelen. En een verveelde hond is niet per se heel gelukkig, toch? Bied je hond daarom met grote regelmatig leuke hersenwerkjes aan. Geef zijn voer niet in een standaard voerbak maar bijvoorbeeld in een snuffelmat of een lickimat. Zo maak je simpele dingen als de maaltijd veel uitdagender en is je hond aan het einde van de dag veel meer voldaan.
 11. Je hond slaapt voldoende. Een hond die genoeg slaapt, kan prikkels beter verwerken en voelt zich daardoor meer uitgerust en ontspannen.

Is jouw hond gelukkig?

Denk je dat jouw hond gelukkig is? Als je hieraan twijfelt, dan kan je contact met je opnemen. Ik help je graag verder! Je kunt ook een kijkje nemen bij mijn online cursussen:

 • Online cursus Ontspannen wandelen met je hond. In deze cursus leer je alles over ontspannen wandelen. Geen getrek meer aan de riem, niet meer uitvallen of weglopen en vooral wandelen vanuit verbinding!
 • Online Puppycursus. Is jouw hondje nog jong en wil je graag een goede start maken? Kies dan voor de online puppycursus, waarin ik je alles vertel wat je moet weten over jouw pup.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *