Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

hondengedragscoach lisse van de groep
Delen:

Hoeveel beweging heeft een hond nodig? Als jij een hondeneigenaar bent is dat een heel logische vraag om te stellen. Want hoe vaak moet je nu precies een blokje om met je viervoeter? Is dat twee keer? Of moet je misschien vier keer naar buiten? En hoe lang wandel je dan? Daarover ga ik je in dit artikel alles vertellen!

Hoeveel beweging je hond nodig heeft hangt af van je hond

Yes, daar is meteen het klassieke antwoord: het hangt allemaal af van je hond! Natuurlijk is er een gemiddelde. Gemiddeld gezien hebben huishonden zo’n 1 – 2 uur per dag aan beweging nodig. Maar er zijn zoveel factoren die meespelen om te bepalen hoeveel beweging een hond nodig heeft, zoals:

 • De leeftijd van een hond. Een hond van 10 jaar zal minder behoefte hebben aan beweging dan een jonge hond van 2.
 • Het ras van een hond. Gemiddeld genomen hebben bepaalde rassen minder of juist meer behoefte aan beweging. Let hierbij wel op dat je je niet blindstaart op het ras van je hond. Jij zult net die éne super actieve Golden Retriever hebben of die ontzettend luie Border Collie.
 • Het karakter van een hond. De ene hond is de andere niet. En daarom heeft de een meer behoefte aan beweging dan de ander. Kijk naar je hond. Waar liggen zijn behoeften? Pas je daarop aan.
 • De fysieke gesteldheid van een hond. Een hond die fysiek niet lekker in zijn vel zit en last heeft van lichamelijk ongemak of zelfs pijn, zal minder willen bewegen dan een gezonde hond. Als je pijn hebt, is bewegen immers belastend. Heb jij een hond die weinig wil bewegen? Sluit dan eerst uit of je hond last heeft van zijn lichaam. Een dierenarts kan je hierbij helpen.
 • De conditie van een hond. Heel simpel: een hond die 5 uur per dag wandelt, bouwt een topconditie op. Hij wordt als het ware een topsporter. Hoe beter de conditie, hoe meer je nodig hebt om je voldaan en moe te voelen. Een hond die amper conditie heeft, is na een half uurtje wandelen kapot.

Er is dus geen hapklaar antwoord op deze vraag. Het is heel belangrijk dat je naar jouw hond en zijn behoeften kijkt.

Waarom is beweging belangrijk voor een hond?

Dat je hond beweegt, is heel belangrijk. Of je nu een luie hond of een topsporter in huis hebt, elke hond moet naar buiten om zich uiteindelijk voldaan te voelen. Dit zijn redenen om je hond lekker in beweging te laten zijn:

 • Hij moet zijn behoeften doen.
 • Hij moet zijn energie kwijt kunnen (niemand slaapt de hele dag).
 • Gezond blijven. Een hond die veel beweegt, blijft fit en wordt bijvoorbeeld niet snel te dik.
 • Buiten zijn en in beweging zijn kan een uitlaatklep zijn om stress of spanning kwijt te raken.
 • Mentale stimulans. Naar buiten gaan zorgt voor nieuwe prikkels. Je doet nieuwe indrukken op en dat is fijn om verveling tegen te gaan.
 • Snuffelen. Snuffelen is super gezond voor je hond. Het verlaagt de hartslag en heeft een ontspannende werking op je hond. En buiten valt er zo ontzettend veel te snuffelen!
 • In beweging zijn zorgt ervoor dat je je meer voldaan voelt, waardoor je uiteindelijk beter slaapt.
 • Bezigheidstherapie“. En dat zeg ik negatiever dan ik het bedoel. Elke hond is gefokt met een doel. Het klopt dus niet als je hond de hele dag in de woonkamer ligt te niksen. Dat past niet bij de reden waarom zijn ras ooit gefokt is. Je hond mee naar buiten nemen, samen bezig zijn én het liefste iets doen dat past bij zijn kwaliteiten, is een perfecte manier om je hond tevreden te houden.

Honden die niet of amper bewegen, komen vaak niet aan hun trekken. Dit kan leiden tot onderprikkeling en zelfs tot gedragsproblemen. Het is dus heel belangrijk dat jij zorgt dat jouw hond voldoende beweging krijgt.

Wat houdt beweging eigenlijk in?

Maar betekent beweging dan dat je moet gaan wandelen? Dat je met je hond moet gaan sporten? Dat je moet gaan rennen? Eigenlijk maakt het niet zo veel uit, zolang het maar aansluit op de behoeften (is ‘ie weer, hoor) van je hond. Beweging is er in vele soorten en maten. Ik ga je drie voorbeelden geven van honden die op een totaal andere manier aan hun beweging komen, maar wel in hun behoeften worden voorzien.

Voorbeeld 1: Vik is een Beagle. Hij is een sportieve hond van 4 jaar oud. Zijn baasjes merken aan hem dat Vik heel veel overtollige energie heeft, ondanks het feit dat hij ruim 2 uur per dag in het bos losloopt. Vik komt wel aan zijn beweging, maar niet aan zijn mentale uitdaging, want ze lopen elke dag precies hetzelfde rondje. De nieuwigheid is eraf en de geurtjes zijn elke dag hetzelfde. Daarom besluiten de baasjes van Vik jachttraining met Vik te gaan doen. Twee keer in de week doen ze nu jachttraining en Vik maakt een veel gelukkigere indruk! Hij is meer voldaan, slaapt beter en is na de jachttraining écht moe, waardoor hij het de dag na de training prima vindt om het standaard rondje door het bos te lopen.

Voorbeeld 2: Noa is een Duitse Herder. Noa is ontzettend intelligent. Haar baasjes wandelen gemiddeld zo’n 1,5 uur per dag met haar. Noa geniet van de wandeling, maar ze heeft meer mentale stimulans nodig om zich voldaan te voelen. Daarom doen Noa’s baasjes elke dag een kwartier hersenwerk met Noa. Elke dag proberen ze iets nieuws aan te bieden en het niveau een beetje op te bouwen. Noa moet écht nadenken over wat ze doet en dat zorgt ervoor dat ze daarna lekker moe is en heerlijk slaapt.

Voorbeeld 3: Donna is een Roemeens hondje. Haar ras is onbekend. Donna heeft in Roemenië op straat geleefd en heeft daar moeten vechten voor haar leven. Donna woont nu drie maanden in Nederland, maar de reis hiernaartoe was voor haar traumatisch. Donna vindt het leven in Nederland heel heftig. Er gebeurt veel en er zijn zo veel prikkels voor haar. Donna vindt de wandelingen daarom heel vermoeiend. Haar baasjes gaan per keer maximaal een kwartiertje met Donna naar buiten. Echt wandelen doen ze na drie maanden nog niet. Het gaat er daarbij niet om dat ze heel ver komen, maar Donna mag vooral heel veel snuffelen. Dat ontspant haar en zo leert ze langzaam de geurtjes van haar nieuwe leefomgeving kennen, zodat alles wat veiliger voelt. Donna is in totaal maximaal een uur (en dat is al veel!) per dag buiten en vindt dat helemaal oké, omdat meer buiten zijn voor haar te veel is.

Je ziet het. Elke hond is anders. Elke hond heeft iets anders nodig. Beweging kan zijn dat je wandelt, hardloopt, speur- of jachttraining doet, maar ook dat je vooral heel veel stilstaat en je je hond laat snuffelen. Dit alles is beweging voor je hond. Als je hond daar blij mee is, dan is het goed.

Ontspannen wandelen met je hond

Weet jij niet hoe je jouw wandeling en de tijd die je je hond geeft om buiten te zijn ontspannen in kunt richten? Volg dan mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’. Heel veel mensen gingen je voor en leerden hoe zij ontspannen met hun hond kunnen wandelen, zowel los als aan de riem!

In de cursus leer je:

 • Hoe je van je wandeling iets leuks maakt
 • Hoe jij en je hond met elkaar in contact blijven tijdens het wandelen
 • Hoe je ontdekt waar de behoeftes van jouw hond liggen tijdens het wandelen
 • Hoe je voorkomt dat je hond trekt aan de lijn
 • Hoe je voorkomt dat je hond uitvalt naar andere honden of mensen
 • En nog veel meer!

Wil jij ‘m volgen? Dan ben je van harte welkom! De cursus is inclusief:

 • 5 modules vol videomateriaal
 • Een werkboek vol praktische opdrachten
 • Een jaar toegang tot de cursus
 • De mogelijkheid om mij vragen te stellen via de mail over jouw eigen hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *