Waarom is snuffelen voor een hond zo belangrijk?

herdershond die op een grasveldje naast een picknickband aan het snuffelen is
Delen:

Snuffelen voor een hond belangrijk? Absoluut! Dat heb je me ongetwijfeld al heel vaak zien zeggen op mijn website of op mijn Instagramaccount. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat is het grote belang van snuffelen voor een hond en waarom kan een hond met gedragsproblemen zelfs geholpen zijn bij meer snuffelen? Ik ga het je uitleggen in dit artikel!

Je hond ontdekt de wereld met zijn neus

Voor mensen is het zicht een heel belangrijk zintuig. Wij ontdekken de wereld met onze ogen. Wanneer we op een nieuwe plek zijn, zullen we die plek vooral met onze ogen scannen. Zo ontdekken we wat we van die plek en situatie kunnen verwachten, of we het spannend of juist leuk moeten vinden, enzovoorts. Zo belangrijk als het zicht voor ons is, zo belangrijk is reuk voor je hond. Reuk is het belangrijkste zintuig van je hond. Waar wij de wereld met onze ogen ontdekken, doet je hond dat met zijn neus.

Een neus met heel veel reukcellen

De neus van een hond bevat veel meer reukcellen dan de neus van een mens. Dat maakt de neus van een hond ook veel beter dan onze menselijke neus. Om je een beeld te geven: mensen hebben gemiddeld 5 miljoen reukcellen, honden hebben er 125 tot 300 miljoen! Kan je nagaan hoe intens geuren binnenkomen bij je hond. Ook het gedeelte in de hersenen dat zich bezighoudt met reuk is bij een hond véél groter dan bij een mens. Wel 7 keer zo groot. Niet gek dat een hond de wereld graag met z’n neus verkent als hij zó goed kan ruiken, toch?

Informatie verzamelen door te ruiken

Het valt me iedere keer weer op wanneer ik bij mensen thuis kom voor een consult of gedragstraject. Het eerste wat de meeste honden doen wanneer ik binnenkom, is aan mij ruiken. Mensen ruiken niet dat ik thuis twee honden heb rondlopen. Honden ruiken dat daarentegen meteen. Sterker nog: ze ruiken niet alleen dat ik twee honden heb, maar ook dat ik twee reutjes heb, maar ook hoe die honden in hun vel zitten en of ze nog jong of juist oud zijn.

Dit is ook de reden dat honden die elkaar op een nette manier begroeten aan elkaars billen ruiken. Bij de billen zitten de anaalklieren en deze klieren stoten geurtjes af. Deze geurtjes zijn een bron van informatie voor een hond. Ben jij een reu of een teef? Ben je zeker of juist onzeker? Ben je jong of oud? Dit ruikt een hond op basis van de hormonen die afgegeven worden. Stresshormonen zijn voor honden bijvoorbeeld te ruiken. Waar wij de mensen die we in ons leven tegenkomen bij de eerste indruk beoordelen op basis van wat we zien, beoordeelt je hond zijn soortgenoten op basis van wat hij ruikt.

Waarom is snuffelen belangrijk? Het is het beste zintuig van je hond!

De neus is by far het beste zintuig dat een hond heeft. Het is daarom ook belangrijk dat je hem de kans geeft om dat zintuig te gebruiken. Stel je eens voor dat we ons voornaamste zintuig (ons zicht) niet mogen gebruiken en dat we de hele dag met een blinddoek door het leven gaan. Je vermogen om de wereld dan op een prettige manier te verkennen is er opeens niet meer. Dit geldt ook voor een hond. Een hond die niet de kans krijgt om de wereld met zijn neus te verkennen, krijgt niet de kans om de wereld op een manier te verkennen die voor hem het beste werkt.

Een hond die te weinig snuffelt, is als het ware gedwongen om zijn andere zintuigen – die minder goed ontwikkeld zijn dan zijn reuk – meer te gaan gebruiken. Dit maakt dat hij de wereld minder goed kan beoordelen, simpelweg omdat een hond een situatie minder goed kan beoordelen met zijn ogen dan met zijn neus. Een hond die zijn allerbeste zintuig dus niet goed kan gebruiken, kan de wereld en situaties niet goed inschatten. Dit kan leiden tot onzekerheid bij de hond en zelfs tot probleemgedrag. Het belang van snuffelen is dus gigantisch!

Snuffelen vermindert stress

Waarom is snuffelen voor een hond zo belangrijk? Onder andere omdat snuffelen een manier is om de stress van een hond te doen zakken. Dit komt o.a. door de volgende dingen

  • Snuffelen zorgt voor de aanmaak van dopamine. Dopamine is onderdeel van het beloningssysteem in de hersenen. Wanneer het beloningssysteem geactiveerd wordt, voel je je fijner en daarom wordt dopamine ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Snuffelen zorgt voor de aanmaak van dopamine. Het geeft je hond dus een prettig en voldaan gevoel.
  • Een hond die snuffelt, focust zich volledig op één zintuig: reuk. Dit maakt dat andere zintuigen, zoals het gehoor en het zicht, minder actief zijn. Hierdoor is je hond ook minder afgeleid door prikkels van buitenaf die hij ziet of hoort. Hij is immers zo druk bezig met snuffelen dat hij zich daarop focust. Een hond die gevoelig is voor visuele prikkels of die snel last heeft van geluidsprikkels, kan erbij geholpen zijn om af en toe even lekker in die snuffelbubbel te duiken en andere prikkels even los te laten.
Twee honden die aan het snuffelen zijn

Snuffelen kan je trainen

Zintuigen kunnen altijd verbeterd worden. Het is net als bij blinde mensen die vaak veel meer en gedetailleerder horen dan mensen die wél kunnen zien. Een zintuig waar meer aandacht aan wordt besteed, zal ook beter ontwikkeld zijn. Snuffelen kan je dus trainen en daarmee kan je het reukorgaan van je hond nóg beter maken. Dit helpt je hond niet alleen om meer zelfvertrouwen te krijgen (want wie wordt er niet zelfverzekerder als je ergens goed in bent?), maar het helpt ook om stress te laten zakken en je hond te leren om in z’n eigen bubbel te duiken wanneer de omgeving te stressvol voor hem is.

Een leuke manier om je hond thuis meer te laten snuffelen, is het kopen van een snuffelmat. In een snuffelmat is een mat waarin je snoepjes of bijvoorbeeld de brokjes die je hond als maaltijd krijgt, in kunt verstoppen. Zo maak je van de maaltijd een mentale uitdaging, waardoor je hond zich meer voldaan voelt. Niet alleen wat betreft zijn gevulde maag, maar ook wat betreft zijn mentale voldoening. Hieronder vind je een aantal mooie snuffelmatten die ik je absoluut zou aanraden:

SNUFFELEN IS BELANGRIJK. MAAR HOE WEET JE DAT JE HOND VOLDOENDE SNUFFELT?

Maar hoe weet je nu zeker dat je hond voldoende snuffelt? Sowieso kan je de volgende dingen doen:

  • Sta af en toe tijdens het wandelen even stil. Wij mensen hebben er een handje van om keihard door te lopen, maar voor je hond is het fijn om stil te kunnen staan op plekjes en daar lekker even te snuffelen. Zie je dat je hond ergens aan het snuffelen is? Laat hem dan even en blijf zelf ook even stilstaan.
  • Stimuleer het snuffelen. Ik doe zelf regelmatig zoekspelletjes in het bos met mijn honden. Ik laat ze dan zitten, verstop wat snoepjes in de bosjes, op omgevallen bomen of in hoog gras en laat ze vervolgens de snoepjes zoeken. Zo stimuleer ik hen om hun neus te gebruiken, train ik hun talent voor snuffelen én hebben ze een leuke uitdaging (want vind al die snoepjes maar eens te vinden in hoog gras!).
  • Koop een langere lijn voor snuffelmomenten. Wanneer je hond aan het snuffelen is, is het fijn voor hem om het spoor van het geurtje te kunnen volgen. Met een korte riem is dat onhandig. Ga je een snuffelwandeling maken? Zorg voor een fijne, lange lijn waardoor je hond de ruimte heeft om lekker te snuffelen.

  • Kies je wandelplek eropuit. In een drukke winkelstraat is het niet handig als jij om de zoveel meter stil moet staan omdat je hond wil snuffelen. Kies een rustig gebied uit waar je hond niet constant gestoord wordt door andere prikkels (honden, mensen, fietsers, noem maar op) en geef je hond daar alle tijd en ruimte om lekker te snuffelen.

Zo. Een heleboel informatie. Ik hoop dat je er veel aan hebt! Snuffelze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *