Manieren om wandelen met je hond nog leuker te maken

Hond die door het water springt
Delen:

Je wandelt elke dag een aantal keer met je hond. Misschien doen jullie elke dag hetzelfde rondje, misschien wissel je wat af. En misschien zijn jullie allebei hartstikke tevreden, maar het kan ook zijn dat jullie toe zijn aan wat nieuwe uitdagingen tijdens jullie wandeling. Waarom je dit artikel ook leest, ik ga je helpen om de wandelingen met je hond een nieuwe boost te geven. Zo genieten jullie nóg meer van elkaar en de vele uren die jullie samen al wandelend doorbrengen. Wandelen met je hond nóg leuker maken? Let’s go!

Wandelen om de behoeften van je hond te vervullen

Wandelen met je hond is zoveel meer dan je hond even laten poepen en plassen. Honden hebben veel meer behoeftes dan dat. Ze willen mentaal uitgedaagd worden, ze willen lekker kunnen snuffelen (in dit artikel lees je meer over het belang van snuffelen voor een hond) en ze willen de wereld verkennen. Bovendien hebben veel honden meer beweging nodig dan hen geboden wordt. Het is dus de vraag of we met ons vaste dagelijkse rondje de behoeftes van een hond wel echt vervullen.

Dit artikel is geen pleidooi om iedere dag een ander rondje met je hond te lopen. Sterker nog: er zijn honden die daar helemaal niet lekker op gaan. Deze honden genieten juist van de voorspelbaarheid van een vast rondje. En toch kunnen ook die honden nóg meer uitdaging krijgen tijdens dat vaste rondje dat ze altijd lopen. Of je dus enorm vaak afwisselt met de wandelingen óf dat jullie liever dagelijks hetzelfde wandelingetje maken… het maakt niet uit! Ik geef je tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond zich meer voldaan voelt!

Ontspannen wandelen met je hond

Wil je sowieso dat jullie wandelingen meer ontspannen zijn? Volg dan mijn cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’. Hierin leer je:

 • Hoe je meer contact en verbinding krijgt met je hond tijdens jullie wandelingen
 • Hoe je van je wandeling met je hond weer een ontspannen activiteit maakt
 • Hoe je ermee kunt omgaan dat je tijdens je wandeling andere honden tegenkomt
 • Hoe je voorkomt dat je hond uitvalt aan de lijn
 • Hoe je voorkomt dat je hond op andere honden afrent
 • Hoe je voorkomt dat je hond aan de riem trekt
 • … en nog veel meer!

De cursus bestaat uit videomateriaal, een werkboek vol praktische opdrachten én de mogelijkheid om mij alles te vragen wat je wil.

Tip 1: Snuffelen maar!

Yes, daar is ‘ie weer. De klassieke snuffeltip. Snuffelen is gewoon zó ontzettend goed voor je hond. De neus is het belangrijkste zintuig van je hond en dus is dat ook zijn belangrijkste zintuig om de wereld mee te verkennen. Dingen die wij niet kunnen ruiken, zijn voor je hond een bron van informatie. Ze ruiken welke honden er door het bos hebben gelopen en ruiken zelfs of die honden reuen of teefjes waren. Ze ruiken of die honden oud of jong waren en hoe zelfverzekerd ze waren. Je kunt je dus voorstellen dat een nieuwe omgeving ook heel veel nieuwe geurtjes met zich meebrengt. Hoewel de ene hond daar minder op zit te wachten, kan het voor de andere hond juist een aangename nieuwe prikkel zijn. Geef je hond dus de kans om tijdens het wandelen veel te snuffelen! Dat betekent voor jou iets minder kilometers maken, maar voor je hond betekent het een meer ‘hondse’ wandeling. Hoe lekker is dat?!

Tip 2: Zoekspelletjes

Voortbordurend op tip 1, wil ik je ook deze tip geven: zoekspelletjes doen! Dat kan je heel simpel doen door zelf hondensnoepjes of brokjes mee te nemen naar het bos. Je laat je hond zitten, jij duikt de bosjes in en je verstopt de koekjes waar je maar kunt. Op boomstammen, in boomstronken, op stukjes mos, onder de blaadjes, enzovoorts. Zodra jij klaar bent met verstoppen, mag je hond alle snoepjes gaan zoeken. Een super leuke manier om tussen de geurtjes van het bos de geur van de snoepjes te leren herkennen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je hond erin wordt en hoe moeilijker je de verstopplekjes kunt maken!

Tip 3: Maak gebruik van het bos

In het bos valt zó ontzettend veel te zien en te doen. Maak er gebruik van. Ik heb hieronder enkele voorbeelden op een rijtje gezet van hoe je het bos kunt “gebruiken” voor een leuke wandeling:

 • Laat je hond over omgevallen bomen heen springen.
 • Gebruik boomstronken om je hond op te laten staan/zitten/liggen. Je kunt hem zelfs aanleren om hier alleen zijn voor- of juist achterpoten op te zetten.
 • Doe een verstopspelletje. Laat je hond zitten en verstop jezelf achter een grote boom. Wanneer je ‘m roept, mag hij je gaan zoeken.
 • Leer je hond slalommen wanneer je een rij bomen tegenkomt die dicht op elkaar staan.

Tip 4: Loop eens de route van je hond

Mensen lopen altijd een “logisch” rondje. Maar je hond volgt zijn neus. Een manier om wandelen met je hond nog leuker te maken, is door je hond de weg te laten kiezen. Volg hem gewoon. Slaat hij rechtsaf terwijl jij eigenlijk rechtdoor wilde? Volg hem. Mijn ervaring is dat je in de meest verrassende en leuke paadjes terechtkomt waar ook voor jou nog een hoop te ontdekken valt.

Tip 5: Balansoefeningen in de stad

Ga je een rondje aan de lijn wandelen? Maak dan gebruik van alles wat de stad te bieden heeft! Denk bijvoorbeeld aan de volgende oefeningen:

 • Leer je hond aan om op de stoep te lopen met 2 poten op de stoep en 2 poten naast de stoep. Dit is een leuke balansoefeningen waarbij je hond handig moet worden in het “ongelijk” lopen. Gaat dit goed? Dan kan je zelfs kijken of hij dit ook achteruit kan!
 • Zoek een skatebaan op en laat je hond omhoog en omlaag lopen over de skatebaan heen. Dit is een mooie oefening voor hem om beheerst hellingen op en af te lopen.
 • Zoek een plek waar ook een trap is en oefen het rustig traplopen.
 • Zoek een bankje of picknicktafel en laat je hond hier overheen lopen. Eerst alleen op het bankje, daarna ook de tafel op enzovoorts.

De uitdaging bij al deze oefeningen is om je hond dit beheerst en rustig te laten doen (anders is het gevaarlijk!). Dit is voor je hond een hele uitdaging en voor jou als begeleider overigens ook. Iets waar je een wandeling lekker zoet mee kunt zijn!

Een mooie lijn om dit soort oefeningen mee te doen, is een biothane lijn van 3 meter. Deze riemen worden veel gebruikt in de hondensportwereld. De riemen scheuren en breken niet snel, mogen vuil worden en zijn flexibel. Bovendien heeft je hond met deze lijn alle ruimte om balansoefeningen te doen.

Tip 6: Ga niet wandelen maar…

Wandelen met je hond nog leuker maken? Ga dan iets anders doen! In plaats van wandelen, kan je bijvoorbeeld gaan oefenen om te fietsen met je hond, of kan je naar een meertje gaan om je hond daar te laten zwemmen. Naar buiten gaan met je hond staat immers niet gelijk aan wandelen. Er zijn zoveel andere dingen die je kunt doen. Zelfs sámen zwemmen met je hond is super leuk. Ik doe het zelf elke zomer en ik geniet er enorm van. Denk buiten de kaders. Wandelen met je hond kan ook betekenen dat je gaat fietsen met je hond.

Let bij “andere activiteiten” (die dus anders zijn dan je standaard wandeling) wel op dat je hond hiervoor ook conditie en spierkracht op moet bouwen. Zelfs wanneer zijn conditie uitstekend is, is fietsen een andere belasting voor zijn spieren en gewrichten dan wandelen. Dit moet je dus rustig opbouwen om het comfortabel te houden voor je hond.

Tip 7: Oefen commando’s tijdens het wandelen

Hoewel ik niet enorm veel waarde hecht aan het werken met heel veel commando’s, is het aanleren van en oefenen met commando’s wel leuk om invulling te geven aan je wandeling. Wandel bijvoorbeeld met aandachtsoefeningen, waarbij je je hond steeds bij je roept en hem beloont voor zijn aandacht. Of besteed tijdens je wandeling eens extra aandacht aan het ‘naast’ lopen. Niet alleen is dit een leuke manier om samen bezig te zijn en je wandeling een nieuwe impuls te geven, maar dit versterkt ook de aandacht die jullie voor elkaar hebben. Doe je dit soort oefeningen regelmatig tijdens jullie wandelingen? Dan zal je zien dat de aandacht die je hond normaal gesproken voor jou heeft tijdens de wandelingen ook zal verbeteren.

Meer weten?

Wil je meer weten? En wil je nog meer manieren ontdekken om het wandelen met je hond nog leuker te maken? Volg me dan op Instagram, waar ik regelmatig leuke tips deel.

Veel wandelplezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *