Mijn hond kan niet loslopen. Is dat erg?

Saluki aan de lijn
Delen:

Mijn hond kan niet loslopen. Is dat erg? Nee, echt niet. En da’s een heel belangrijke om in je oren te knopen. We denken als hondeneigenaren vaak dat loslopen hét geluksmoment van een hond is. Dat een hond pas écht gelukkig kan zijn wanneer hij los kan, zodat hij kan rennen, snuffelen en spelen met andere honden. Maar is dat ook echt wat honden per definitie gelukkig maakt? Is een hond die niet losloopt minder gelukkig dan een hond die elke dag losloopt? Ik vertel je er meer over!

Heel veel meningen

Er zijn in hondenland heel veel meningen. Wanneer je met een aangelijnde hond wandelt, zal je misschien wel eens de opmerking krijgen “waarom hij niet los mag?”. Zeker wanneer je in een gebied loopt waar veel andere honden loslopen, is de kans groot dat deze vraag je gesteld wordt. Het kan je onzeker maken. Doe je het niet goed? Moet een hond per se loslopen om aan z’n trekken te komen?

Waarom kunnen honden niet loslopen

Er zijn verschillende redenen waarom sommige honden niet los kunnen lopen. Ik neem ze met je door!

Er zijn bijvoorbeeld honden die uit het buitenland komen en daar zo zelfstandig zijn opgegroeid, dat het heel lastig is om ze aan te leren om weer bij je terug te komen. Ze gaan er gewoon snel vandoor. En aangezien jij natuurlijk gek bent op je hond, is het niet de bedoeling dat je ‘m elke wandeling kwijtraakt. Deze hond zou ik zelf dus niet loslaten.

Ook een hond die heel angstig is en vluchtgedrag vertoont, kan je beter niet loslaten. Stel dat hij een andere hond tegenkomt waar hij van schrikt? En stel dat hij vervolgens de benen neemt en je hem niet meer terug kunt vinden? Ook in zo’n geval kan je je hond beter aangelijnd houden, voor de veiligheid van je hond. Bovendien zal deze hond zich véél veiliger voelen aan de lijn, dicht bij jou, dan wanneer hij losloopt en hij het gevoel heeft dat hij het allemaal zelf moet uitzoeken. Dat is veel te veel verantwoordelijkheid die de hond niet kan dragen.

Weer andere honden hebben zo’n enorm jachtinstinct dat hen loslaten betekent dat je ze gegarandeerd kwijt bent. Is het handig om zulke honden los te laten? Nee. Niet voor jezelf, niet voor de wilde dieren in de natuur, niet voor auto’s die rijden op wegen die je hond eventueel oversteekt… Het is gewoon niet verantwoord.

Nóg een andere reden kan zijn dat jouw hond ongewenst gedrag vertoont richting andere honden/dieren/mensen. Een hond die ongewenst gedrag vertoont, zou niet los moeten lopen. Het is gewoon niet veilig en verantwoord, niet voor de hond zelf én niet voor iedereen die je tegenkomt. Een hond die bijvoorbeeld uitvalt naar andere honden, gedraagt zich niet volgens de sociale “hondenetiquette” en zou dus niet los moeten lopen. Een hond die uitvalt naar andere mensen, zou niet los mogen lopen. Je kunt in zulke gevallen beter werken aan je “recall” (zorgen dat je hond komt wanneer je ‘m roept) en werken aan het uitvalgedrag. Dat loslopen komt eventueel later wel.

Niet elke hond wíl loslopen

Maar even van het niet KUNNEN loslopen… sommige honden wíllen ook gewoon niet loslopen. Nog even terug naar die angstige hond met vluchtgedrag. Is deze hond er echt bij gebaat om los te lopen? Levert hem dat ontspanning en plezier op? Waarschijnlijk niet, want hij is in de basis angstig en zal dus bij elke prikkel het gevoel krijgen te moeten vluchten. Deze hond zal je er een groter plezier mee doen om aan de riem te lopen, zodat hij veilig bij jou in de buurt is.

Hoe komt een hond die niet los kan lopen aan zijn trekken?

Heel vaak is het argument “maar dan kan hij niet rennen” de reden dat mensen hun hond tóch loslaten, terwijl dat eigenlijk onverantwoord is. Een ander veel gehoord argument is dat honden moeten kunnen snuffelen en dat dat fijner is wanneer een hond losloopt. Maar er zijn zoveel andere manieren om je hond voldoende beweging en uitdaging te geven, zonder hem los te laten lopen!

  • Gebruik een lange lijn. Zo heeft je hond toch de ruimte om lekker te snuffelen en z’n gang te gaan, terwijl je wel controle hebt over waar hij is.
  • Ga met je hond fietsen. Dit is wel iets wat je moet opbouwen, want hoewel je hond misschien een prima conditie heeft, zijn zijn spieren, pezen en gewrichten niet gewend aan de belasting van het constant meerennen met de fiets. Werk met een opbouwschema en laat je hond wennen aan deze fysieke inspanning. Uiteindelijk kan je samen een lekker stuk fietsen terwijl je hond met je meerent!
  • Ga hardlopen met je hond. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het fietsen: bouw het op en ga niet meteen een rondje van 5 kilometer rennen. Hiermee veroorzaak je echt schade aan zijn lijf.
  • Doe veel snuffel- en hersenwerk. Mentale uitdaging? Daarvoor hoef je niet los te lopen. Mentale uitdaging bieden aan je hond kan overal – ook gewoon in de woonkamer. Google eens op ‘hersenwerk voor honden’ of lees dit artikel: Hersenwerk voor honden.
  • Doe aan een hondensport. Ontdek waar het talent van jouw hond ligt. Is hij super goed in speuren, detectie, balans, coördinatie? Er is tegenwoordig zoveel aanbod op het gebied van hondensport. Kijk eens wat bij jullie past!

Je doet het goed!

Mijn hond kan niet loslopen. Is dat erg? Nee! Ook wanneer je jouw hond niet los laat lopen. Er is zoveel meer in de wereld dan loslopen en een loslopende hond staat echt niet gelijk aan een gelukkige hond. Zolang jij je hond biedt wat hij nodig heeft op het gebied van beweging, mentale uitdaging, rust en levensmiddelen, is er helemaal niets aan de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *