Mijn hond eet niet

Delen:

Je hond eet niet. Dat is natuurlijk niet fijn. Ieder levend wezen heeft voedsel nodig om in leven te blijven, om voldoende energie te hebben om te doen wat je moet doen en om je lichaam de juiste bouwstoffen te geven. Wanneer je hond niet eet, is dit dus iets waar je iets mee moet. Maar waarom eet je hond eigenlijk niet?

Waarom wil mijn hond niet eten?

Er zijn verschillende redenen waarom honden niet willen eten. Hieronder vind je een lijstje met mogelijke oorzaken van een hond die niet eet:

  • De hond vindt zijn voer niet lekker
  • De hond krijgt te veel eten
  • De hond is ziek
  • De hond is gestrest
  • De hond is loops of ruikt een loopse teef
  • Hitte

Deze redenen bespreken we hieronder allemaal even kort.

De hond vindt zijn voer niet lekker

Net zoals de smaak van mensen kan veranderen, kan de smaak van je hond ook veranderen. Het kan dus heel goed zijn dat hij bepaald voer na een tijdje niet meer wil en voorkeur heeft voor een andere voersoort. Dit kan te maken hebben met veranderende omstandigheden, zoals leeftijd, castratie of sterilisatie, maar ook na een periode van ziekte kan een hond een andere voorkeur voor voer krijgen.

De hond krijgt te veel eten

Niet alle honden zijn veelvraten. Sommige honden laten een deel van hun maaltijd staan, omdat ze simpelweg te veel eten krijgen. Over het algemeen zijn honden die eten laten staan omdat ze te veel eten krijgen goed in staat om zelf te bepalen hoeveel ze nodig hebben.

De hond is ziek

Een zieke hond heeft vaak minder eetlust. Vaak merk je bij een zieke hond meer aan het gedrag dan alleen het feit dat hij minder wil eten. Een zieke hond kan bijvoorbeeld veel braken, sloom zijn of symptomen van pijn laten zien.

De hond is gestrest

Wanneer de stress bij een hond te hoog oploopt, kan dit effect hebben op de eetlust van de hond. Stress kan door allerlei dingen veroorzaakt worden. Het is belangrijk om eerst te achterhalen waar de stress vandaan komt. Pas wanneer je de stress bij de hond vermindert, kan de eetlust weer normaliseren.

De hond is loops

Loopse teven hebben vaak aanzienlijk minder eetlust. Het minder trek hebben in eten kan ook een aantal weken aanhouden. Een loopse teef kan ook invloed hebben op de eetlust van andere honden. Honden die een loopse teef ruiken, kunnen hierdoor ook minder trek krijgen in eten.

Hitte

Weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de eetlust van je hond. Zoals ik geen zin heb in een bord stamppot wanneer het 35 graden buiten is, maar ik liever een lichte salade eet, zo kan je hond ook voorkeur hebben voor een lichtere maaltijd bij hoge temperaturen.

Wat moet ik doen als mijn hond niet wil eten?

Wanneer je hond niet wil eten, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Als de oorzaak komt door iets wat niet per se een probleem is (bijvoorbeeld hitte, loopsheid of doordat de hond te veel voedsel krijgt), dan is er in feite geen probleem. Mocht er wel iets aan de hand zijn waar je iets aan kunt en wil doen, dan is dat ook aan te raden. Wanneer je hond zijn voer bijvoorbeeld niet (meer) lekker vindt, kan je eens kijken wat voor voer zijn voorkeur wél heeft. In het geval van stress en ziekte is het belangrijk om te kijken naar de stress en ziekte als het probleem en niet te focussen op de verminderde eetlust. In dit geval is het gebrek aan eetlust namelijk een symptoom van het grotere probleem: stress of ziekte. Door echt op het probleem zelf te focussen, verhelp je het gebrek aan eetlust automatisch ook.

Mijn hond drinkt niet

Drinken is nog veel belangrijker dan eten. Wanneer je hond niet wil eten, is het belangrijk dat hij in ieder geval wél blijft drinken om niet uitgedroogd te raken. Een hond die niet eet en drinkt, moet gezien worden door een dierenarts. Twijfel bij een hond die niet wil drinken niet te lang, want een hond droogt snel uit.

Ik wil hulp bij het gedrag van mijn hond

“Mijn hond eet niet. Wat moet ik doen?” Het is een heel logische vraag. Je houdt van je hond en je wil dat hij lekker in z’n vel zit. Mijn eerste advies is om contact op te nemen met je dierenarts. Hij of zij is gespecialiseerd in het fysieke welzijn van jouw hond. Heeft het gebrek aan eetlust te maken met een oorzaak die niet fysiek is? Denk bijvoorbeeld aan stress? Dan kan een hondengedragsdeskundige je verder helpen. Ook ik help je graag! Neem dus gerust contact met me op, of volg één van mijn online cursussen om je hond beter te leren begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *