Hoe begroeten honden elkaar?

Beagle op de voorgrond kijkt in de camera. Hond op de achtergrond kijkt naar rechts met de bek een beetje open.
Delen:

Hoe begroeten honden elkaar? Het komt ongetwijfeld vaak genoeg voor dat je tijdens een wandeling met je hond een andere hond tegenkomt. Is het je wel eens opgevallen dat je hond niet op iedere hond hetzelfde reageert? Bij de ene hond die je tegenkomt gaat de begroeting misschien heel rustig, terwijl het bij de andere hond helemaal niet aanvoelt als een prettige begroeting. Waar komt dit door? En hoe begroeten honden elkaar eigenlijk? Ik ga het je uitleggen in dit artikel!

Curven

Een beleefde en normale begroeting tussen honden vindt plaats in de vorm van een curve. Een curve is een boog die honden om elkaar heen lopen wanneer ze elkaar begroeten. De ene hond maakt hierbij een wat grotere boog dan de andere hond, maar wanneer honden curven, lopen ze in een boog om elkaar heen en eindigen ze met hun neus bij elkaars achterweg. De honden ruiken dan aan elkaars billen, aan de anaalklieren, om informatie te verzamelen over wie de ander is. Die geur die uit de anaalklieren komt, vertelt jouw hond namelijk hoe oud de andere hond is, of het een reu of een teef is, of de hond onzeker of juist zeker is, en dit is belangrijke informatie voor je hond. Pas nadat er rustig aan elkaars achterwerk is geroken, besluiten de honden wat de volgende stap wordt. Veel honden zullen na het curven en snuffelen gewoon verder lopen. Andere honden, met name jongere honden, zullen misschien overgaan tot spel (maar dit hoeft lang niet bij iedere hond te gebeuren!).

Recht op elkaar aflopen

Nu je weet hoe een beleefde begroeting van honden eruitziet, kan je je ook voorstellen dat ons mensengedrag daar niet helemaal op aansluit. Wanneer we in het bos lopen, lopen we vaak op smalle paden. We lopen recht op andere mensen af. Voor ons als mensen is dit normaal. Natuurlijk hebben ook wij onze persoonlijke ruimte en vinden we het vaak niet prettig als iemand in onze persoonlijke zone komt, maar recht op elkaar aflopen is voor ons redelijk normaal. Maar voor honden is curven normaal gedrag! En dus is het recht op elkaar aflopen in een bos eigenlijk helemaal niet prettig voor je hond. Je hond verlangt naar de ruimte om in een boog om de andere hond heen te kunnen lopen en rustig snuffelend te ontdekken wie de ander is, maar als je op een smal bospad loopt en je loopt recht op een andere hond af, dan heb je niet de ruimte om elkaar netjes te begroeten.

Spanning bij het begroeten van andere honden

Hierdoor ontstaat er snel spanning bij het begroeten van andere honden. Het begint gewoon al helemaal verkeerd! Honden lopen recht op elkaar af, wat heel onnatuurlijk voor hen is en wat dus ook zorgt voor spanning. Hoe langer het stuk is dat honden op elkaar aflopen, hoe meer die spanning zich opbouwt. En als er dan ook geen ruimte is voor een normale curve, kan er een gespannen begroeting tussen honden ontstaan, waarbij honden bijvoorbeeld onbeleefd bovenop elkaar duiken, gaan blaffen, grommen of juist de bosjes invluchten omdat de situatie zo ongemakkelijk is. Ik neem het honden niet kwalijk, want de begroeting verloopt voor hen zo onnatuurlijk, dat ze niet anders kunnen dan gespannen op elkaar reageren.

De spanning doorbreken bij het tegenkomen van een andere hond

Loop je op zo’n smal bospaadje en loop je recht op een andere hond af? Dan is het allereerst belangrijk om te kijken wat jouw hond en de andere hond doen. Reageren ze gespannen op elkaar, al is de afstand nog groot? Dan is het belangrijk om op dat moment meteen al in te grijpen en de spanning te doorbreken. Laat je de spanning verder opbouwen, dan is het vragen om een gespannen en een vervelende begroeting tussen de honden. Doorbreek de spanning en zorg dat de honden de ruimte en mogelijkheid krijgen om elkaar netjes en op hun manier te begroeten. Zie je van tevoren al aankomen dat dit niet gaat lukken, omdat de hond die op jullie afloopt bijvoorbeeld niet geholpen wordt in zijn spanning door zijn baasje? Dan kan je altijd nog besluiten je weer om te draaien, of een ander pad in te slaan. Geloof me, je hond hoeft niet OVERAL mee om te kunnen gaan, zeker niet als de andere partij niet meewerkt. Dan kan je je hond beter een handje helpen door hem uit een benauwende en vervelende situatie te halen. Hij zal je dankbaar zijn!

Lichaamstaal van honden

Dit alles hangt allemaal samen met het lezen van de lichaamstaal van honden. Herken jij het bijvoorbeeld wanneer je hond door middel van stresssignalen laat zien dat hij iets niet prettig vindt? Weet jij hoe je hond überhaupt communiceert met zijn lichaam? Lees mijn artikel over lichaamstaal van honden eens voor meer informatie, zodat je in het bos kunt leren zien of jouw hond situaties wel of niet prettig vindt.

Mijn hond begroet andere honden onbeleefd

Kom je er zelf niet uit en begroet jouw hond andere honden op een onbeleefde manier? Dan kijk ik graag een keer met je mee. Neem contact met me op en samen kijken we wat ik voor je kan betekenen. Volg me vooral ook op Instagram. Hier deel ik regelmatig gratis tips en adviezen voor hondeneigenaren. Zo maken we het leven van jou en je hond leuker en makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *