Mag mijn hond op de bank liggen?

Delen:

Mag mijn hond op de bank liggen? Het is een vraag die ik bijna dagelijks krijg. Het lijkt een relevante vraag, want iedere hondeneigenaar komt wel eens in de situatie terecht waarin zijn of haar hond probeert om op de bank te gaan liggen. Toch is de vraag “Mag mijn hond op de bank liggen?” niet relevant. Er zit meer achter. Hoeveel ruimte pakt jouw hond en hoeveel ruimte krijgt jouw hond?

Jouw huis, jouw regels

Laat ik met het belangrijkste beginnen. In jouw huis gelden jouw regels, niet de mijne. Of ik vind dat jouw hond op de bank mag liggen doet er dus absoluut niet toe. Mijn eigen honden mogen niet op de bank liggen, maar dat heeft puur te maken met het feit dat ze allebei nogal groot zijn, en onze bank nogal klein is. Als zij samen op de bank liggen, zit ik op de grond. En omdat ik het op de grond toch niet zo lekker vind zitten, mogen mijn honden niet op de bank. Maar als ik een grotere bank had gehad, en zij zouden netjes omgaan met hun vrijheid om op de bank te mogen liggen, dan hadden zij prima op de bank mogen liggen van mij.

Heb je trouwens mijn gratis e-book al gedownload? Hierin geef ik je waardevolle informatie om van de wandelingen met jouw hond iets prettigs en ontspannends te maken!

Geef je hond de vrijheid die hij aankan

Het is niet voor iedere hond fijn om heel veel vrijheid te krijgen. In dit artikel lees je waarom het goed is voor je hond als er grenzen en kaders worden gesteld. Als je een hond volledige vrijheid geeft, krijgt hij verantwoordelijkheden die hij niet aankan. Bovendien vind ik het belangrijk dat je hond netjes omgaat met de vrijheden die hij krijgt. Zo vind ik dat een hond alleen de vrijheid mag krijgen om los in het bos te lopen als hij zich netjes en sociaal gedraagt. Dat betekent dat hij, wanneer hij de vrijheid krijgt om los te lopen, niet wegloopt, niet onterecht lelijk doet richting andere honden, enzovoorts. Hetzelfde geldt ook voor het liggen op de bank. Gaat jouw hond netjes met die vrijheid om? Dan kan je je hond prima op de bank laten liggen.

Wanneer mag een hond niet op de bank liggen?

Een mooi voorbeeld van een hond die beter niet op de bank mag liggen, is een prachtige hond bij wie ik een paar jaar geleden langs ben geweest. De baasjes van deze hond hadden mij bij hen thuis uitgenodigd, omdat de hond al meerdere malen agressief gedrag had vertoond richting mens en dier. Toen ik bij deze mensen het huis binnenstapte, viel me direct op dat de hond mij niet respectvol benaderde. Hij probeerde mij te intimideren. Toen ik op de bank ging zitten, ging hij naast mij OP de bank zitten. Zijn kop was op dezelfde hoogte als mijn gezicht, en hij ging naar me zitten staren. Dit is een onbeleefde en bedreigende houding. Mijn eerste vraag aan de hondeneigenaren was dan ook waarom deze hond op de bank zat. Met de vrijheid om op gelijke hoogte met mensen te zitten, kon hij duidelijk niet omgaan. De hond misbruikte de vrijheid om de verhouding tussen mens en dier aan de kaak te stellen. Hoewel het slechts symptoombestrijding was, heb ik deze mensen wel gevraagd de hond van de bank te halen. De hond ging niet netjes om met zijn vrijheid en mijn advies was daarom om hem deze vrijheid ook niet meer te geven tot hij er beter mee om kon gaan. Dit was uiteraard niet de oplossing van het probleem, maar wel een duidelijk signaal naar de hond dat hij deze vrijheid niet verdiende als hij zich zo gedroeg.

Mijn hond mag soms op de bank

Wil je dat je hond niet altijd op de bank ligt? Wil je bijvoorbeeld dat hij, wanneer er visite is, niet op de bank ligt? Dan kan je je hond aanleren om alleen op de bank te zitten of liggen wanneer jij hem uitnodigt, of wanneer er bijvoorbeeld een specifiek kleedje op de bank ligt waar hij op mag liggen. Door te werken met een kleedje maak je het heel duidelijk voor je hond wanneer hij wél op de bank mag liggen en wanneer het niet mag. Ligt het kleedje er niet? Dan is hij even niet welkom op de bank. Ligt het kleedje er wel? Dan mag hij daar prinsheerlijk liggen. Een hond die deze regel respecteert, kan mijns inziens ook netjes met deze vrijheid omgaan.

Regels voor je hond

Heb jij moeite met het stellen van grenzen en kaders voor je hond? Lees dan mijn artikel ‘Grenzen en kaders in de opvoeding van je hond‘. Wil je hulp bij de opvoeding of bij het gedrag van jouw hond? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *