Mijn hond is onrustig in huis

Delen:

Je hond is onrustig in huis. En dat is irritant! Hij loopt waarschijnlijk achter je aan wanneer je koffie pakt, wanneer je naar de wc gaat, wanneer je je lunch gaat klaarmaken in de keuken en wanneer je een glas water pakt tijdens het werken. Het is voor jou irritant om een harige schaduw te hebben, maar veel mensen vinden het ook vleiend. “Hij wil veel bij me zijn,” is een veelgehoorde opmerking bij honden die onrustig zijn in huis. Maar geloof me: voor je hond is dit ook niet fijn!

Waarom loopt mijn hond achter mij aan?

In principe hoeft een hond alleen te reageren op dingen die er voor hem toe doen. Stel dat jij de kast opentrekt waar alle lekkere hondenkoekjes en botjes liggen, dan snap ik dat je hond even komt kijken. Wellicht dat hij wat lekkers krijgt! Maar er zijn ook dingen die niets met jou hond te maken hebben. Denk aan jouw kopje koffie, of jouw toiletbezoek. Het heeft niets met je hond te maken, en je hond hoeft daar niet bij te zijn. Het zijn prikkels die hem niks opleveren, en waar hij ook niets mee hoeft.

Toch heeft je hond blijkbaar het gevoel dat hij er wel iets mee moet. Hij reageert op iedere prikkel. Iedere beweging die jij maakt, brengt je hond in beweging. De oorzaak? Je hond is zeer waarschijnlijk niet gewend om met prikkels om te gaan, en weet niet hoe hij zich moet beheersen. Zelfbeheersing is hier het keyword. In hoeverre kan jouw hond prikkels negeren en lekker blijven liggen terwijl jij je kopje koffie pakt?

Honden en slaap

Honden hebben veel slaap nodig. Een volwassen hond kan met gemak 16 tot 18 uur per dag slapen. Deze hoeveelheid slaap hebben ze nodig. Om uit te rusten, om hun prikkelemmertje leeg te maken en te verwerken wat ze in hun wakkere uren hebben meegemaakt. Een hond die minder slaapt, komt automatisch ook minder tot rust. Zijn prikkelemmertje kan niet goed geleegd worden, omdat er te weinig momenten van rust zijn. Denk jij dus regelmatig “Mijn hond is onrustig in huis!”. Check dan eens of jouw hond eigenlijk wel voldoende slaapt.

Een volle prikkelemmer

Je herkent het misschien zelf ook wel. Wanneer je een slechte nacht hebt gehad, ben je de dag daarna prikkelbaarder. Iedere prikkel lijkt heftiger binnen te komen dan normaal. Geluiden die je normaal niet eens opmerkt, vind je op zo’n dag misschien heel irritant. Je hebt het liefste dat je kinderen hun mond gewoon houden. Al die geluiden! Zo werkt het voor je hond ook. Hoe minder rust je hond krijgt en pakt, hoe moeilijker het wordt om normaal met prikkels om te gaan en zich te beheersen bij iedere prikkel die langsloopt. Hij is als het ware overprikkeld en kan de prikkels niet meer goed filteren.

Help je hond om zijn rust te pakken

Het is belangrijk dat jij je hond helpt om zijn rust te pakken. Dit kan je doen door een rustige plek in huis te creëren waar jouw hond kan slapen. Het is belangrijk dat hij hier niet gestoord wordt. Zorg dat je hond aan zijn slaap komt, zodat hij uitgeruster is. Zo is zijn prikkelemmertje leger wanneer hij wakker wordt, en kan hij beter met nieuwe prikkels omgaan.

Werk aan de zelfbeheersing van je hond

Maar nog even terugkomend op die zelfbeheersing… al ben je nog zo goed uitgerust, als je niet geleerd hebt om jezelf te beheersen, dan kom je nergens. En daarom is het belangrijk dat je met je hond oefent om prikkels te negeren. Dit kan je thuis oefenen, maar ook op straat met langskomende prikkels als fietsers, hardlopers, kinderen die langsrennen en andere honden. Zelfbeheersing kan je overal oefenen en het levert je hond echt heel veel op! Rust in zijn lijf en zijn hoofd, waardoor hij lekker kan blijven liggen als jij die welverdiende kop koffie pakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *