Mijn hond blaft naar visite

Delen:

Je hond blaft naar visite. Herken je het? De bel gaat en je hond staat meteen op ‘standje alert’. Misschien begint hij al direct met blaffen. Zodra het bezoek binnenkomt, wordt het geblaf alleen maar erger. Hij reageert zo heftig op de visite, dat jij niet eens rustig de tijd hebt om je bezoek te begroeten. Waarom doet je hond dit? En wat kan je eraan doen dat je hond blaft naar bezoek? Ik vertel het je in dit artikel!

Hond reageert op de deurbel

Veel honden reageren op de visite en op de deurbel, en ik krijg vaak de vraag waarom ze dat doen. Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Wanneer de bel gaat, reageert iedereen in huis daarop. Misschien zat je rustig een boek te lezen op de bank, maar zodra de deurbel gaat, stop je met wat je aan het doen was, sta je op en loop je naar de voordeur. De deurbel betekent dat er iets gaat gebeuren, en het is nooit voorspelbaar wat. Jouw eigen energie gaat omhoog wanneer de deurbel gaat. Dit hoeft niet te komen doordat jij de deurbel spannend vindt, maar dit komt doordat je in een actieve stand komt. Je wordt alert. Je staat op en loopt naar de deur om open te doen en je reageert op de persoon die voor de deur staat. Die plotselinge verandering in jouw energie (en misschien ook wel in de energie van alle mensen in huis), en het feit dat het onvoorspelbaar is wie er binnenkomt en hoe dat gaat verlopen (komen ze binnen? Is het alleen de postbode die een pakketje komt brengen? Is het de buurvrouw met wie je even in de deuropening blijft kletsen?), maakt dat de situatie voor jouw hond ook onvoorspelbaar wordt. Blaffen is voor een hond een logische manier om te reageren op “het onvoorspelbare”.

Wil een blaffende hond het bezoek wegjagen?

Een blaffende hond betekent op zichzelf niet zoveel. Honden kunnen blaffen in heel veel verschillende situaties, en niet altijd heeft het blaffen hetzelfde doel. Soms is blaffen bedoeld om iemand weg te jagen, maar het kan ook een teken van alertheid van je hond zijn, een manier om het baasje duidelijk te maken dat hij een bal moet gooien, of het is een teken van enthousiasme. En zo zijn er nog een heleboel andere redenen waarom honden blaffen. Waarom jouw hond blaft bij de deurbel is omdat hij reageert op jouw reactie, en omdat er bezoek binnenkomt. Wanneer je hond blaft, is het duidelijk dat jouw hond het gevoel heeft dat hij de situatie zelf moet managen. De situatie is voor hem onvoorspelbaar en onrustig, en hij kiest zelf voor de beste oplossing: blaffen. Maar is je hond eigenlijk wel degene die de situatie moet ‘managen’?

Geef leiding aan een hond die blaft

In veel gevallen probeert een hond die blaf zelf controle te krijgen over een onzekere en onvoorspelbare situatie. Dit is dus blaffen uit onzekerheid (wie is het bezoek? Wie komt er binnen? Wat moet ik doen?). En jij kunt je hond helpen om dit anders te doen. Het is belangrijk dat jij aan je hond laat zien dat jij de situatie onder controle hebt, en dat JIJ degene bent die de situatie regelt, niet de hond. Dat betekent dus ook dat jij je hond aanstuurt op het moment dat de bel gaat.

Geef je hond een taak

Wat verlang je eigenlijk van je hond wanneer er visite binnenkomt gaat? Hoe wil je dat je hond op jouw bezoek reageert? Heb je daar wel eens over nagedacht? Wanneer jij je hond op geen enkele manier vertelt wat hij moet doen wanneer de deurbel gaat en wanneer je bezoek binnenkomt, dan gaat hij zelf een (ongewenste) oplossing bedenken, zoals blaffen. Maar wat is het gewenste gedrag? Door je hond te vertellen wat hij wél moet doen, en door hem een taak te geven, weet hij wat hij moet doen wanneer er visite komt. Denk aan de volgende voorbeelden:

  • Wanneer de deurbel gaat en de visite binnenkomt, moet de hond op zijn plek gaan liggen. Kijk of dit voor je hond haalbaar is, want niet alle honden vinden het makkelijk om daar te blijven liggen terwijl er bezoek binnenkomt. Binnenkomend bezoek is immers een flinke prikkel, en als je hond daar niet mee om kan gaan, is het heel veel gevraagd als hij meteen op zijn plek moet blijven liggen. Bouw dit dus op, en kijk of dit bij je hond past.
  • Maak gebruik van de bench. Als je hond het lastig vindt om zelf op zijn plek te blijven liggen bij bezoek, dan kan je hem terwijl de visite binnenkomt ook even in zijn bench laten liggen. Je kunt hem daar even wat brokjes geven, een botje, of simpelweg een ‘lig’-commando, zodat hij een alternatieve taak heeft.
  • Vraag je hond om bij jou te komen staan/zitten. Zo heeft je hond een heel duidelijke taak (de taak is dus in dit geval: ‘bij jou staan of zitten’). Laat hem die taak volhouden tot het bezoek rustig zit, zodat hij het bezoek – indien gewenst – rustig kan begroeten.

Ik wil hulp bij mijn blaffende hond

Kom je er zelf niet uit en blijft jouw hond blaffen naar je visite en reageren op de deurbel? Dan is het slim om contact op te nemen met een deskundige die jou kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *