De keuze voor een hond: waar let je op?

Delen:

Je hebt besloten dat je een hond wil! Super leuk! Je staat op het punt om je allerbeste vriend of vriendin te ontmoeten. Het leven met een hond is geweldig en absoluut de moeite waard. Maar het is wel belangrijk om goed na te denken over het ras waar je voor kiest. Welke hond past bij jou? Waar baseer je de keuze voor een bepaald ras op? Ik vertel je in dit artikel waar je op moet letten bij de keuze voor een hond.

Past een hond in mijn leven?

De belangrijkste en eerlijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je een hond neemt, is of een hond écht in jouw leven past. Heb jij tijd om een aantal keer per dag te wandelen, ook wanneer het regent? Heb je zin, tijd en energie om te investeren in de opvoeding van je hond, ook wanneer je schattige puppy voor de zevende keer over je nieuwe kleed plast? Heb je zin in alle modder die je hond mee naar huis neemt? Heb je de financiën om eventuele dierenartskosten te betalen, en je hond te voorzien van gezonde voeding? Pas wanneer je antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, ben jij klaar voor een hond!

Voor welk ras kies ik?

Het is belangrijk om een ras te kiezen dat bij jou en jouw leven past. Niet ieder ras past bij ieder mens, en dat is oké. Het ras van je hond verander je niet. Hoewel alle honden allereerst ‘gewoon een hond’ zijn, zit er wel degelijk verschil tussen een Golden Retriever en een Duitse Herder. Het is belangrijk om je te verdiepen in de karaktereigenschappen van een ras. Wat heeft een ras nodig? Waar zijn ze goed in? Passen ze in een gezin? Is het ras snel geneigd tot nerveus gedrag? Het is belangrijk om vervolgens eerlijk de vraag te stellen of dit bij je past.

Kies nooit op basis van het uiterlijk

Bij de vraag “De keuze voor een hond: waar let je op?” is het verleidelijk om te zeggen dat je op het uiterlijk wil letten. Het is logisch dat je graag een hond wil die je mooi vindt. Toch is dit in vrijwel alle gevallen niet de juiste keuze. Een husky is bijvoorbeeld een prachtige hond om naar te kijken, maar deze honden zijn gebaat bij extreem veel beweging, een duidelijke taak (vaak worden deze honden als werkhonden ingezet) en bij een baas met ervaring en duidelijk leiderschap. Past dit niet bij jou? Dan is het echt beter om voor een ras te kiezen dat beter bij jou en jouw leven past. Daar heb je uiteindelijk allebei het meeste plezier van.

Laat je adviseren!

De keuze voor een hond: waar let je op? Hopelijk weet je nu iets beter waar je beter wel en niet op kunt letten. Mijn beste advies is nog steeds: laat je dan adviseren! Ik help je graag in de keuze voor een hond. Ik vraag je naar je leven, je woonsituatie, je karakter en wat je zoekt in een hond, en vertel je meer over rassen die goed bij jou en jouw leven kunnen passen. Zo maak je de keuze voor een hond die blij is om in jouw leven een rol te spelen, en kunnen jullie optimaal van elkaar genieten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *