Hond blaft als hij alleen thuis is

Blaffende hond met sjaaltje om
Delen:

Blaft jouw hond als hij alleen thuis is? Dat is vervelend, zowel voor je hond als voor jou en je buren. Een hond die blaft als hij alleen thuis is, is duidelijk niet ontspannen. Maar wat kan je hieraan doen? Ik vertel het je in dit artikel!

Na het lezen van dit artikel weet jij:

  • Waarom honden soms blaffen als ze alleen thuis zijn
  • Waarom het belangrijk is dat je je hond niet laat blaffen
  • Wat je er aan kunt doen als je hond blaft als hij alleen is

Waarom blaft mijn hond als hij alleen thuis is?

Een hond die blaft als hij alleen thuis is, doet dit omdat hij zich – om wat voor reden dan ook – niet ontspannen voelt. Een hond die 100% relaxed is tijdens het alleen zijn, zal ontspannen gedrag vertonen: lekker gaan liggen, slapen, het zich comfortabel maken, etc. Maar blaffen past niet in het rijtje van ontspannen gedrag. Als je hond blaft, communiceert hij iets: “Ik voel me niet oké!

Is blaffen niet gewoon een manier om te zorgen dat jij terugkomt?

Als jouw hond blaft als hij alleen thuis is, wil hij daarmee dus communiceren dat hij de situatie niet relaxed vindt. En ja, natuurlijk probeert hij daarmee te communiceren dat hij het fijner vindt als je weer thuiskomt. In ons menselijk brein zien we dit al snel als manipulatief gedrag. De hond blaft zodat hij ons gedrag kan sturen. Maar als je het zo ziet, dan gaan we voorbij aan de onderliggende emotie van de hond. De hond voelt zich namelijk écht niet relaxed. Zijn geblaf is geen aanstellerij, het is een schreeuw om hulp. En het is belangrijk dat jij die schreeuw serieus neemt.

Laat je hond niet blaffen

Die schreeuw serieus nemen doe je o.a. door je hond niet te laten blaffen als hij alleen is. Maar dat leidt meteen tot een vraag die ik héél veel krijg:

Leert je hond niet dat blaffen het gewenste effect oplevert (=baasje komt terug), waardoor hij in de toekomst juist extra veel gaat blaffen?”

Gelukkig is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Door terug te komen als je hond blaft, beperk je de negatieve ervaring voor je hond. Dit in tegenstelling tot de situatie waarin je je hond laat blaffen. Als je hem laat blaffen en je blijft vervolgens nog uren weg, krijgt je hond in al die uren waarin hij blaft alleen maar meer en meer het gevoel dat alleen thuis zijn inderdaad heel eng is! Zijn gevoel wordt dus enorm bevestigd. Het resultaat hiervan is dat hij de volgende keer als je hem alleen laat alleen nog maar sneller en meer zal gaan blaffen.

Hoe zorg je dat je hond niet meer blaft als hij alleen thuis is?

Een hond die blaft als hij alleen thuis is, doet dit dus omdat hij het alleen zijn niet oké vindt. Hij is bang, voelt zich niet ontspannen en vraagt om hulp. De enige hondvriendelijke oplossing die hiervoor is, is je hond leren dat alleen zijn echt niet zo eng is. Dat het oké is als jij even weggaat, omdat je ook altijd weer terugkomt. Je moet dus vertrouwen gaan opbouwen door middel van positieve ervaringen.

Onthoud hierbij dat positieve ervaringen veel minder zwaar wegen dan negatieve ervaringen. Als je hond dus één keer een uur heeft zitten blaffen, weegt dat veel zwaarder dan 5 positieve ervaringen waarbij je hond ontspannen alleen thuis was. Om écht de associatie van je hond met het alleen thuisblijven om te draaien, zul je die negatieve ervaringen waarin je hond zich echt heel rot voelt als hij alleen is, moeten reduceren tot nul. Dat is moeilijk, maar het is de enige manier om ervoor te zorgen dat je hond een ander gevoel krijgt bij het alleen zijn.

Herken je dit?

  • Heb jij een hond die veel blaft als hij alleen thuis is?
  • Beginnen de buren te klagen over het geblaf?
  • Ga je niet meer ontspannen van huis?
  • Weet je niet goed wat je moet doen om van de verlatingsangst van je hond af te komen?

Ik kan je helpen. Ik ben opgeleid tot verlatingsangstexpert en help jou en je hond graag om jullie vrijheid weer terug te krijgen. Voor jou de vrijheid om even naar de supermarkt te kunnen, je kind naar school te brengen of ergens een kopje koffie te drinken. En voor je hond de vrijheid om lekker ontspannen te kunnen slapen, omdat je hond weet dat jij straks gewoon weer terugkomt.

Ik kan jullie helpen om ervoor te zorgen dat je hond weer ontspannen alleen thuis kan zijn.

Heeft jouw hond verlatingsangst? Neem contact op

Heeft jouw hond verlatingsangst en blaft hij als hij alleen thuis is? Neem dan gerust contact met me op. Samen bespreken we de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *