Mijn hond blijft niet op zijn plek liggen

Delen:

Bijna iedere hondeneigenaar heeft wel een plek voor zijn hond in huis. Dit kan een mand zijn, een kussen, een bench of een kleedje. Maar wat als je hond niet op zijn plek blijft liggen? In dit artikel vertel ik je meer over de reden dat sommige honden niet op hun plek blijven liggen. Ik vertel je de mogelijke oorzaken van dit gedrag en ik vertel je ook hoe je je kunt kunt leren om wél op zijn plek te blijven liggen!

Waarom blijft mijn hond niet op zijn plek liggen?

Iedere hond is anders en daarom heeft ook iedere hond zijn eigen reden om niet op zijn plek te blijven liggen. Mogelijke oorzaken zijn:

 • De hond heeft stress
 • De hond is onrustig
 • De hond wordt te weinig uitgelaten
 • De hond is niet gewend om zelf iets te doen terwijl de mensen in huis iets anders doen
 • De hond ligt liever ergens anders
 • De hond is overprikkeld
 • De hond is niet gewend om op zijn plek te moeten liggen

Je leest het al… de oorzaak van het niet op de plek blijven liggen is niet zo 1,2,3 vast te leggen. Het hangt van je hond af, maar ook van de situatie in huis. In een druk huis waar veel mensen wonen en waar veel gebeurt, is het voor een prikkelgevoelige hond lastiger om op zijn plek te blijven liggen en de prikkels te negeren dan voor een hond die prikkels makkelijk langs zich heen kan laten gaan. Of je hond goed op zijn plek kan blijven liggen hangt dus af van zijn karakter en van de situatie in huis, maar ook van of je dit regelmatig oefent!

Hond op plek laten liggen: oefening baart kunst!

Zonder iets te oefenen, kom je niet ver. Als jij wil dat je hond op zijn plek blijft liggen, dan moet je hem dit ook aanleren. Dat moet je dus gaan oefenen! Dit kan je in stapjes doen. Ik neem je mee in deze stappen. Let wel op: je hond is een individu en iedere situatie is anders. Heb je dus echt passende hulp nodig met jouw hond of loop je tegen serieuze problemen aan? Neem dan contact met mij op!

Stappenplan hond op plek laten liggen

 • Stap 1: Creëer een plek voor je hond. Dit kan een mand zijn, een kussen, een kleedje of een bench, maar iets waar jij wil dat hij kan blijven liggen.
 • Stap 2: Koppel een commando aan deze plek. Dit kan van alles zijn: plek, plaats, mand, kleed, bench… hoe je het ook wil noemen, dat maakt niet uit. Maar zorg dat je hond begrijpt wat jij bedoelt als je ‘plek’ zegt.
 • Stap 3: Zorg dat je hond het commando ‘blijf’ onder de knie heeft.
 • Stap 4: Laat hem op zijn plek liggen. Je kunt dit eventueel in de startfase van deze training doen terwijl je hond de riem omheeft. Dit geeft jou meer controle om je hond terug te begeleiden naar zijn plek wanneer hij wil weglopen. Bovendien geeft de riem je hond ook iets meer het gevoel dat hij niet helemaal de vrijheid heeft om te gaan en staan waar hij wil, waardoor het in de aanleerfase voor je hond makkelijker is om dan te blijven liggen. Ga in de buurt van je hond zitten terwijl hij op zijn plek zit en vraag hem te blijven.
 • Stap 5: Bouw de duur dat hij op zijn plek moet liggen steeds een beetje op. Doe dit liever te langzaam dan te snel, want succes (al is het langzaam) levert ook succes op. Dus laat hem eerst 5 minuutjes op zijn plek liggen en herhaal dit een week lang 3x per dag. Bouw dit langzaam op naar 6 minuten, 7 minuten, enzovoorts. Merk je dat een bepaald aantal minuten te lang is voor jouw hond? Doe dan een stapje terug. Dit is helemaal niet erg, maar zo zorg je dat het een succesvolle training blijft.
 • Stap 6: Ga, terwijl je hond de oefening van het op zijn plek blijven aan het doen is, zelf dingetjes doen in huis. Doe dit eerst terwijl je in beeld bent (dus loop de kamer niet uit). Staat je hond op terwijl hij nog met de oefening bezig moet zijn? Begeleid hem dan rustig terug naar zijn plek en vertel hem opnieuw om te blijven.
 • Stap 7: Bouw dit rustig verder op terwijl je af en toe ook even de kamer uitloopt. Kijk hierin wat haalbaar is voor je hond. Je mag het commando ‘blijf’ altijd tussentijds even herhalen als geheugensteuntje voor je hond voordat je bijvoorbeeld de kamer uitloopt, zodat je hem er nog even aan herinnerd dat hij moet blijven liggen, zelfs al loop jij weg.
 • Stap 8: Creëer vaste momenten waarop je hond even “verplicht” op zijn plek moet liggen. Dit is niet zielig! Je geeft hiermee je hond de gelegenheid om echt even zijn rust te pakken. Het is namelijk heel vermoeiend voor je hond om altijd maar achter jou aan te moeten lopen en in de gaten te moeten houden wat jij gaat doen. Verplichte rustmomenten waarop je je hond gewoon even op zijn plek legt, zijn dus juist heel goed en leveren op de lange termijn rust op!

Hondenwerk is maatwerk!

Houd er wel rekening mee dat hondenwerk maatwerk is. De ene hond zal dit dus een makkelijke oefening vinden, terwijl het voor de ander heel lastig is. Blijf in ieder geval rustig en consequent en word niet boos. Je hond is iets nieuws aan het leren en daar heb je een flinke portie geduld voor nodig.

Hulp om mijn hond te leren op zijn plaats te liggen

Wil jij hulp om je hond op zijn plaats te laten liggen? Dan help ik je natuurlijk graag. Je kunt altijd contact met mij opnemen. Je kunt me ook volgen op Instagram waar ik nog meer tips en tricks deel over het leven met een hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *