Mijn hond is jaloers

Hond in het gras
Delen:

Is jouw hond jaloers? Veel hondeneigenaren vinden dit erg vervelend en willen dat hun hond minder jaloers is. Maar kunnen honden eigenlijk wel echt jaloers zijn? Ik vertel je alles over jaloezie bij honden.

Jaloezie is menselijk

Jaloezie is een menselijke emotie. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat honden emoties kunnen voelen, zoals vreugde of eenzaamheid, is jaloezie een complexere emotie. De vraag is of honden jaloezie op dezelfde manier ervaren als mensen dat doen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je hond jaloers gedrag vertoont. Het is goed om daarmee aan de slag te gaan, maar realiseer je dus wel dat je het gedrag van je hond niet gaat vermenselijken. Je hond is een hond, geen mens, en zijn emoties en gevoelens zijn daarom dus ook niet 1-op-1 te vergelijken met de emoties en gevoelens van een mens.

Jaloers gedrag bij een hond

Zoals ik hierboven al schreef, kan een hond dus wel jaloers gedrag vertonen. Maar hoe ziet jaloers gedrag er eigenlijk uit?

 • Opdringerig zijn
 • Blaffen
 • Grommen
 • Piepen
 • Bijten
 • Tegen je opspringen
 • Jou claimen en het niet accepteren als iemand anders zich met jou bemoeit
 • Niet kunnen omgaan met bezoek
 • Voorkomen dat anderen te dichtbij jou komen
 • Altijd bij jou willen zijn

Vertoont jouw hond dit type gedrag? Dan is het fijn om hiermee aan de slag te gaan, want geen van de bovenstaande gedragingen is gewenst.

Waarom doet mijn hond jaloers?

Maar waarom vertoont een hond eigenlijk gedrag dat wij als jaloers bestempelen? Er kunnen heel veel redenen zijn voor jaloers gedrag, en om dit gedrag goed aan te kunnen pakken, moet je weten waar het vandaan komt. Jaloers gedrag kan heel veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • De hond heeft weinig zelfbeheersing
 • De hond is weinig andere mensen om zich heen gewend
 • Er worden weinig tot geen grenzen aangeboden aan de hond
 • De hond is in een hoge gemoedstoestand
 • De hond heeft verlatingsangst
 • De hond heeft niet geleerd om zelfstandig te zijn

Mijn hond is jaloers: wat moet ik doen?

Jaloezie is dus een interpretatie van gedrag. Het is de vraag of je hond daadwerkelijk jaloers is, of dat er een onderliggend probleem aan de gang is. Wanneer jouw hond jaloers gedrag vertoont, is het belangrijk om eerst de kern van het probleem te achterhalen? Bied je wel voldoende grenzen aan aan je hond, en is je hond wel zelfstandig genoeg? Ga met het achterliggende probleem aan de slag om het jaloerse gedrag te verminderen. Wanneer je alleen corrigeert op het jaloerse gedrag, maar niet met het onderliggende probleem aan de slag gaat, zal het jaloerse gedrag blijven bestaan, met alle gevolgen vandien.

Ik wil hulp bij het jaloerse gedrag van mijn hond

Wil jij hulp bij het jaloerse gedrag van je hond? Neem dan contact met mij op en ik help je verder! We gaan samen op zoek naar de oorzaak van het jaloerse gedrag en ik help je op weg om aan dit probleem te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *