Mijn pup poept in de bench

Delen:

Mijn pup poept in de bench. Wat moet ik doen? Het is een vraag die ik veel krijg! Het is natuurlijk niet wenselijk dat een puppy poept in de bench, maar wat kan je eraan doen om dit gedrag te stoppen? En waarom poept een puppy eigenlijk in de bench? Ik ga je dit allemaal uitleggen in dit artikel!

Waarom poept mijn pup in de bench?

Honden zijn van nature schone dieren. Ze verzorgen zichzelf en houden hun nest schoon. Dit zie je ook wanneer puppy’s nog in het nestje bij hun moeder wonen. De moederhond eet in de eerste weken de ontlasting van de puppy’s op. We vinden dit als mensen misschien erg vies, maar het is bedoeld om het nest schoon te houden. De moederhond zorgt hiermee voor hygiëne.

Als je bedenkt dat honden van nature schone dieren zijn, dan snap je ook dat het eigenlijk niet logisch is dat een puppy in de bench poept. Toch doen puppy’s dit, omdat veel puppy’s nog niet zindelijk zijn. De blaas en darmen zijn nog niet voldoende getraind en dit betekent dat je hondje zijn ontlasting makkelijker laat lopen dan een volwassen hond. Het is dus de kunst om met de zindelijkheid van je pup aan de slag te gaan!

Leren hoe je je puppy zindelijk maakt? Dat kan met mijn online puppycursus! In deze puppycursus vertel ik je álles over de puppybasics, waaronder zindelijkheid. Je kunt direct beginnen én je kunt mij al je vragen stellen via de mail.

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

De zindelijkheidstraining van een puppy valt of staat met twee dingen: belonen en structuur. Ik zal deze twee dingen los van elkaar bespreken.

Zindelijkheidstraining: belonen is belangrijk!

Wanneer je je puppy probeert zindelijk te maken, is het heel belangrijk om je hondje te belonen voor gewenst gedrag. Dit houdt in dat je alle plasjes en ontlasting die buiten gedaan worden uitvoerig beloont met iets dat door de pup als beloning wordt ervaren (dus kies niet dat ene koekje uit dat hij eigenlijk niet lekker vindt, maar ga voor een écht lekkere beloning!). Honden denken in associaties. Als jouw puppy iedere keer iets lekkers krijgt wanneer hij buiten poept of plast, krijgt hij snel genoeg door dat dit gedrag hem iets positiefs oplevert en zal hij geneigd zijn om dit gedrag te herhalen.

Straf je hondje nooit wanneer hij binnen plast of poept. Je pup is nog aan het leren om zindelijk te worden. Hij poept of plast niet in huis om jou te pesten; hij kan gewoon nog niet anders. Ga eerst naar buiten om te kijken of je pup buiten nog iets kwijt moet. Besteed binnen niet te veel aandacht aan het ongelukje. Ruim het rustig op en maak er geen drama van. Een hond die binnen constant gestraft wordt of negatief benaderd wordt wanneer hij binnen geplast of gepoept heeft, is sneller geneigd om het poepen en plassen in huis stiekem te gaan doen (en dan vind je opeens een onaangename verrassing achter je bank). Dus niet straffen, maar het gewenste gedrag belonen!

Structuur in de zindelijkheidstraining

Honden zijn gevoelig voor structuur. Als dingen altijd in een bepaalde volgorde gaan, onthouden ze dit. Deze eigenschap is handig wanneer je je pup zindelijk wil krijgen. Geef de dag een bepaalde structuur, zodat je pup precies weet wanneer het moment komt om te poepen of te plassen. Wanneer poepen en plassen onderdeel worden van het ritme, wordt het ook makkelijker voor je puppy om aan te leren waar en wanneer er geplast en gepoept wordt. Een goed voorbeeld van structuur is dat je je pup na het slapen ALTIJD de gelegenheid geeft om te poepen en te plassen. Daarna is het tijd om te spelen (doe het spelen altijd ná het poepen/plassen, want een volle blaas houd je moeilijker op wanneer je hoog in je energie zit), en daarna is het weer tijd om te slapen. Herhaal dit ritme, zodat het duidelijk is voor je pup wanneer hij wat doet.

De bench kleiner maken

Terug naar het feit dat honden schone dieren zijn. Is het voor een schoon dier niet onlogisch om zijn eigen nest (de bench) vies te maken? Ja, aan de ene kant wel. Honden zullen van nature hun eigen nest niet vies maken. Maar als de bench zó groot is dat je puppy de ruimte heeft om aan de ene kant te slapen en aan de andere kant te poepen en te plassen, dan houdt hij in feite zijn nest (het slaapgedeelte van de bench) ook schoon! Een kleinere bench of een verkleining van je huidige bench is hierin een oplossing. Door een kleinere bench te kopen of door een deel van de grote bench af te schermen, heeft je hond geen ruimte meer om een aparte poep- en plasplek in de bench te creëren. Hierdoor zal hij sneller geneigd zijn om zijn behoefte op te houden tot hij het buiten zijn slaapplek kan doen.

Ik krijg mijn hond niet zindelijk

Blijft jouw hond in de bench poepen of plassen? Ik help je hier graag bij. Laat op deze pagina je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Ik help je graag! Je kunt me ook volgen op Instagram, waar ik veel gratis tips deel.

2 reacties

  1. Beste, mijn puppy blijft poepen en plassen in de bench. Ook al heb ik de bench vele kleiner gemaakt. Ze is 4 uurtjes alles geweest en toen we thuis kwamen had ze gepoept en geplast. En lag ze er letterlijk in. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Hopelijk kan u mij helpen. Mvg Natasja

    1. Hi Natasja, als je een specifieke hulpvraag hebt, kan je even een mail sturen naar info@lissevandegroep.nl. Je komt dan in mijn aanvrageninbox terecht vanuit waar ik aanvragen behandel. Mocht je een consult of een call willen inplannen, dan kan dat dus op deze manier! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *