Mijn hond trekt aan de lijn

Beagle (hond) die aan de riem loopt
Delen:

“Mijn hond trekt aan de lijn!” Ik hoor het zó vaak. Het is heel vervelend als jij de intentie hebt om een lekker wandelingetje te maken met je hond, maar je hond alleen maar aan de riem trekt. Zeker wanneer je een grote hond hebt, kan dit heel vervelend zijn (en soms zelfs gevaarlijk!). Waarom trekt een hond aan de lijn. En beter nog: wat kan je eraan doen?

Herken jij de volgende situaties?

  • Je hond trekt altijd aan de lijn wanneer hij andere honden ziet.
  • Je hond trekt aan de riem omdat hij ergens wil snuffelen.
  • Je hond trekt aan de lijn om naar ieder mens wat je tegenkomt toe te gaan.
  • Je hond trekt jou soms bijna omver tijdens het wandelen.
  • Jouw hond bepaalt waar de wandeling naar toe gaat.
  • Jij hebt het gevoel dat jouw hond jou uitlaat, en niet andersom.

Dan wordt het tijd om je hond meer te begeleiden aan de riem, zodat je weer ontspannen kunt wandelen met je aangelijnde hond!

Waarom trekt mijn hond aan de lijn?

Waarom je hond aan de lijn trekt, kan ik je niet vertellen. Iedere hond is anders, en iedere hond heeft andere redenen om bepaald gedrag te vertonen. Dat jouw hond trekt aan de lijn kan verschillende dingen betekenen. Het kan betekenen dat hij geleerd heeft dat hij altijd op alle prikkels mag reageren en overal naar toe mag, ook al zit hij aan de lijn. In dat geval heb je een patroon opgebouwd: je hond mag áltijd naar iedereen toe en zal dus altijd trekken. Andere honden trekken aan de lijn omdat ze niet gewend zijn dat hun baasje vanuit persoonlijk leiderschap bepaald waar de wandeling naar toe gaat. En weer andere honden trekken aan de riem omdat de wandeling ze stress oplevert. Ze willen het liefste zo hard mogelijk doorlopen. Andere redenen kunnen zijn:

Er is dus niet één oorzaak voor het trekken aan de lijn. Wat wel duidelijk is, is dat het een gedragsprobleem is waar je snel vanaf wilt!

Waarom moet mijn hond aan de lijn lopen?

Er zijn verschillende redenen waarom honden aan de lijn moeten lopen. Zo zijn er plekken waar geen honden los mogen, kan het zijn dat je in een drukke stad woont waar geen ruimte is om je hond los te laten, maar het kan ook zijn dat jouw hond wegloopt of altijd op andere honden afrent wanneer dit eigenlijk niet mag. Omdat honden nu eenmaal aan de riem moeten lopen op sommige plekken, is het belangrijk dat je hond dit netjes en ontspannen kan. Ook voor je hond zelf is het fijn als hij ontspannen met je mee kan lopen. Dan is niet alleen voor jou, maar ook voor je hond de wandeling een prettige bezigheid!

Heb je mijn GRATIS E-BOOK trouwens al gedownload? Daarin vertel ik je meer over ontspannen wandelen met je hond!

Geen symptoombestrijding

Ik vind het belangrijk dat je niet aan symptoombestrijding gaat doen. Dat betekent dat je geen hulpmiddel moet kopen, zoals een slipketting, een tuigje of een gentle leader, als je verder niet aan de slag gaat met het gedrag van je hond. Een hulpmiddel kan helpen, maar het is nooit 100% je oplossing. Een hulpmiddel kan ondersteunend werken bij het werken aan een gedragsprobleem. Maar met een hulpmiddel raak je vaak niet de kern van het probleem. Om een gedragsprobleem écht aan te pakken, wil je weten waarom het gedrag zich voordoet? Het is dus belangrijk om eerst de vraag te beantwoorden waarom jouw hond trekt aan de lijn. Pas als je daar het antwoord op weet, kan je gepast aan de slag. Trekt hij vanuit angst, dan ga je aan de slag met het opbouwen van vertrouwen. Trekt je hond omdat hij altijd naar andere mensen of honden toe wil? Dan ligt jouw aandachtspunt bij het stellen van grenzen, enzovoorts.

Hoe leer ik mijn hond om ontspannen mee te lopen aan de riem?

Je hond leren om ontspannen aan de riem mee te lopen, is echt een proces. Het betekent dat je aan de slag moet met je hond. Zoals ik hierboven al schreef, is het belangrijk om te zorgen dat je niet aan symptoombestrijding doet, maar dat je echt met de kern van het probleem aan de slag gaat.

Hond trekt aan de lijn: dit kan je doen!

Als jouw hond trekt aan de lijn, dan is het fijn om daar iets aan te doen. Het goede nieuws is namelijk: je kunt hier écht iets aan doen, mits je begrijpt wáárom je hond trekt aan de riem.

In mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’ leer ik je alles over meer ontspannen wandelen. We behandelen vragen als ‘Mijn hond trekt aan de lijn, wat moet ik doen?’, maar ik vertel je ook hoe je rustig andere honden kunt passeren met een aangelijnde hond. De cursus zit bomvol praktische tips, zodat je precies weet hoe jij kunt voorkomen dat je hond trekt aan de lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *