Hoe herken ik verlatingsangst bij mijn hond?

witte labrador ligt thuis op de grond met ogen open
Delen:

Het is ontzettend naar als je hond verlatingsangst heeft. Maar wat als je niet zeker weet of je hond wel écht last heeft van verlatingsangst? In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag: “Hoe herken ik verlatingsangst bij mijn hond?”

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst houdt in dat je hond bang is om alleen thuis te zijn. Honden zijn sociale dieren die graag bij hun familie zijn. Toch kunnen de meeste honden leren dat ze eventjes alleen thuis kunnen zijn en dat hun mensen later weer thuiskomen. Een hond met verlatingsangst vindt dit lastiger en vertoont (heftige) stresssignalen wanneer de eigenaren van huis gaan.

Waar kan je verlatingsangst bij honden aan herkennen?

Elke hond is anders en elke hond met verlatingsangst laat ander gedrag zien. Soms is verlatingsangst relatief makkelijk te herkennen. Denk aan gedragingen als:

 • Blaffen
 • Piepen
 • Janken
 • Slopen van spullen
 • Zichzelf pijn doen
 • Proberen te ontsnappen

Van deze gedragingen merk je snel genoeg het effect. Je buren gaan klagen, je hoort je hond al joelen wanneer je de straat inloopt na een bezoekje aan de supermarkt of je moet regelmatig een nieuw kussen voor je hond kopen, omdat het oude kussen kapot is gemaakt. In extreme gevallen kunnen honden zichzelf zelfs verwonden. Ook dit merk je natuurlijk snel genoeg wanneer je thuiskomt.

Verlatingsangst herkennen als je twijfelt

Maar wat als jouw hond niet van die duidelijke kenmerken van verlatingsangst laat zien? Wat als hij niet blaft, niks sloopt en niet probeert te ontsnappen. Betekent dat dan dat hij geen verlatingsangst heeft? Nee, dat hoeft niet zo te zijn.

Herken jij dit?

 • Je hebt het idee dat je hond het niet fijn vindt als je weggaat.
 • Je hond reageert gestrest wanneer jij je klaarmaakt om van huis te gaan (bijvoorbeeld wanneer jij je schoenen aantrekt of je sleutels pakt).
 • Je hond probeert te voorkomen dat je weggaat, door je te blokkeren.
 • Je hond lijkt niet ontspannen wanneer je thuiskomt.
 • Je hebt “gewoon het gevoel” dat je hond het niet fijn vindt om alleen thuis te blijven.

Dan kan het zijn dat er meer speelt. Maar hoe achterhaal je dat nu precies?

Zo herken jij verlatingsangst bij je hond!

Om vast te kunnen stellen of een hond verlatingsangst heeft, heb je één ding nodig: een camera. Als je niet ziet wat je hond doet wanneer hij alleen thuis is, kan je niks zeggen over hoe hij dit ervaart. Als je niks ziet, weet je niks. Kortom: kopen die camera!

Daarna is het een kwestie van observeren. Dat begint al vóór je daadwerkelijk de deur uit bent. Hoe reageert jouw hond wanneer je je sleutels pakt of wanneer je je schoenen aantrekt? En wat gebeurt er wanneer je daadwerkelijk de deur uitgaat? Ontspant hij dan? Of blijft hij wakker en alert?

Soms uit verlatingsangst zich heel subtiel. Kleine signalen kunnen al passen bij een hond die niet comfortabel is wanneer hij alleen thuis is. Denk aan:

 • Ijsberen
 • Alert blijven/staren naar de deur
 • Niet gaan liggen
 • Veel gapen
 • Onnodig krabben
 • Hijgen
 • Onrustig zijn

Hond kan niet alleen thuisblijven: waarom moet je hier iets mee?

Vraag je je het volgende af: “Hoe herken ik verlatingsangst bij mijn hond?” Subtiele signalen zoals het rijtje hierboven leiden misschien niet direct tot een probleem voor jou (je hebt geen klagende buren of kapotte meubels), maar kunnen wel leiden tot een probleem voor de hond. Als het stressvol is voor je hond om alleen thuis te blijven, gaat die stress in zijn systeem zitten. Ook al wordt de stress misschien niet duidelijk geuit, het kan wel leiden tot andere klachten. Daarover lees je meer in onderstaand artikel.

Mijn hond kan niet alleen thuisblijven

Kan jouw hond niet alleen thuisblijven? Heb je het vermoeden dat je hond misschien verlatingsangst heeft? Dan is het slim om daar zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Verlatingsangst is zeker op te lossen, maar wel alleen als je weet hoe je dat kunt aanpakken.

Ik ben opgeleid tot verlatingsangstexpert en heb al heel veel honden geholpen om weer alleen thuis te kunnen blijven. Zo kan jij weer naar de supermarkt of de kapper zonder oppas te moeten regelen. Kortom: je hebt je vrijheid weer terug!

Wil jij aan de slag met de verlatingsangst van jouw hond? Neem dan contact met mij op en ik vertel je meer over mijn verlatingsangsttrajecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *