Mijn hond eet niet/mijn hond wil niet eten

Hond slaapt naast zijn voerbak gevuld met brokjes
Delen:

Als jij denkt: “Mijn hond eet niet,” dan kan het zijn dat je je daar zorgen over maakt. Logisch! Je wil dat het goed gaat met je viervoeter. Als je hond niet eet, kan dat verschillende oorzaken hebben. Niet iedere oorzaak is per se een reden tot grote zorg, terwijl het in sommige gevallen juist wel raadzaam kan zijn om de dierenarts te raadplegen. In dit artikel vertel ik je meer over wat je moet doen als je hond niet wil eten.

Waarom eet mijn hond niet?

Er zijn verschillende redenen waarom honden niet eten. Deze redenen lopen enorm uiteen:

 • Je hond is misselijk of ziek.
 • Je hond heeft pijn, bijvoorbeeld aan zijn gebit of aan zijn buik.
 • Je hond vindt het eten niet lekker.
 • Er is een grote verandering geweest in jullie leven (een verhuizing, overlijden, geboorte, enz.).
 • Je hond is angstig.
 • Je hond heeft last van hormonale klachten (bijv. een reu die van slag is door een loopse teef in de buurt).
 • Je hond krijgt medicatie waardoor zijn eetlust afneemt.
 • Je hond eet niet wanneer hij alleen thuis is, omdat hij dan stress heeft.
 • Je hond is depressief.
 • Het is plotseling heel warm buiten.
 • Je hond heeft last van chronische stressklachten.
 • Je hond vindt de manier waarop het eten gegeven wordt saai.
 • Je hond is pas net bij jou komen wonen.

Er vallen nog veel meer redenen te noemen waarom een hond niet wil eten. Grof gezegd kunnen we wel onderscheid maken tussen een mentale reden waarom een hond niet wil eten (stress, depressie, verveling, angst) en een fysieke reden waarom je hond niet wil eten (pijn, fysiek ongemak).

Mijn hond eet niet: hoe kom ik erachter waarom hij niet wil eten?

Je hond eet niet, maar hoe ontdek je nu welke van de bovenstaande oorzaken van toepassing is op jouw hond. Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Hoe lang eet je hond al niet? Als het korter is dan 2 dagen, kan je het vaak nog even aankijken als er verder geen directe klachten zijn. Let op: bij twijfel is het het beste om gewoon wél altijd de dierenarts te bellen. Dit artikel geeft op geen enkele manier uitsluitsel over wat er aan de hand is.
 • Is er recent een grote verandering in jullie leven geweest? Als dit zo is, kan je eens nagaan of het niet eten rond die periode of net erna is begonnen.
 • Is er iets veranderd in de weersomstandigheden de laatste periode en kan je dit koppelen aan het feit dat je hond niet wil eten? Als het warm weer is, eten sommige honden wat minder. Het is wel belangrijk dat je hond met warm weer goed blijft eten!
 • Zijn er momenten waarop je hond wel eet? Als je hond bijvoorbeeld niet eet wanneer hij alleen thuis is, maar op andere momenten wel, dan kan het ook zijn dat je hond verlatingsangst heeft en om die reden niet eet wanneer hij alleen is.
 • Drinkt je hond nog wel? Als je hond ook stopt met drinken, is het verstandig om sowieso direct de dierenarts te bellen.
 • Woont je hond al lang bij jou? Als je hond nét bij jou is komen wonen, is de shock van de verhuizing misschien nog wel heel erg aanwezig. Het is logisch dat je hond dan al zijn energie kwijt is aan wennen en landen, en dat je hond niet wil eten. Geef hem de tijd en schakel hulp in als je er zelf niet uitkomt, zodat je je hond goed kunt ondersteunen in dit proces van wennen aan zijn nieuwe (t)huis.

Is het erg als mijn hond niet wil eten?

Het is logisch dat jij je zorgen maakt als je hond niet wil eten. Gelukkig is het niet altijd een reden tot zorg als jij constateert: ‘Mijn hond eet niet’. Een hond hongert zichzelf niet zomaar uit en zal niet zomaar stoppen met eten. Als je hond een dag of twee niet eet, dan is dat niet direct enorm alarmerend. Als je hond langer dan twee dagen niet eet, is het wel raadzaam om de dierenarts even te raadplegen. Raadpleeg ook de dierenarts als je hond:

 • Naast het niet eten ook niet meer wil drinken.
 • Opeens heel veel gewicht verliest.
 • Veel braakt en dat na een dag nog steeds heel veel blijft doen.
 • Ook diarree krijgt.
 • Sloom/lusteloos wordt.

Wat kan ik doen als mijn hond niet wil eten?

Als je hond niet wil eten, kan je verschillende dingen doen. Je kan eens proberen of hij het voer wel wil eten wanneer je het aanlengt met wat water. Wanneer je hond bijvoorbeeld last heeft van zijn gebit, kan eten een stuk comfortabeler zijn wanneer brokken wat zachter zijn geworden door het water waar het in ligt. Ook kan je proberen om het voer op een andere manier te geven, zoals in een lickimat of in een kong. Wellicht dat je hond wel wil eten als het voer op een meer interessante manier wordt gegeven.

Let daarnaast uiteraard altijd op signalen dat het niet goed gaat met je hond. Als je hond ook niet meer drinkt en lusteloos is, is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts.

Mijn hond vindt zijn voer niet lekker

Het kan ook zijn dat je hond zijn voer niet lekker vindt. Dit was het geval bij mijn eigen hond Lewis. Een tijd geleden stopte hij opeens met het eten van zijn huidige voer. Hij kreeg dat voer al 5 jaar en was nooit een enorm geweldige eter, maar ik was wel van hem gewend dat hij “zijn bordje leegat”. Plots begon hij minder en minder te eten, tot hij z’n bak met voer gewoon liet staan. Koekjes en botjes at hij daarentegen wel, met smaak ook! Hij had dus wel trek.

Ik ben toen overgestapt op nieuw voer van Butternut Box. Dit voer is vers bereid en bevat 60% gestoomd vlees, en 40% groente. Door het vlees te stomen, worden de slechte bacteriën uit vers vlees verwijdert, en blijven de goede over. Daarnaast kan je bij Butternut Box heel makkelijk variëren. Je hond kan verschillende soorten vlees eten en hoeft dus niet verveeld te raken; iets wat voor Lewis hard nodig was. Sinds ik met Butternox Box ben begonnen, eet Lewis zijn voer weer met smaak op. Ik ben oprecht enthousiast (en ik maak alleen reclame voor een merk als ik écht enthousiast ben!).

Mijn oude hond wil niet eten

Oudere honden zijn kwetsbaarder. Als je oude hond niet wil eten, is het dus slim om wat eerder aan de bel te trekken. Je wil geen risico’s nemen. Soms neemt de behoefte aan een bepaalde voersoort toe of juist af naarmate een hond ouder wordt. Het kan dus ook zo zijn dat je hond niet meer eet, omdat zijn behoeftes veranderen en hij het beter doet op een andere soort voer. Neem contact op met een voedingsdeskundige als je hier specifiek advies over wil.

Een oudere hond loopt iets meer risico op uitdroging, dus heb je het idee dat je hond niet meer genoeg vocht binnenkrijgt, trek dan direct aan de bel.

Oude hond met grijze snoet kijkt met bek open de camera in

Mijn puppy eet niet

Als je puppy niet eet, kan dat met verschillende oorzaken te maken hebben. Als je puppy pas nét bij jou in huis is, kan het zijn dat hij gewoon nog enorm moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Een hond die nog moet wennen aan zijn nieuwe omgeving, is hier heel veel energie aan kwijt. Bovendien zal je pup misschien wel wat gestrest zijn, en bij stress eet een hond soms minder/niet. Puppy’s zijn nog aan het groeien en hebben hun voedingsstoffen wel heel hard nodig. Houd je puppy dus wel goed in de gaten en bel indien nodig de dierenarts, zodat je puppy wel krijgt wat hij nodig heeft in deze belangrijke fase.

Puppy ligt op de grond en kijkt in de camera

Mijn hond wil niet eten: stress als oorzaak

Stress is in veel gevallen de oorzaak van honden die niet eten. Wanneer je hond veel stress heeft, wordt het overlevingsinstinct in werking gesteld. Je hond zal zich dan richten op zijn primaire veiligheid, niet op eten. Vergelijk het een beetje met de situatie waarbij je huis in brand staat. Als jij ontdekt dat je huis in brand staat, ga je niet rustig een boterhammetje eten. Dan staat alles in het teken van veilig en snel ontsnappen.Op dat moment gaan we niet meer eten, maar stoppen we al onze energie in overleven. En dit kan bij je hond ook gebeuren op het moment dat hij veel stress ervaart.

Als jij denkt: “Mijn hond eet niet omdat hij stress heeft,” dan is het goed om de stress aan te pakken. Als de stress vermindert, zal het eetgedrag vaak vanzelf meeveranderen. Kan je hond niet goed alleen thuisblijven? Leer hem dit dan op een ontspannen manier aan. Is je hond zeer gestrest omdat er een grote verandering plaats heeft gevonden in jullie leven? Focus dan eerst op meer rust bij je hond. Het eten is in dit geval slechts een symptoom van wat er onderliggend speelt aan stressklachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *