Je hond heeft verlatingsangst en je hebt besloten om er iets aan te doen. Ik vind je super stoer! Werken aan verlatingsangst is een pittig proces. Het duurt lang, het is repetitief en soms heel saai, MAAR de resultaten zijn prachtig. Als jij nu investeert in een periode van veel verlatingsangsttraining, zal je hier uiteindelijk geen weken, geen maanden, maar járen de vruchten van plukken. Maar wat heb je nodig voor je verlatingsangsttraining?
Verlatingsangst is complex
Ik ga je zo uitleggen wat je allemaal nodig hebt om aan de verlatingsangst van je hond te werken. Maar om dat even in perspectief te zetten, wil ik je eerst uitleggen hoe complex verlatingsangst eigenlijk is. Verlatingsangst bij honden is een angst-/paniekstoornis. Dat klinkt heftig, en dat is het ook! Angstklachten zijn complex, want we hebben te maken met de associatie van je hond. Hoewel jij heus wel weet dat je hond veilig is als hij even alleen is, heeft jouw hond een enorm negatieve associatie met alleen zijn. En niet alleen het alleen zijn zelf, maar alles wat daarmee te maken heeft, is op die manier eng geworden. Dus niet alleen jouw afwezigheid, maar ook het feit dat jij je schoenen aantrekt (waarmee je dus aankondigt dat je mogelijk weggaat), is spannend.
Meer weten over verlatingsangst? Download mijn GRATIS e-book!
Daarom is verlatingsangsttraining een precies werkje
Dat maakt dat verlatingsangsttraining niet iets is wat je “even” doet. Je wil zeker weten dat je goed bezig bent, dat je op het juiste spoor zit en dat je niet te snel of juist te langzaam gaat. Een verlatingsangsttraject is maatwerk. Het betekent dat de inhoud van het traject (dat wil zeggen: hoe je trainingsschema’s eruitzien, hoe vaak je traint, hoe de routine rondom het trainen eruitziet, hoe snel je opbouwt, enzovoorts) allemaal afhangt van jouw hond en zijn/haar specifieke situatie.
Om zeker te weten dat dit maatwerk goed wordt uitgevoerd, is het dus slim om de situatie goed in kaart te brengen vóór je begint met de verlatingsangsttraining. Wat kan jouw hond nu wel en juist niet? Wanneer begint de paniek? Begint dat pas wanneer jij 1 minuut buiten staat? Of bouwt je hond al spanning op als jij je schoenen aantrekt en je je klaarmaakt om het huis te verlaten? Dit zijn ontzettend belangrijke vragen als je aan een verlatingsangsttraject of verlatingsangsttraining wil beginnen.
Wat heb je nodig voor een verlatingsangsttraining?
Wat heb je concreet nodig voor een verlatingsangsttraining? Ik heb het voor je op een rij gezet:
- Geduld. Verlatingsangst is niet iets wat je in een week oplost. Het kost veel tijd om dit complexe probleem op te lossen. En dus heb jij veel geduld nodig. Stel je erop in dat een verlatingsangsttraject maanden kan duren. Aan de andere kant is het ook goed om je te realiseren dat je hiermee investeert in een duurzame oplossing die niet alleen nu, maar ook over een paar jaar nog steeds werkt!
- Een goede camera. Om je hond goed te kunnen observeren en te bepalen wat hij wel/niet als stressvol ervaart, is het essentieel dat je je hond iedere seconde van de verlatingsangsttraining kan observeren. Dat doe je met een goede huisdiercamera. Ik ben enthousiast over deze camera van Happysnoots*. Het beeld is breed waardoor je je huis goed in beeld kan krijgen en de kwaliteit van het beeld is goed. De camera kan niet draaien, maar dat zie ik als een groot voordeel. Draaiende camera’s werken vaak erg afleidend voor de hond én reageren vaak op beweging, waardoor de camera vooral jou volgt, en niet je hond.
- Een goede oppas. Tijdens een verlatingsangsttraject is het belangrijk om te weten dat jij je hond niet alleen mag laten buiten de trainingen om. Dit doen we om te voorkomen dat jouw hond negatieve ervaringen opdoet naast de trainingen, waardoor je positieve trainingssessies voor niks zijn geweest. Zorg dus voor een goede oppas die de momenten dat jij boodschappen moet doen of even gaat sporten voor je kan opvangen.
- De mogelijkheid om 4 – 5 keer per week te trainen. Om je verlatingsangsttraining zo effectief mogelijk te laten zijn, is het belangrijk dat je 4 -5 keer per week traint. Op deze manier beklijft de training voldoende, maar overvraag je je hond niet.
- Een goede verlatingsangstexpert die met je meekijkt. Ik ben opgeleid tot verlatingsangstexpert (SA Pro) bij Julia Naismith en kan jou dankzij mijn kennis en expertise tot in detail helpen om jouw verlatingsangsttraject in gang te zetten.
Ik wil aan de slag met de verlatingsangsttraining
Wordt het tijd voor jou en je hond om de verlatingsangsttraining op te pakken? Ik help je ontzettend graag. Dat kan op twee manieren:
1. Een verlatingsangsttraject
Tijdens een verlatingsangsttraject gaan wij minimaal 4 weken lang samen aan de slag om te werken aan de verlatingsangst van jouw hond. Ik ben 7 dagen per week voor jou beschikbaar en breng voor jou in kaart wat het startpunt is van jouw hond en ik stel schema’s op maat voor je op. Iedere dag ontvang je een nieuw trainingsschema van mij en ontvang je uitgebreide feedback op je meest recente training. Ik leer je om de expert te worden van jouw eigen hond én tot in detail te weten hoe jij jouw hond in ontspanning kunt leren dat alleen zijn echt niet zo eng is.
2. De online cursus Verlatingsangst
Als je zelfstandig aan de slag wil, dan is de online cursus Verlatingsangst iets voor jou. In deze cursus staat zeer gedetailleerd uitgeschreven hoe jij zelf bepaalt wat het startpunt van jouw verlatingsangsttraining is. Ik leg je uit hoe je zelf trainingsschema’s opstelt, hoe je voorkomt dat je te snel gaat en hoe je omgaat met lastige triggers zoals het aantrekken van je schoenen of het pakken van je sleutels.
*Affiliate link. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze link een artikel koopt op Bol.com. Dit kost jou niks extra.