Een hond hebben met verlatingsangst is ontzettend pittig. Ik weet als geen ander hoe intens dit probleem is én hoe graag je er vanaf wil, zodat je weer even een boodschapje kunt gaan doen, ergens koffie kunt drinken of uit eten kunt. Daarom is de vraag “Mijn hond heeft verlatingsangst: waar begin ik met trainen?” ook een heel logische en relevante vraag. In dit artikel vertel ik je er meer over!
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst bij honden houdt in dat een hond niet alleen thuis durft te zijn. Er zijn verschillende varianten van verlatingsangst.
- Isolation distress, waarbij de hond simpelweg niet alleen durft te zijn. Als er een mens bij de hond aanwezig is (maakt niet uit wie die mens is) is de hond oké.
- Hyper-attachment. De hond is extreem gehecht aan één specifiek persoon. Als die persoon weg is, is de hond angstig, ook al is er nog een ander mens bij de hond.
- Verveling/frustratie/FOMO. Deze categorie van verlatingsangst is net even anders. Deze honden laten wel dezelfde signalen zien als honden die écht bang zijn om alleen te zijn, alleen komen deze signalen oorspronkelijk ergens anders vandaan. Deze honden vervelen zich, zijn gefrustreerd omdat ze bijvoorbeeld veel te vaak alleen geworden laten of vinden het moeilijk om los te laten. Het gaat hier dus niet altijd om engste angst of paniek, maar om een ander probleem dat zich op dezelfde manier uit als verlatingsangst.
Verlatingsangst is bij elke hond anders
Het antwoord op de vraag “Mijn hond heeft verlatingsangst: waar begin ik met trainen?” is geen simpele om te beantwoorden. Elke hond is namelijk anders en als je écht serieus met verlatingsangst aan de slag wil, dan wil je ervoor zorgen dat je training 100% afgestemd is op jouw hond.
Om te bepalen waar je start met trainen, moet je eerst je startpunt bepalen. We stellen onszelf daarbij de vraag: “Wat kan je hond nu wél?” Sommige honden kunnen bijvoorbeeld prima 5 minuten alleen thuisblijven, maar raken in paniek als het langer dan 5 minuten wordt. Andere honden raken al in paniek wanneer jij de voordeur aanraakt. Dit startpunt (= wanneer raakt de hond in de stress?) is heel belangrijk, want dat bepaalt waar we beginnen met trainen.
We beginnen altijd in het comfortabele stuk
We beginnen nooit op het punt dat je hond al stress ervaart. Wanneer je met verlatingsangst aan de slag gaat, wil je juist dat je hond leert dat alleen thuisblijven helemaal oké is. Dat hij er niet bang voor hoeft te zijn. Dat kan je alleen maar doen door te voorkomen dat hij stress ervaart tijdens de trainingen. Je gaat dus trainen in zijn comfortabele stuk. Vindt hij het prima om 5 minuten alleen te zijn? Dan starten we met trainen met 5 minuten, zodat je hond lekker positieve ervaringen opdoet. Dat geeft hem zelfvertrouwen en dat geeft hem bovendien vertrouwen in de routine van de training. Zo leert hij: in de veilige setting van de training vind ik het niet erg om alleen te zijn. En als die associatie eenmaal is opgebouwd, is het veel makkelijker om rustig tijd op te bouwen.
Dit klinkt makkelijk, maar…
Het is niet voor niets dat ik vaak de vraag krijg “Mijn hond heeft verlatingsangst: waar moet ik beginnen met trainen?” Online vind je natuurlijk genoeg voorbeeldschema’s voor honden met verlatingsangst. Misschien heb je zelfs al een aantal van die schema’s geprobeerd. En waarom werkt het dan toch niet?
- Omdat deze schema’s niet afgestemd zijn op de behoeftes van jouw hond
- Omdat je de lichaamstaal van je hond niet goed observeert en je dus niet goed herkent wat het comfortabele stuk van je hond is
- Omdat je te snel wil en je daarom te hard van stapel loopt
Verlatingsangst is complex. Gelukkig is er een methode om het op te lossen, maar die methode komt wel erg nauw. Je moet je houden aan trainingsvoorwaarden en er moet een expert met je meekijken om zeker te weten dat je op het juiste startpunt begint en dat je niet te snel gaat.
Het is heel verleidelijk om, als je zelfstandig traint met je hond met verlatingsangst, veel te grote stappen te nemen. Op de korte termijn is dat aantrekkelijk, want dan ga je snel vooruit. Maar op de lange termijn levert het je weinig op. Doordat je té snel gaat, heeft je hond sneller negatieve ervaringen tijdens het trainen en beland je weer bij waar je bent begonnen: bij een hond die gestrest is wanneer jij het huis wil verlaten.
Waar begin je met het trainen van verlatingsangst?
Wil je dus aan de slag met de verlatingsangst van jouw hond? Laat je adviseren. Ik ben gespecialiseerd in verlatingsangst bij honden en ik kijk heel graag met je mee. Samen observeren we je hond en bepalen we je startpunt. Ik neem je mee in het hele proces van de observatie, zodat je zelf ook steeds beter wordt in het herkennen van de lichaamstaal van jouw hond. Dit doe je door middel van een goede huisdiercamera, zodat jij je hond constant in de gaten kan houden. Ook wanneer jij niet alleen bent.
Ik ben enthousiast over deze camera van Happysnoots*. De camera heeft een goed, breed beeld en de beeldkwaliteit is uitstekend. De camera kan niet meedraaien, maar dat vind ik zelf juist een groot voordeel. Draaiende camera’s maken vaak een zoemend geluid dat erg afleidt en waar honden erg onrustig van kunnen worden.
Zo wordt jij de expert in het lezen van de signalen die jouw hond afgeeft, zodat je uiteindelijk, na het doorlopen van een traject, precies weet hoe je zelfstandig verder kunt trainen. Op maat!
Volg mij ook op Instagram! Hier deel ik regelmatig gratis tips & adviezen voor hondeneigenaren.
Mijn hond heeft verlatingsangst
Heeft jouw hond verlatingsangst en wil je beginnen met trainen? Je bent van harte welkom en ik help je heel graag. Tijdens een verlatingsangsttraject gaan we 7 dagen per week samen aan de slag om ervoor te zorgen dat jouw hond weer vertrouwen krijgt in het alleen zijn. Zo heb jij je vrijheid terug en kan jouw hond lekker een dutje doen tot je weer thuis bent.
*Affiliate link. Als jij via deze link een product koopt op Bol.com, ontvang ik hier een kleine commissie over. Jij betaalt niks extra’s.