Tips honden en warm weer

Hond ligt in de zon met ogen dicht op het gras
Delen:

Het is warm buiten! En dus ben jij op zoek naar de beste tips voor honden en warm weer. In dit artikel deel ik tips met je om de warme dagen met jouw viervoeter zo goed en veilig mogelijk door te komen.

De beste tips voor honden en warm weer

  1. Doe het rustig aan. Het is misschien een inkopper, maar ik noem hem toch. We leven in een maatschappij waarin we altijd maar doorrazen, maar met hoge temperaturen is het echt goed voor een hondenlijf om het rustiger aan te doen. Niet alleen voor je hond trouwens, maar ook voor jou als mens.
  2. Zorg voor vers en koel drinkwater. Het grote gevaar van zeer warm weer is dat je snel uitdroogt. Om dit te voorkomen, MOET je hond toegang hebben tot koel en vers drinkwater. Ook als hij alleen thuisblijft en ook als je gaat slapen. Altijd!
  3. Loop niet over het asfalt als de zon schijnt. Heb je je blote hand wel eens op asfalt gelegd waar de zon op schijnt? Het is bloedheet. Als het buiten 30 graden is, kan het asfalt wel 57 graden zijn. Je hond kan zijn voetzolen verbranden als je daar te lang op loopt. Gevaarlijk dus. Niet doen!
  4. Wandel voor en na de hitte. De beste momenten om te wandelen zijn ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Laat die lunchwandeling dus maar zitten. Je mag je hond natuurlijk overdag wel even laten poepen en plassen, maar de echte inspanning doe je ’s ochtends en ’s avonds als het koeler is.
  5. Zwemmen! Heb je een schoon zwemmeertje in de buurt en houdt jouw hond van zwemmen? Perfect! Zwemmen is een goede manier om je hond op een natuurlijke manier te laten koelen.
  6. Zorg voor verkoelende snacks. Denk aan een lickimat die in de vriezer heeft gelegen met daarin vers vlees, pindakaas, geprakte banaan of yoghurt (zonder xylitol!). Heerlijk voor je hond en hij is er lekker even zoet mee.
  7. Is je hond oververhit? Koel op de juiste plekken! Koel de hond met een natte doek bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik hier geen ijskoud water voor, want dan vernauwen de bloedvaten en kan je hond z’n warmte nóg moeilijker kwijt.
  8. Laat je hond NIET alleen achter in de auto. De temperatuur in de auto kan enorm snel oplopen naar levensgevaarlijke temperaturen. Je hond is in levensgevaar als hij in een te hete auto achtergelaten wordt. Doe dit dus absoluut niet.
  9. Houd kenmerken van oververhitting goed in de gaten. Denk aan braken, sloomheid, niet meer goed reageren, te hoge hartslag, veel kwijlen en zelfs buiten bewustzijn raken. Twijfel je? Bel je dierenarts.

Hopelijk heb jij veel aan deze tips voor honden en warm weer. Als jij hier rekening mee houdt, is jouw hond beschermd tegen de warmte. Take it easy! Drukke en lange wandelingen komen later wel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *