Hond met verlatingsangst minder aandacht geven?

vrouw knuffelt jonge hond
Delen:

Moet je een hond met verlatingsangst minder aandacht geven? Het is een vraag die veel hondeneigenaren zichzelf stellen. Want creëer je door je hond veel te knuffelen, hem bij je op bed te laten slapen en veel samen te zijn niet JUIST een hond die heel afhankelijk van jou is? Het klinkt zo logisch, maar toch is dit gelukkig niet hoe het werkt. In dit artikel leg ik je uit waarom je een hond met verlatingsangst gewoon lekker aandacht mag blijven geven.

Herken jij dit?

  • Je hond heeft verlatingsangst en kan niet alleen thuisblijven.
  • Je hond is heel aanhankelijk.
  • Je hond loopt altijd achter je aan in huis.
  • Je bent veel samen met je hond.
  • Je zou jullie band als hecht omschrijven.
  • Je hebt al meermaals het advies gekregen dat je meer afstand moet nemen van je hond om aan de verlatingsangst te werken.
  • Je vraagt je af of je hond wel bij jou op bed mag slapen als hij verlatingsangst heeft.
  • Je weet niet of je er wel goed aan doet om je hond met verlatingsangst veel te knuffelen.

Dan zit je hier goed, want ik ga je vertellen of het slim is om je hond met verlatingsangst minder aandacht te geven, of dat je daar niks mee gaat bereiken.

Honden denken in context

Honden denken in context. Als we kijken naar angst- en paniekstoornissen (wat verlatingsangst is), dan zien we dat deze angst heel erg gerelateerd is aan één specifieke context: alleen thuis zijn. Alle andere contexten, waarin je hond NIET alleen zijn, zijn voor jouw hond compleet losgekoppeld van die enge context waarin je hond alleen is.

Om je beter uit te leggen hoe dat zit met “denken in context”, heb ik een ander voorbeeldje voor je:

Max is een reu van 5 jaar. Hij vindt het prima om alleen thuis te blijven en kan dat prima een uurtje of 4 volhouden. Max gaat met zijn eigenaren op vakantie naar een vakantiehuisje. Wanneer zijn eigenaren boodschappen gaan doen, blijft Max alleen achter in het vakantiehuis. Hij jankt daar het hele vakantiepark bij elkaar en is in complete paniek. Dit komt doordat Max alleen thuis kan zijn in de context van zijn eigen, veilige huis. In een andere context (die van het vakantiehuis) is alleen thuisblijven niet veilig en daarom vertoont Max in een andere context wél signalen van verlatingsangst.

Snap je het principe een beetje? Honden zijn contextdenkers. Ze koppelen hun associatie aan een bepaalde context. Voor Max geldt dus: alleen thuisblijven is alleen veilig in de context van mijn eigen huis. Alleen thuisblijven in een andere context, is daarentegen eng.

Het verschil tussen alleen zijn en met jou zijn

Dit maakt ook dat het alleen thuisblijven voor een hond een totáál andere context is dan met jou thuis zijn. Als je hond alleen is, is dat in de beleving van jouw hond een compleet andere situatie dan wanneer jij met je hond op de bank ligt te knuffelen. Dit maakt ook dat jouw hond alles wat hij met jou doet wanneer jij wél thuis bent, totaal niet koppelt aan de situatie waarin jij hem alleen laat.

Is een hechte band een probleem als je hond verlatingsangst heeft?

Een hechte band tussen hond en eigenaar is heel belangrijk. Je leeft met elkaar samen, dus je wil het ook fijn en goed hebben met elkaar. Dit is ook waarom een hond met met verlatingsangst minder aandacht geven weinig zoden aan de dijk zet. Als jij je hond met verlatingsangst veel minder aandacht gaat geven, ga je zijn welzijn alleen maar aantasten. Bovendien heb je geen hond genomen om hem te negeren, toch?

De enige situatie waarin een hechte band tussen eigenaar en hond een probleem kan worden, is wanneer er sprake is van hyper-attachment. Dit is een vorm van verlatingsangst waarbij de hond zó extreem gehecht is aan één persoon, dat hij zich bij niemand anders veilig voelt. Honden met hyper-attachment kunnen ook geen oppas verdragen en zijn gestrest zodra het eigen baasje weg is, al blijft er iemand anders bij hen achter.

En toch is ook de oplossing voor hyper-attachment NIET dat degene aan wie de hond extreem gehecht is de hond minder aandacht gaat geven. De oplossing is juist het tegenovergestelde: er moeten MEER mensen zijn die een hechte band opbouwen met de hond, zodat de hond leert dat hij andere mensen ook kan vertrouwen. Denk aan een baby die op een kinderdagverblijf leert dat niet alleen zijn mama, maar ook de leidsters lief zijn en goed voor hem kunnen zorgen. Het is een waardevolle levensles dat je niet afhankelijk bent van één iemand, maar dat er meerdere mensen in je leven kunnen zijn op wie je kunt steunen. We noemen deze aanpak ‘Spread the love’. In plaats van minder aandacht te geven, gaan we dus eigenlijk kijken of de aandacht uit meerdere hoeken kan komen. En da’s iets heel anders!

Werken op basis van vertrouwen

Werken aan verlatingsangst bij honden is werken op basis van vertrouwen. Je wil je hond het vertrouwen geven dat als jij weggaat, dat je ook weer terugkomt. Als jouw hond je hierin moet gaan leren vertrouwen, is het juist fijn als jullie band goed is. Als je hond weet dat hij op je kan bouwen en dat jij te vertrouwen bent. Dingen als ‘je hond minder aandacht geven’, ‘je hond minder knuffelen’, of ‘je hond niet meer bij jou in bed laten slapen’ rijmen hier niet mee. Geef je hond juist maar het vertrouwen dat jullie het goed hebben samen, dat jullie band zó sterk is dat hij weet dat jij echt te vertrouwen bent: als jij weggaat, kom je terug.

Afstand is geen onderdeel van een verlatingsangsttraject

Volg je bij mij een verlatingsangsttraject? Dan weet je dat afstand creëeren tussen hond en baas geen onderdeel is van een verlatingsangsttraject. Sterker nog: veel eigenaren ervaren juist dat de band tussen eigenaar en hond rustiger en sterker wordt naarmate het traject vordert.

Sofie: “Mijn hond was eerder altijd erg wantrouwend richting mij. Hij wilde alles wat ik deed in de gaten houden uit angst dat ik misschien wegging. Sinds ik met het verlatingsangsttraject gestart ben, loopt hij veel minder achter me aan. Er is veel meer rust, want hij weet dat ik er niet zomaar vandoor ga. Ik heb ook het idee dat het genieten van elkaar (knuffelen enzo) minder obsessief is, maar dat we er juist allebei meer van genieten!”

Ik heb ook een hond met verlatingsangst!

Heb jij ook een hond die niet alleen thuis kan blijven? Dat is super rot. Maar het goede nieuws is dat ik je erbij kan helpen. Dat kan concreet op twee manieren:

  1. Mijn online cursus Verlatingsangst. Met deze cursus leer je zelfstandig om je hond alleen thuis te laten zijn. De volledige cursus is gebaseerd op een stressvrije en hondvriendelijke methode waarbij we je hond stap voor stap het vertrouwen geven dat jij ook weer terugkomt als je even weggaat.
  2. Een verlatingsangsttraject. Tijdens een verlatingsangsttraject begeleid ik jou minimaal 4 weken lang 7 dagen per week. Ik maak elke dag een trainingsplan op maat voor jou, waarbij we je hond stap voor stap leren dat alleen zijn écht niet zo eng is. De begeleiding is intensief en volledig op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *