Gedragsmedicatie bij honden

Delen:

Oei, een gevoelig onderwerp in hondenland: gedragsmedicatie bij honden. En toch iets waar ik eens iets over wil schrijven. Ik krijg er namelijk regelmatig vragen over en ik houd er niet van om onderwerpen niet aan te kaarten omdat er misschien veel weerstand op ligt. Want hoe kijk ik eigenlijk naar gedragsmedicatie? Je leest het in dit artikel.

Hondengedrag is complex

Laat ik vooropstellen dat gedragsproblematiek bij honden altijd complex is. Er is altijd een oorzaak waardoor je hond gedragsproblemen laat zien. Je hond kan niet praten en dus kan hij ook niet concreet vertellen waar zijn gedrag vandaan komt. Dit maakt dat het werken met honden met gedragsproblemen soms ook een soort puzzel is. Waar komt het gedrag vandaan?

Dit is ook de basis van hoe ik werk. Ik wil werken vanuit de oorzaak, omdat ik anders alleen maar aan symptoombestrijding zou doen. Ik gaf het voorbeeld van de week ook al: als je hond gromt omdat hij pijn heeft en je gaat het gedrag aanpakken door hem puur gedragsmatig te trainen, dan ga je voorbij aan de oorzaak van het probleem (= pijn). Je krijgt het probleem dan ook niet opgelost.

Ik geloof niet in een “quick fix”

Dit is ook de reden dat ik in eerste instantie in een traject terughoudend ben met oplossingen die zogenaamd voor snel resultaat zorgen. Denk aan:

  • Castratie
  • Medicatie
  • Hulpmiddelen, zoals een ander soort riem.

Ik zeg niet dat deze oplossingen niet kunnen werken. Absoluut niet zelfs. Maar als deze oplossing het enige is wat je doet, dan zit je op de verkeerde weg. Deze oplossingen zijn namelijk altijd onderdeel van een groter geheel, van de therapie die jouw hond krijgt. Alleen castratie gaat een probleem niet oplossen. Castratie in combinatie met gedragstherapie kan dat, als dat past bij jou hond, wel doen. Alleen gedragsmedicatie voor je hond gaat het probleem niet oplossen. Gedragsmedicatie in combinatie met de juiste gedragstherapie, misschien wel.

Gedragsmedicatie hond als onderdeel van de oplossing

Deze oplossingen hebben dus alleen nut als je weet wat de oorzaak van het gedrag is van je hond én als je weet dat iets als castratie of medicatie ONDERDEEL kan zijn van de juiste aanpak om aan het probleem te werken.

En daar noem ik meteen iets belangrijks. Want iets ingrijpends als het geven van gedragsmedicatie is altijd ONDERDEEL van je aanpak. Het is nooit uitsluitend je aanpak. Als ik een hond op gedragsmedicatie zet in een traject (wat ik wel eens doe), dan is dat altijd in combinatie met gedragstherapie. Het is nooit het enige wat we doen. Medicatie vult aan, het is nooit de enige oplossing.

Wat doet gedragsmedicatie bij honden?

En als het aansluit, kán medicatie een mooie aanvulling zijn op gedragstherapie. Denk aan honden die zó gestrest zijn dat ze niet meer in staat zijn om iets nieuws te leren. Hun stresslevel is zó hoog dat ze simpelweg geen nieuwe leerervaringen meer kunnen opdoen. Gedragstherapie wordt dan heel lastig, want er is geen ingang bij de hond. Je loopt vast.

Gedragsmedicatie kan in zo’n geval echt een manier zijn om een ingang te vinden om de hond weer nieuwe ervaringen te laten opdoen. In zo’n geval kan gedragsmedicatie voor honden ervoor zorgen dat het stresslevel van de hond zakt, waardoor de hond ontvankelijker wordt voor nieuwe, positieve leerervaringen. En die nieuwe leerervaringen maken het vervolgens mogelijk dat het gedrag van je hond ten positieve verandert.

Maar gedragsmedicatie is toch niet natuurlijk?

Nee, klopt. Gedragsmedicatie voor honden is niet natuurlijk. Maar uiteindelijk moet het draaien om het welzijn van een hond. We gunnen onze hond allemaal een gelukkig leven. Natuurlijk probeer je problemen in het gedrag van je hond eerst op een andere manier op te lossen. Maar als een deskundige met je meedenkt en je krijgt het advies om over gedragsmedicatie voor honden na te denken, dan gebeurt dat niet voor niks. Het is in het voordeel van je hond – om zijn/haar welzijn te verbeteren.

Kan ik op eigen houtje starten met gedragsmedicatie voor mijn hond?

Nee. En gelukkig ook maar. Hondengedrag is complex en medicatie is dat ook. Als je echt over gedragsmedicatie spreekt, dan moet dit worden voorgeschreven door een dierenarts. In 9 van de 10 gevallen wordt dit gedaan in overleg met een hondengedragsdeskundige.

Om je een inkijkje te geven: wanneer ik een hond in een traject heb waarbij ik gedragsmedicatie aanraad, dan neem ik telefonisch contact op met de dierenarts van deze hond. Ik overleg met de dierenarts wat ik in de gedragstherapie heb gezien en waarom ik gedragsmedicatie aanraad. Dit overleg is essentieel: ik ben als gedragsdeskundige de expert op het gebied van hondengedrag, maar de dierenarts is de expert op het gebied van de medicatie, eventuele bijwerkingen, doseringen, het effect op de hond, enzovoorts. De samenwerking tussen dierenarts en gedragsdeskundige is wat mij betreft dus essentieel om tot het juiste medicijn en de juiste dosering te komen.

Ik heb hulp nodig bij het gedrag van mijn hond

Kom je er zelf echt niet uit met je hond? Ga niet aanrommelen, maar vraag om hulp. Misschien ben je geholpen met één van mijn online cursussen:

  • Ontspannen wandelen met je hond, waarin je alles leert over hoe je weer vanuit verbinding en contact met je hond kunt wandelen. Deze cursus is geschikt voor jou als jij een hond hebt die niet met jou bezig is tijdens het wandelen, een hond hebt die uitvalt naar andere honden of mensen, of wanneer je een hond hebt die trekt aan de lijn.
  • Verlatingsangst. Vindt jouw hond het lastig om alleen thuis te zijn? In deze cursus vertel ik je hoe je dit kunt oppakken en hoe je je hond op een positieve, stressvrije manier kunt leren dat alleen thuisblijven echt niet zo eng is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *