Mijn hond valt uit naar mensen

hond laat tanden zien
Delen:

Je hond valt uit naar mensen. Wat moet je nu? In dit artikel vertel ik je meer over honden die uitvallen naar mensen.

Herken jij dit?

 • Je hond reageert gestrest als hij andere mensen ziet lopen.
 • Je hond gromt of blaft naar andere mensen.
 • Je hond valt uit naar andere mensen en je weet niet wat te doen.
 • Je laat je hond niet meer los in de buurt van andere mensen.
 • Je bent gespannen als er mensen in de buurt komen van jouw hond.
 • Doordat jouw hond uitvalt naar mensen houd je hem zo veel mogelijk bij andere mensen vandaan.

Als jouw hond uitvalt naar mensen, herken je ongetwijfeld één of meer van deze punten. Ik ga je er meer over vertellen!

Waarom valt mijn hond uit naar mensen?

Een hond valt nooit zomaar uit. Als een hond dit soort gedrag laat zien, zit daar altijd iets onder. Uitvallen is voor je hond immers ook niet leuk. Het is een stressvolle en vervelende ervaring voor hem, die vrijwel altijd gevolgd wordt door een vervelende reactie vanuit jou. Dat is logisch, jij schrikt ten slotte ook. Maar door boos te worden op je hond vanwege zijn uitvalgedrag, ga je voorbij aan de reden waarom hij dit doet.

Oorzaken van uitvalgedrag bij honden kunnen zijn:

 • Angst
 • Overprikkeling
 • Stress
 • Pijn
 • (Te veel) opwinding
 • (Te hoge) energie
 • Frustratie
 • Spanning
 • Gebrek aan training
 • Gebrek aan begeleiding
 • Onzekerheid
 • Ontwikkeld patroon
 • Hormonale reactie

Uitvalgedrag zien aankomen

Als je hond uitvalt naar mensen, doet hij dat vrijwel nooit zomaar. Vaak gaan er heel veel signalen aan dit gedrag vooraf. Soms zijn deze signalen subtiel, soms zijn ze vrij duidelijk, maar in bijna alle gevallen zie je dat een hond nooit van 0 naar 100 gaat. Daarmee bedoel ik dat een hond niet vanuit een status van volledige ontspanning in één keer doorschiet naar volledige stress en uitvalgedrag. Daar zitten een heleboel stapjes tussen.

Als je de lichaamstaal van je hond goed leert observeren, ga je ongetwijfeld zien dat je hond door middel van subtiele stresssignalen laat zien dat hij de situatie niet prettig vindt. Je kunt hierbij denken aan signalen als:

 • Tongelen
 • Wegkijken
 • Oogwit laten zien
 • De kop/het lijf wegdraaien
 • Hijgen
 • Gapen
 • Overspronggedrag
 • Grommen
 • Blaffen
 • Verstijven
 • Wegdeinsen
 • De lip optrekken
 • Snappen of happen
 • Boventanden laten zien

Escalatieladder van honden

Zoals ik al zei, schieten honden niet in één keer van 0 naar 100. Er is vaak sprake van een opbouw van spanning. In de escalatieladder van honden kan je zien hoe deze spanningsopbouw eruitziet.

Wat communiceert je hond als hij uitvalt?

Uitvallen doet je hond dus niet voor niks. Misschien is hij onzeker, angstig of gefrustreerd. Maar doordat hij subtiele stresssignalen laat zien voordat hij uitvalt, communiceert hij wel heel duidelijk dat hij de situatie niet prettig vindt. Een voorbeeldje:

Max is een reu van 3 jaar oud. Er komt visite bij Max thuis. Max vindt nieuwe mensen spannend. Zodra het bezoek te dichtbij komt, gromt Max. Hiermee communiceert hij: “Ik vind dit spannend, blijf uit mijn buurt.” Als het bezoek vervolgens toch doorloopt naar Max, gaat het bezoek dus over Max’ grens heen. Daarom valt Max vervolgens uit.

Uitvalgedrag bij honden is vaak logisch

Uitvalgedrag is natuurlijk geen prettig gedrag. Niemand vindt het leuk als zijn/haar hond uitvalt naar andere honden. Maar ondanks dat het geen prettig gedrag is, is het vaak wel logisch. Honden hebben, net als mensen, een grens. Ze vinden het fijn dat als ze hun grens aangeven, dat deze grens ook gerespecteerd wordt. En dat is niet zo gek, toch? Als iemand de hele dag aan jou zit te plukken en je zegt dat je dat niet fijn vindt, dan hoop je ook dat diegene stopt.

Het verschil tussen mensen en honden is dat wij met woorden kunnen communiceren. Wij kunnen letterlijk zeggen: “Hé, ik vind dit niet leuk. Wil je hiermee stoppen?” Je hond kan dat niet. Hij moet dus wel op een andere manier communiceren, door middel van zijn lichaamstaal. Als zijn stresssignalen echter niet worden opgemerkt, zal hij steeds heftiger manieren moeten vinden om zijn boodschap (“Blijf uit mijn buurt!”) te communiceren. En uiteindelijk valt je hond dan uit naar mensen.

Moet mijn hond mensen leuk vinden?

Je hond hoeft niet iedereen leuk te vinden. Laten we eerlijk zijn: jij vindt ook niet alle mensen leuk, toch? Ieder individu is anders en je hebt van nature niet met iedereen een even goede klik. Dat is heel normaal. Dit geldt voor honden ook. Niet elke hond zit te wachten op aaitjes van jan en alleman. Het is dus ook een kwestie van je hond leren kennen. Wat vindt hij fijn? Wat vindt hij niet fijn? Als je dit weet, kan je daar rekening mee houden en kan je hem beter begeleiden in situaties die hij lastig vindt.

Ga altijd op zoek naar de oorzaak van uitvalgedrag

Valt jouw hond uit naar mensen? Ga altijd eerst op zoek naar de oorzaak van het uitvalgedrag. Is je hond angstig? Dan zit de oplossing van het probleem in het aanpakken van de angst. Is je hond gefrustreerd? Kijk samen met een gedragsdeskundige waar deze frustratie vandaan komt en pak het aan. Wat de oorzaak van het uitvalgedrag ook is, pak het probleem bij de kern aan. Een correctie op het uitvalgedrag zal er alleen maar voor zorgen dat je hond zich onbegrepen voelt. Daarover leg ik ook meer uit in dit artikel: Waarom je een grommende hond beter niet kunt corrigeren.

Mijn hond valt uit en ik heb hulp nodig

Heb je hulp nodig bij het uitvalgedrag van jouw hond? Geen zorgen, ik help je heel graag! In een gedragstraject gaan we samen op zoek naar de kern van het probleem. Waarom valt je hond eigenlijk uit? Vanuit de kern pakken we het probleem aan, zodat we werken aan een blijvende oplossing waarbij je hond weer lekkerder in zijn vel gaat zitten.

Ga je liever laagdrempelig aan de slag het met uitvalgedrag van je hond? Volg dan mijn cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond‘, waarin we uitgebreid bespreken wat je kunt doen als je hond tijdens het wandelen uitvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *