Desensitisatie hond: wat is het?

Angstige hond aan de lijn
Delen:

Misschien heb je de term ‘desensitisatie hond’ wel eens langs horen komen. Zeker in de wereld van verlatingsangst bij honden wordt deze term veel gebruikt. Maar wat is het eigenlijk? Ik vertel het je in dit artikel.

Wat betekent desensitisatie?

Als we de term ‘desensitisatie’ opzoeken in het woordenboek, dan staat er:

Het minder gevoelig worden voor bepaalde prikkels die angst of onrust oproepen.”

Desensitisatie wordt bij hondengedragstherapie ingezet om honden minder angstig te maken voor bepaalde prikkels. Bij desensitisatie bied je de prikkel zó laagdrempelig aan dat het niet eng is voor je hond. Het niveau waarop je de hond blootstelt neemt vervolgens steeds een klein beetje toe, maar in zulke kleine stapjes dat het behapbaar is voor je hond. Desensitisatie bij honden is een effectieve manier om angstige honden in gedragstherapie minder angstig te maken.

Het startpunt bij desensitisatie

Het idee bij desensitisatie is dus dat je begint op een punt waarop je hond nog niet angstig is voor de prikkel. Denk hierbij aan het volgende voorbeeld:

Saar is bang voor fietsers. Haar angst voor fietsers neemt toe naarmate de fietser dichterbij komt. In de gedragstherapie beginnen we met het zien van een fietser op zo veel afstand dat Saar nog geen spanning ervaart. Dit kan betekenen dat we gaan oefenen met een fietser die op 300 meter afstand staat. Saar moet de fietser wel zien, maar de fietser is op zo’n afstand, dat zij het niet als onveilig ervaart. Deze afstand gaan we vervolgens in zeer kleine stapjes opbouwen.

Desensitisatie en exposure therapy bij honden

Eigenlijk gaat desensitisatie altijd samen met exposure therapy. Exposure therapy houdt in dat je de hond blootgesteld wordt aan een prikkel die hij angstig vindt. Het verschil tussen desensitisatie en exposure therapy is echter dat de blootstelling bij desensitisatie begint op een niveau waarop de hond nog geen spanning ervaart. Bij exposure therapy doe je dit wel en trek je de hond als het ware “door de angst heen”. Door exposure therapy en desensitisatie te combineren, stel je de hond wel bloot aan de spannende prikkel, maar doe je dit in zulke kleine stapjes dat de hond dus eigenlijk niet merkt dat hij vooruitgang boekt. Jij merkt dat echter wel!

angstige hond in mandje

Desensitisatie in verlatingsangsttraining

Desensitisatie is een hele mooie manier om een hond op een vriendelijke manier te laten wennen aan een prikkel die in eerste instantie spannend is voor de hond. Ook in verlatingsangsttrajecten werk ik met desensitisatie. We stellen de hond bloot aan de enge prikkel (= alleen thuis zijn), maar dat doen we zó laagdrempelig, dat het niet tot angst leidt bij de hond.

Onthoud dat het bij desensitisatie altijd draait om het vinden van een startpunt waarbij de hond de prikkel nog niet spannend vindt. Dit is waarom ik in mijn verlatingsangsttrajecten altijd een startoefening doe met een hond, om te kijken waar zijn/haar grens ligt. Op welk punt bouwt de hond spanning op? Dan gaan we vóór dat punt al beginnen met desensitisatie, zodat we niet over de stressgrens van je hond heengaan en je hond dus geen stress ervaart tijdens het verlatingsangsttraject.

Wanneer kan je desensitisatie nog meer inzetten in gedragstherapie?

Desensitisatie is niet alleen nuttig als je hond verlatingsangst heeft. Het kan ook heel helpend zijn als je hond moeite heeft met andere prikkels, zoals:

  • De deurbel
  • Visite
  • Fietsers
  • Hardlopers
  • Kinderen
  • Andere honden
  • Vreemde mensen
  • Katten
  • Vuurwerk
  • Kliko’s

Ik heb hulp nodig bij het gedrag van mijn hond

Is jouw hond angstig en lukt het je maar niet om hem minder angstig te krijgen? Ik help je graag. Afhankelijk van waar jouw hond bang voor is, kunnen we een traject starten. Heeft je hond verlatingsangst? Dan kunnen we aan de slag gaan in een intensief verlatingsangsttraject, waarin ik je 7 dagen per week begeleid en ik je op maat gemaakte trainingsschema’s geef. Ga je liever zelfstandig aan de slag? Check dan mijn online cursus Verlatingsangst.

Is je hond bang voor iets anders, zoals de deurbel, voorbijgangers of andere honden? Dan help ik je graag in een gedragstraject. Samen gaan we een aantal weken lang intensief aan de slag om jouw hond minder sensitief te maken voor de trigger waar hij nu op reageert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *