Mijn hond kan niet zonder mij

Hond kijkt naar buiten door het raam
Delen:

Kan jouw hond niet zonder jou? Dan bestaat de kans dat hij last heeft van verlatingsangst. Er zijn verschillende vormen verlatingsangst. In dit artikel leg ik je er meer over uit en vertel ik wat je kan doen als jouw hond niet zonder jou kan.

Verschillende soorten verlatingsangst

Als je hond niet zonder jou kan, dan is de kans groot dat er sprake is van verlatingsangst. Er zijn verschillende soorten verlatingsangst, namelijk:

  • “Klassieke” verlatingsangst. Als je hond hier last van heeft, dan is hij bang om alleen te zijn. Zodra er iemand bij hem is, is er geen angst meer. Het maakt dan niet uit wie deze persoon is. Dit kan ook de buurvrouw, je tante of je kind zijn. Als er een mens bij je hond is, is hij dus niet meer bang. Als hij letterlijk helemaal alleen achterblijft, is hij dat wel.
  • Hyper-attachment. Dit houdt in dat de hond extreem gehecht is aan één specifiek persoon. Wanneer deze persoon het huis verlaat, is de hond onrustig en soms zelfs angstig. Dit is een lastige vorm van verlatingsangst, want het inschakelen van een oppas werkt voor deze honden dus niet. Het maakt voor hen niet uit als er een ander mens bij hen is; de hond is alleen op z’n gemak als die ene persoon bij hem is.
  • Verveling/frustratie. Sommige honden vertonen symptomen van verlatingsangst, zoals piepen, blaffen of slopen, maar doen dit niet omdat ze daadwerkelijk bang zijn om alleen te blijven. Ze zijn verveeld of gefrustreerd en het alleen achtergelaten worden, vergroot hun gevoel van frustratie en verveling. De symptomen zijn dus hetzelfde als bij een hond die echt bang is om alleen te zijn, alleen zijn deze honden dus niet bang, maar verveeld of gefrustreerd.
  • FOMO. Er zijn ook honden die niet goed kunnen loslaten. Ze willen alles in de gaten houden en overal bij zijn. Als hun baasje het huis verlaat, hebben ze het gevoel van alles te missen.

Als jij denkt ‘mijn hond kan niet zonder mij’, dan is er mogelijk sprake van hyper-attachment.

Hyper-attachment bij honden

Als je hond hyper-attached is aan jou, dan herken je dat aan de volgende symptomen:

  • Hij is onrustig als jij niet bij hem bent
  • Het inschakelen van een oppas als jij er niet bent, leidt niet tot rust bij je hond
  • Hij wil constant in dezelfde ruimte zijn als jij
  • Hij loopt veel achter je aan
  • Hij leunt erg veel op jou en veel minder op andere mensen
  • Hij is niet per se een ‘mensenhond’; hij is gewoon een [vul hier je naam in]-hond

Hyper-attachment is een erg ingewikkeld probleem. Verlatingsangst is natuurlijk sowieso al een rotprobleem, want je wordt enorm in je vrijheid beperkt. Maar veel mensen die een hond hebben met verlatingsangst, weten deze situatie nog enigszins op te vangen door middel van een oppas of een opvang. Bij honden met hyper-attachment is dit erg lastig, wat de situatie nóg ingewikkelder maakt.

Wat moet ik doen als mijn hond niet zonder mij kan?

Als je het gevoel hebt dat je hond niet zonder jou kan, dan is het heel belangrijk dat je hij minder afhankelijk van jou wordt. Wees niet bang – dit betekent niet dat je hem opeens moet gaan negeren. Dit soort adviezen zijn gelukkig achterhaald. Je hoeft niet te focussen op het feit dat jullie band MINDER goed moet worden; het is juist de bedoeling dat de band met andere mensen beter gaat worden. Kortom: je gaat niet bezig met het verslechteren van jullie relatie, je gaat aan de slag met het verbeteren van de relatie met anderen.

Natuurlijk is het fijn dat jij en je hond zo’n goede band hebben. Maar zou het niet fijner zijn als hij iets minder afhankelijk van je was? Als hij zich ook op z’n gemak voelt bij andere mensen? Ik denk het wel! En daarom is het belangrijk om daaraan te gaan werken. Laat je partner meer investeren in de band met jullie hond. Zorg dat juist je partner even die leuke cursus gaat volgen met je hond in plaats van jij. Zorg dat je viervoeter en je partner een diepere connectie krijgen, waardoor hij minder afhankelijk wordt van jou. Dit noemen we ‘spread the love’. Zorg dat jouw hond twee of drie andere mensen vindt waar hij net zo van leert houden (of in ieder geval ongeveer net zo veel) als van jou. Gun hem dit en zie het niet als een verslechtering van jullie band.

Heeft jouw hond verlatingsangst?

Kan jouw hond niet zonder jou en is hij bang om alleen achter te blijven? Ik weet hoe het voelt. Verlatingsangst is één van de rottigste gedragsproblemen bij honden. Het beperkt je vrijheid en je moet je hond elke keer diep ongelukkig thuis achterlaten. Gelukkig valt er iets aan te doen! In mijn online cursus Verlatingsangst leer ik je wat je kunt doen als je denkt ‘Mijn hond kan niet zonder mij!’. Ik help je om jouw hond op een ontspannen en stressvrije manier alleen thuis te leren zijn, zodat jij met een gerust hart even weg kan!

Meer weten? Check de cursus dan hier en start direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *