5 tips voor minder stress bij je hond

beagle die omhoog kijkt
Delen:

Stress bij je hond. Bijna alle hondeneigenaren hebben er wel eens mee te maken. Stress is niet fijn, niet voor jou en niet voor je hond. Maar hoe kan je dat stresslevel van je hond nu precies laten zakken? In dit artikel deel ik 5 tips voor minder stress bij je hond.

Hoe verlaag je stress bij je hond?

Stress bij je hond is vervelend. Misschien is de stress inmiddels al een patroon geworden en kom je er lastig vanaf. Het vervelende aan stress is dat het bijna altijd leidt tot vervelend gedrag. Daarom wil je het graag verminderen. Maar hoe verlaag je stress bij je hond? Ik geef je 5 tips!

1. Zorg dat zijn stressemmer niet té vol zit

Heb je wel eens gehoord van de stressemmer van je hond? Dit is een spreekwoordelijke emmer die je hond de hele dag met zich meedraagt. Alle ervaringen die hij opdoet, zijn als een bekertje water dat wordt leeggegoten in die emmer. Als de emmer vol zit, overstroomt hij. Klinkt logisch, toch?

Het is daarom dus belangrijk om, zoals je op deze afbeelding ziet, te voorkomen dat de stressemmer te vol raakt vanwege stressvolle activiteiten. Daarnaast is het belangrijk dat je gaatjes prikt in de stressmmer van je hond, zodat de emmer tussentijds kan leeglopen en niet overstroomt.

2. Zorg voor een uitlaatklep

Je hond heeft een uitlaatklep nodig. Iets waarin hij zijn energie kwijt kan, maar waardoor hij zich ook voldaan voelt. Denk aan:

  • Lekker samen wandelen
  • Snuffelen
  • Neuswerk doen (in de vorm van een speur- of detectiecursus, bijvoorbeeld)
  • Hersenwerk
  • Een hondensport beoefenen die je hond leuk vindt

3. Zorg voor ontspanning en rust

De tegenhangers van stress zijn ontspanning en rust. Je hond heeft het allereerst nodig om voldoende te kunnen ontspannen. Dit doe je door activiteiten te ondernemen die voor rust zorgen. Door te snuffelen in een prikkelarme omgeving, zorg je ervoor dat je hond zich voldaan voelt én dat zijn stressniveau zakt. Er zijn ook andere manieren om het stresslevel in het lichaam van je hond te laten zakken. Denk aan kauwen (op een bot) en likken (denk aan een lickimat).

Daarnaast is slaap zeer belangrijk. Een volwassen hond mag wel 14-16 uur per dag slapen en heeft dit ook echt nodig om fysiek én mentaal lekker in zijn vel te zitten. Tijdens de slaap worden stresshormonen afgebroken en worden prikkels verwerkt. Als dit niet gebeurt, is de stressemmer van je hond zodra hij opstaat al een beetje gevuld. Zorg dus dat je hond aan zijn rust komt!

4. Laat een check doen bij de dierenarts

Wist je dat pijn één van de grootste veroorzakers van stress bij honden is? Lichamelijk ongemak kan leiden tot stress, en zelfs tot serieuze gedragsproblemen. Als jouw hond last heeft van chronische stress en je weet niet goed waardoor dit komt, is het slim om je hond eens goed te laten nakijken door een dierenarts. Misschien ligt de oplossing van het probleem wel heel ergens anders dan jij in eerste instantie dacht.

5. Bied duidelijkheid

Honden zijn zwart-wit. Ze houden van duidelijkheid en sturing. Dit geeft ze rust en voorspelbaarheid. Als jouw hond niet goed weet waar hij aan toe is, kan dit leiden tot stress. De situatie is voor hem onvoorspelbaar en dat zorgt voor onrust. Door je hond duidelijkheid te bieden in jullie routines en in de leefregels die jullie hanteren, heerst er een bepaalde rust en ontstaat er minder stress bij honden. Je hond weet waar hij aan toe is!

Online cursussen voor minder stress bij je hond

Wil jij een online cursus volgen om de stress bij je hond te verminderen? Bekijk dan mijn online cursussen:

  • Ontspannen wandelen met je hond. Is jouw hond allesbehalve ontspannen tijdens het wandelen? Dat kan je veranderen met deze online cursus.
  • Verlatingsangst. Heeft jouw hond verlatingsangst en is hij daarom gestrest? In deze cursus help ik je met het opstellen van een persoonlijk stappenplan om jouw hond weer ontspannen alleen thuis te leren blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *