Waarom heeft mijn hond verlatingsangst? Ik denk dat elke hondeneigenaar met een hond met verlatingsangst dit zich afvraagt. Verlatingsangst is frustrerend voor mens en hond en het kan bijna onmogelijk voelen om het probleem op te lossen. Maar waarom heeft je hond verlatingsangst? Ligt het aan jou? Of ligt het aan iets anders? Lees snel verder om meer te ontdekken over de oorzaak van verlatingsangst.
Nee, verlatingsangst ligt bijna nooit aan jou
Ik schiet ‘m er meteen maar in: het ligt bijna nooit aan jou! Er zijn genoeg hondeneigenaren die al zoveel hebben gedaan om hun hond van de verlatingsangst af te helpen. En toch lukt het niet… Dat kan ervoor zorgen dat je je schuldig voelt. Dat je baalt van jezelf. Dat je twijfelt of je iets anders had kunnen of moeten doen. Maar in de meeste gevallen heeft de verlatingsangst niets met jou te maken.
Waar wordt verlatingsangst bij honden door veroorzaakt?
Verlatingsangst bij honden wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door één van de volgende dingen:
- Genen. Ja, helaas kan je hond de verlatingsangst letterlijk in z’n genen hebben. Daar kan jij duidelijk niks aan doen. Hij wordt er gewoon mee geboren.
- Stress tijdens de zwangerschap. Een stressvolle zwangerschap voor de moederhond kan verlatingsangst tot gevolg hebben bij de pups. Hierin zie je dus hoe belangrijk een ontspannen setting voor de moederhond is tijdens haar zwangerschap. Hoe relaxter zij is tijdens de periode dat zij haar pups draagt, hoe beter dat is voor de pups.
- Slechte ervaring. Een puppy die nog geen 3 dagen bij zijn nieuwe eigenaar is en meteen 6 uur alleen gelaten wordt, kan dat als traumatisch ervaren (en terecht!). Bij honden die dit soort ervaringen hebben of hebben gehad, kán het gevolg zijn dat er verlatingsangst ontstaat.
- Gebrek aan training. Een pup die niet getraind wordt om alleen thuis te blijven, zal dit ook lastiger vinden als hij dit plotseling wel moet kunnen. Door juist vanaf het begin al heel laagdrempelig met je pup te oefenen in alleen zijn (door bijvoorbeeld een kiekeboe-spelletje te doen), kan je je puppy ondersteunen in ontspanning rondom het alleen zijn (en uiteindelijk dus ook het alleen thuis zijn).
- Grote veranderingen. Een verhuizing, gezinsuitbreiding of een overlijden. Het zijn allemaal redenen voor een hond om verlatingsangst te ontwikkelen.
- FOMO. Ken je die afkorting? Het staat voor ‘The fear of missing out’. Honden die verlatingsangst ontwikkelen vanuit FOMO, vinden het heel lastig om iets te missen. Als hun baasje weggaat, willen ze mee om alles in de gaten te houden en niks te missen.
Vraag je je dus af waarom jouw hond verlatingsangst heeft? Verlatingsangst bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Maar het belangrijkste is: we kunnen er in veel gevallen ook iets aan doen!
Is verlatingsangst altijd op te lossen?
Dat een hond verlatingsangst ontwikkelt, is niet altijd te voorkomen. Het feit dat een hond genetische aanleg kan hebben om verlatingsangst te ontwikkelen, kunnen we achteraf niet meer veranderen. We kunnen geen genen weghalen en nieuwe genen toevoegen aan de hond. Zijn genen zijn er en zullen er blijven. Tegelijkertijd betekent genetische aanleg niet dat de hond niet kan leren dat alleen zijn niet eng is. Met de juiste training en begeleiding en een enorme dosis geduld, kunnen de meeste honden uiteindelijk leren om een aantal uur alleen te zijn. Verlatingsangst valt in zeer veel gevallen dus wel op te lossen, maar niet altijd te voorkomen.
Mijn hond heeft verlatingangst
Heeft jouw hond verlatingsangst? Niet gevreesd! Want het antwoord op de vraag “Waarom heeft mijn hond verlatingsangst?” volg ik ook graag op met een oplossing. We kunnen gelukkig iets aan dit complexe gedragsprobleem doen! Ik ben gespecialiseerd in verlatingsangst bij honden en ik kan je op twee manieren helpen:
- Volg mijn online cursus Verlatingsangst. In deze cursus help ik je om stap voor stap jouw hond te leren dat alleen zijn helemaal niet zo eng is. Ik leer je hoe je zelf trainingsplannen op maat maakt, hoe je zeker weet dat je niet te snel gaat en hoe je positief kunt opbouwen. Dit alles met concrete tips, plannen en concrete opbouwtips.
- Volg een verlatingsangsttraject. In een verlatingsangsttraject begeleid ik je minstens een maand lang, zeven(!) dagen per week. Ik maak elke dag een nieuw trainingsplan op maat en ik kijk elke dag met je mee, net zolang tot je precies zelf weet wat jij moet doen om zelfstandig verder te trainen.
Twijfel je welke manier (een cursus of een traject) het beste bij jou past? Neem dan gerust contact met me op en ik denk graag met je mee!