Verlatingsangst bij honden: waarom werken de standaard adviezen niet?

Hond alleen thuis voor de haard op een kleedje
Delen:

Heeft jouw hond last van verlatingsangst? Dan heb je waarschijnlijk álles al geprobeerd. Het kan tot wanhoop leiden, want waarom werken de standaard adviezen niet altijd bij honden met verlatingsangst? In dit artikel vertel ik je waarom de veel gegeven adviezen, zoals ‘je hond afleiden met een botje’ of ‘hem gewoon laten blaffen’ niet werken.

Verlatingsangst bij honden: de standaard tips

Als er sprake is van verlatingsangst bij jouw hond, vliegen de standaard tips je waarschijnlijk om de oren. Tips zoals:

  • Laat ‘m gewoon blaffen.
  • Geef hem gewoon een botje.
  • Verlaat snel het huis als je hond het niet door heeft.
  • Maak je hond lekker moe voor je wegaat.
  • Hij moet er even doorheen – hij gaat het vanzelf makkelijker vinden.
  • Bouw het gewoon op met een minuutje.

Misschien krijg je deze adviezen zelfs wel van mensen die deze tips zelf hebben toegepast bij hun eigen hond. Het kan zijn dat deze tips super goed hielpen bij hun eigen hond. Waarom werken de standaard adviezen voor verlatingsangst bij honden bij jouw hond dan niet?

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst bij honden: waarom werken de standaard adviezen niet? Om te beginnen, zit er een groot verschil tussen een hond met verlatingsangst en een hond die gewoon nog niet geleerd heeft om alleen te zijn. Een hond met verlatingsangst heeft last van een angst-/paniekstoornis. Dit maakt dat er een groot verschil is met een hond zonder angstklachten die gewoon nog niet goed getraind is in het alleen thuis zijn. Als je hond geen verlatingsangst heeft, maar gewoon nog moet leren om alleen thuis te blijven, dan kunnen de standaard adviezen prima werken. Bij een hond met verlatingsangst werken ze vrijwel nooit. Waarom niet?

Waarom afleiden met een botje en andere tips niet werken bij verlatingsangst

Angst is complex. Ik krijg vaak de vraag of ik “dé gouden tip voor een hond met verlatingsangst heb”. Het antwoord is ‘nee’, want elke hond is anders en elk verlatingsangsttraject dat ik begeleid, is 100% maatwerk. Juist omdat angst zo complex is, werken de standaard tips en adviezen vaak niet. Ik doorloop de meest gegeven standaard adviezen met je en leg je uit waarom die niet werken bij een hond met verlatingsangst.

“Geef hem gewoon een botje”

Dit advies wordt heel veel gegeven. Het klinkt ook logisch. Want als je hond lekker op een botje ligt te kauwen, is hij afgeleid en hoeft hij dus niet actief mee te krijgen dat jij weggaat. Maar dat laatste is ook precies het probleem: je hond wordt eigenlijk voor de gek gehouden. Hij wordt afgeleid door het botje, jij gaat ervandoor en zodra het botje is, slaat de angst alsnog toe. Je hond afleiden met een botje (maar ook met een lickimat of een kong) is eigenlijk gewoon uitstel van executie. De angst komt wel, alleen hij komt later.

Het gevaar van “je hond gewoon een botje geven” is bovendien dat je hond het botje gaat zien als aankondiger van het feit dat jij het huis gaat verlaten. Honden met verlatingsangst zijn STERREN in het herkennen van de signalen dat jij op het punt staat om weg te gaan. Voor je het weet heeft je hond dit trucje dus door: dat jij een botje pakt, betekent dat je weggaat. En dus raakt hij al in de stress van het botje (en zal hij het botje ook niet meer aanraken). En weg is je afleidingsmanoeuvre…

“Laat hem gewoon blaffen”

Toegegeven: er zijn honden bij wie deze tactiek “werkt”. De hond blaft zich een ongeluk omdat jij weg bent, merkt na een tijdje dat het blaffen niet werkt en stopt met blaffen. Missie geslaagd? Helaas in de meeste gevallen niet. Los van het feit dat ik het sowieso geen aanrader vind om je hond te laten blaffen, omdat dit enorm stressvol is van je hond, leidt het ook niet tot een gewenste resultaat. Je wil tenslotte een hond die ontspannen alleen thuis kan blijven.

Honden die na een tijdje stoppen met blaffen, doen dat niet omdat ze het alleen blijven opeens oké vinden. Ze doen dat, omdat ze hebben geleerd dat het blaffen niet werkt. We noemen dit aangeleerde hulpeloosheid. De associatie van je hond met alleen thuis blijven is niet veranderd (dit vindt hij nog steeds niet fijn) – het enige wat veranderd is, is dat hij heeft geleerd dat blaffen niet werkt en dat hij daarmee is gestopt.

Heb je dan het gewenste resultaat bereikt? Tja, voor je buren misschien. Die hebben geen last meer van een blaffende hond. Maar of het voor je hond leidt tot échte ontspanning? Het antwoord op die vraag is bijna altijd nee.

“Bouw het gewoon op met een minuutje per keer”

Nog zo’n veelgehoord advies: bouw het gewoon op per minuut! Maar als jouw hond écht verlatingsangst heeft, dan werkt dit niet. Waarom? Omdat je te snel gaat. Dat klinkt onlogisch, hè? Dat het te snel gaat als je met een minuut begint. Maar veel honden met verlatingsangst herkennen het patroon dat jij weggaat heel snel. Zodra jij “aankondigingshandelingen” uitvoert, zoals het aantrekken van je schoenen en je jas of het pakken van je sleutels, raakt je hond al in de stress. Dit is niet omdat die schoenen of die sleutels zo eng zijn, maar omdat die schoenen/sleutels aankondigen dat jij mogelijk het huis gaat verlaten (en dat is wél eng!). De stress bij je hond begint dus al vóór je weg bent. Een minuut weg zijn, is dus echt tien bruggen te ver. Dat gaat véél te snel. En dat is waarom dat eigenlijk nooit werkt.

Verlatingsangst bij honden: dit is waarom de standaard adviezen vaak niet werken

Dus… samengevat: waarom werken de standaard adviezen meestal niet bij honden met verlatingsangst? Omdat deze adviezen niet zijn afgestemd op een hond met een angst-/paniekstoornis. Deze adviezen zijn afgestemd op honden zonder angstprobleem.

Maar wat werkt dan wél als je hond verlatingsangst heeft?

Bij een hond met verlatingsangst is het vooral heel belangrijk dat je:

  • Bepaalt wat het startpunt is van jouw hond: wat kan jouw hond op dit moment wel aan en wat nog niet?
  • Op een hondvriendelijke en stressvrije manier werkt. Als je je hond op een stressvolle manier alleen laat, zal zijn associatie met alleen thuisblijven nooit positief worden.
  • Hem niet afleidt, maar hem juist bewust laat meekrijgen dat jij het huis verlaat. Met dingen als afleiden, stiekem wegsneaken, etc. leert je hond niet bewust mee te krijgen dat als jij weggaat, dat je ook gewoon weer terugkomt.
  • Vanuit vertrouwen werkt. Werk op basis van wat je hond kan. Dat geeft hem zelfvertrouwen, waardoor je echt iets kunt opbouwen.

Hoe je dat allemaal doet? Laat je begeleiden door een deskundige. Ik kan je hier op twee manieren bij helpen:

Optie 1: een verlatingsangsttraject volgen. In dit traject begeleid ik jou minimaal 4 weken, 7 dagen per week. Elke dag krijg je een trainingsplan op maat van mij en ik bepaal wat jouw hond op dit moment aankan, zodat je zeker weet dat we niet te snel gaan. We volgen het tempo van jouw hond, zodat je hond op een positieve manier leert dat alleen thuisblijven echt niet zo eng is.

Optie 2: mijn online cursus Verlatingsangst volgen. In deze cursus geef ik je alle tools om zelf met de verlatingsangst van je hond aan de slag te gaan. Ook hiervoor geldt: we doen alles op het tempo van jouw hond, op een hondvriendelijke manier en zonder stress. Ik leg je uit hoe je je eigen trainingsplannen maakt, zodat je precies weet wat je moet doen.

Aan de slag met jouw hond!

Ik hoop dat je op basis van dit artikel weer wat informatie rijker bent. Onthoud dat werken aan de verlatingsangst van je hond altijd een langetermijnproces is. Geen enkele hond komt binnen een week van zijn verlatingsangst af. Vergeet echter niet dat er altijd hoop is. Als verlatingsangstexpert heb ik al vele honden geholpen om over hun verlatingsangst heen te komen en weer relaxed alleen te kunnen zijn. Als jij dus geduld hebt en je investeert in je hond, dan wordt dit geduld beloond!

Wil je meer tips? Volg me dan vooral op Instagram. Hier deel ik regelmatig tips & adviezen voor hondeneigenaren. Ik zie je daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *