Waarom de naam ‘hondenlosloopveldje’ niet per se betekent dat je hond daar moet loslopen

Loslopende hond met oren die omhoog flapperen
Delen:

Ken je ze? De hondenlosloopveldjes? Vaak zijn dit plekken waar veel honden in hoge energie loslopen. Ze rennen achter elkaar aan, ze jagen elkaar op en hondeneigenaren staan er vaak stil. Het is het klassieke beeld van een hondenlosloopveld. Maar wist je dat dit helemaal niet per definitie waar jouw hond relaxed kan loslopen? In dit artikel vertel ik je waarom de naam ‘hondenloslooploopveldje’ niet per se betekent dat je hond daar moet loslopen.

De natuurlijke behoefte van je hond versus hondenlosloopveldjes

Hondenlosloopveldjes zijn eigenlijk plekken waar de natuurlijke behoeftes van je hond niet per se tot z’n trekken komen. Als we kijken naar natuurlijk hondengedrag tijdens het wandelen, dan zien we dat veel honden ervan genieten om:

 • veel te kunnen snuffelen (dé manier voor honden om informatie te verzamelen + ook nog eens een manier om goed te ontspannen – lees er hier meer over!)
 • andere honden/mensen op hun manier te begroeten. Een natuurlijke begroeting tussen twee honden vindt vaak plaats in rust. Je ziet dan dat twee honden om elkaar heen ‘curven’ (met een grote boog om elkaar heen draaien), om vervolgens aan elkaars anaalklieren (bij de billen) te ruiken. Uit deze anaalklieren komen feromonen – een soort hormonen, maar dan anders. Op basis van deze feromonen kan jouw hond ruiken of de andere hond een reu of een teef is, of hij oud of jong is, of hij zeker of onzeker is, en nog veel meer. Heel waardevolle informatie dus.
 • ervoor te kiezen om andere levende wezens met rust te laten. Een loslopende hond heeft vrijheid. Deze vrijheid houdt ook in dat de hond zelf kan bepalen of hij überhaupt zin heeft om naar een andere loslopende hond toe te lopen. Sommige honden hebben daar helemaal geen behoefte aan.
 • te switchen van hoge naar lage opwinding wanneer ze dat zelf willen. Hoge en lage opwinding horen allebei bij een wandeling. Lage opwinding bijvoorbeeld tijdens relaxte snuffelmomentjes en hoge opwinding wanneer je hond even lekker de energie uit z’n lijf rent. Allebei is oké.
 • zich in alle veiligheid te kunnen bewegen zoals zij dat zelf willen, zonder daarin lastiggevallen te worden door een ander.
 • voldoende begeleid te worden door hun eigenaar.

Waarom dit natuurlijke gedrag lastig wordt op een losloopveldje

Maar eigenlijk wordt al dit natuurlijke gedrag verstoord op een hondenlosloopveldje. En dit is de belangrijkste reden waarom de naam ‘hondenlosloopveldje’ niet per se betekent dat je hond daar moet loslopen. Want op zo’n veldje:

 • is er vaak per definitie een hele hoge opwinding, waardoor er van rustige begroetingen en “lekker snuffelen” vaak geen sprake is.
 • wordt de keuzevrijheid van een hond beperkt, omdat er vier hekken om het veldje heen staan. Als de hond er dus klaar mee is om bijv. achternagezeten te worden door andere honden, kan hij eigenlijk geen kant op.
 • zijn veel eigenaren bezig met iets anders. Veel eigenaren vinden een hondenlosloopveldje wel lekker makkelijk. Zij kunnen even stilstaan en kletsen met andere mensen, of bijvoorbeeld even hun Instagram checken, terwijl de hond “z’n ding doet”. De realiteit is vaak dat veel honden het al snel zat zijn op zo’n veldje, maar dat de eigenaar zo met iets anders bezig is, dat deze niet meer goed op z’n hond let.
 • kunnen honden er moeilijker voor kiezen om na een begroeting ieder hun eigen weg te gaan. Vaak zie je, in een natuurlijke, relaxte situatie, dat wanneer veel honden even aan elkaar gesnuffeld hebben, dat ze daarna weer doorlopen. Volkomen normaal hondengedrag! Maar op een losloopveldje kom je eigenlijk niet meer van elkaar af. Het is alsof je twee kinderen in een kamer opsluit en zegt: “Gaan jullie het maar leuk hebben met elkaar!”, zonder die kinderen te vragen of ze daar eigenlijk wel zin in hebben.

Voor wie ga jij naar een losloopveld?

Mag ik je een eerlijke vraag stellen? Voor wie ga jij naar een hondenlosloopveldje? Voor je hond? Of voor jezelf? Bij veel mensen is het eerlijke antwoord op deze vraag dat ze het zelf wel lekker makkelijk vinden dat hun hond zich even zelf vermaakt, terwijl zij even niks hoeven te doen. Maar als je kijkt naar de natuurlijke behoeftes van je hond, dan zien we dat een hondenlosloopveldje niet per se in al die behoeftes voorziet.

Een hyperactieve hond is niet per definitie een gelukkige hond

En toch kan jij denken: maar m’n hond is altijd wel heel druk op zo’n veldje! Sterker nog: hij trekt keihard aan de riem als we langs zo’n losloopveldje lopen. Dat betekent toch dat hij er graag naar toe wil?

Houd in je achterhoofd dat hoge opwinding aanstekelijk werkt. Dat staat los van of de hond die hoge opwinding prettig vindt. Wist je dat hyperactiviteit een stresssignaal is? Wij interpreteren het vaak als blijdschap of vrolijkheid, maar een hond die zich gestrest voelt, kan wel degelijk “druk” worden van de stress. Vergelijk het met een kind dat super zenuwachtig is voor een schoolreisje. Het kind stuitert door het huis heen. Dat drukke gedrag wordt veroorzaakt door een bepaalde vorm van spanning, niet door een relaxed gevoel.

Waarom trekt mijn hond dan wel aan de riem als we langs een losloopveldje lopen?

Maar waarom trekt je hond dan wel aan de riem als je langs een losloopveldje loopt? Dit kan een aantal redenen hebben:

 • Je hond vindt het daadwerkelijk leuk om naar het veldje te gaan. Natuurlijk zijn er situaties waarin honden dit wél leuk vinden, bijvoorbeeld als je altijd met een écht hondenvriendje van jouw hond afspreekt op die plek en de honden daar de kans hebben om met elkaar te spelen.
 • Het is een gewoonte geworden. Hier kan een stuk verwachtingsmanagement spelen. Je hond weet dat je altijd naar dat losloopveldje gaat, en daarom verwacht hij dat ook en zal hij ernaar toe trekken.
 • Hoge opwinding werkt aanstekelijk. Als jouw hond er gevoelig voor is om mee te gaan in de drukke gemoedstoestand van andere honden, dan trekt druk gedrag aan – even los van of het per se prettig is voor je hond.
 • Nieuwsgierigheid. Sommige honden willen ‘gewoon even kijken’. Ze trekken naar het veldje toe omdat ze nieuwsgierig zijn. Er gebeurt daar zoveel! Dat betekent nog steeds niet per se dat je hond daar ook onderdeel van wil zijn.

Dus: waarom de naam ‘hondenlosloopveldje’ niet per se betekent dat je hond daar moet loslopen? Nou, hierom!

Dus waarom betekent de naam ‘hondenlosloopveldje’ nou niet per definitie dat je hond daar moet loslopen? Nou, hierom:

 • Het is sowieso niet waar dat elke hond moet kunnen loslopen. Ja, voor veel honden is loslopen fijn, maar lang niet voor allemaal. Voor veel honden is de bescherming van de riem, die ervoor zorgt dat ze altijd dichtbij hun eigenaar zijn, juist heel erg fijn en veilig. Laat dus los dat het een primaire behoefte is van je hond om te moeten loslopen – dat is niet zo.
 • Niet elke hond wil spelen. Veel jonge honden zijn speels, dat klopt. Maar je ziet bij volwassen honden dat die speelsheid afneemt. Er zijn heel veel volwassen honden die helemaal niet meer de behoefte hebben om te spelen.
 • Veel honden spelen het liefste met een vast speelmaatje. Net als wij mensen, hebben ook honden hun voorkeuren. Ze vinden niet iedereen even geweldig en dat hoeft ook niet! Ook honden kunnen vaste vriendjes hebben met wie ze graag spelen, terwijl ze met andere honden helemaal niet graag spelen. Op een hondenlosloopveldje gooi je je hond volledig in ’t diepe. Je zegt eigenlijk: “Hier zijn allemaal vreemde honden, wordt daar maar de beste vrienden mee!” Maar heb jij de behoefte om met elke wildvreemde in de supermarkt de beste vrienden te worden? Nee toch? Gun je hond die speelafspraakjes met z’n vriendjes, maar ga er niet vanuit dat je jouw hond een plezier doet met een veld vol wildvreemde honden.
 • Onthoud: druk gedrag is niet per se vrolijk gedrag. Hyperactief gedrag ziet er dan vaak wel vrolijk uit, maar lichaamstaal is zó veel subtieler dan dit. Een kwispelende hond is niet altijd blij. Echt niet! En druk gedrag is niet altijd fijn. Als je de lichaamstaal van je hond beter leert lezen, zul je dit beter begrijpen en zul je ook beter kunnen zien wat jouw hond eigenlijk wel en niet fijn vindt. Check vooral mijn online minicursus Lichaamstaal om hier meer over te leren!

Meer leren over hondengedrag?

Wil jij meer leren over hondengedrag? Als je je hond beter begrijpt, kan je ook beter in zijn behoeftes voorzien! Meer leren over hondengedrag is als hondeneigenaar dus echt een must! Download allereerst mijn GRATIS E-BOOK ‘Ontspannen wandelen met je hond’. In dit e-book neem ik je mee in de wandelwereld van jouw hond. Waar heeft jouw hond eigenlijk behoefte aan tijdens het wandelen? En hoe zorg je dat het wandelen aan de riem én los relaxter en leuker wordt? In mijn e-book vertel ik je er alles over.

Check vooral mijn online cursussen even, waarin je op je eigen tijd, vanaf je eigen bank, meer kunt leren over hondengedrag. Er gaat een wereld voor je open! En heb je cursusgerelateerde vragen? Dan mag je ze als cursist van één van mijn online cursussen altijd mailen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *