Hoe lang kan een hond alleen zijn?

hond ligt in zijn mandje met ogen open
Delen:

Iedere hondeneigenaar stelt zichzelf deze vraag wel eens: hoe lang kan een hond alleen thuisblijven? Of je hond nu prima alleen thuis kan blijven, of dat hij last heeft van verlatingsangst… het is in alle gevallen handig om te weten hoe lang een hond alleen kan zijn. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Honden zijn sociale dieren

Honden zijn sociale dieren. Dit betekent dat ze graag samenleven met hun roedel. Als jij een hond in huis hebt, ben jij (en zijn de andere mensen die met jou in dat huis wonen, zoals bijv. je gezin) de roedel van je hond. Voor een hond is het heel natuurlijk gedrag om graag veel bij de roedel te willen zijn. Sterker nog: ze vinden het niet alleen fijn om bij hun roedel te zijn. Ze hechten zich echt écht aan hun mensen. Samenleven en samen zijn is iets wat dus echt belangrijk is voor een hond.

Kan een hond dan helemaal niet alleen blijven?

Dit betekent natuurlijk niet dat een hond nooit alleen thuis kan blijven. Maar het betekent wel dat geen enkele hond het per se leuk vindt om in zijn eentje achter te blijven. En dat is ook niet erg. Het is gewoon logisch gedrag. Zoals ik hierboven al zei, zijn honden sociale dieren. Ze zijn graag bij hun roedel. Als die volledige roedel het huis verlaat en de hond achterblijft, is dit voor de hond niet de meest favoriete situatie. Maar dat betekent niet dat alleen thuisblijven per definitie stressvol of vervelend hoeft te zijn.

Positieve associatie met alleen thuisblijven

Honden kunnen prima leren dat eventjes alleen thuisblijven oké is. Dat ze lekker kunnen gaan slapen of relaxen en dat hun roedel vanzelf weer thuiskomt. Zolang je hond een positieve associatie heeft met het alleen thuisblijven, is dat alleen zijn dus misschien niet zijn favoriete activiteit van de dag, maar leidt het ook niet tot problemen. Je hond vindt het prima, zolang het maar niet té vaak gebeurt.

Maar ja… wat is dan té vaak?

Hoe lang kan een hond maximaal alleen thuisblijven?

Dat is helaas een lastige vraag waar ik geen antwoord op kan geven dat voor elke hond geldt. Elke hond is anders en elke hond heeft als het ware een eigen “max”. De ene hond kan prima 2 uur alleen thuisblijven, maar raakt na 4 uur in de stress. De andere hond vindt 4 uur alleen thuis zijn helemaal oké. Weer een andere hond raakt al in de stress na een uurtje. Je leest het al: hoe lang je hond maximaal alleen thuis kan blijven, hangt helemaal af van je hond. En er zijn natuurlijk factoren die hierin mee kunnen spelen, zoals:

  • Verlatingsangst. Honden die kampen met verlatingsangst kunnen per definitie niet lang alleen thuisblijven. Dit betekent echter niet dat ze dit niet kunnen leren! In mijn verlatingsangsttrajecten help ik honden die geen enkele seconde alleen thuis kunnen blijven om wél alleen te kunnen zijn. Dat je hond dus nu niet in zijn eentje kan thuisblijven, betekent niet dat hij het nooit kan leren.
  • De setting. Misschien kan jouw hond in jullie eigen huis prima een uurtje of 4 alleen blijven. Dit betekent echter niet dat hij dat ook kan in een vakantiehuisje, bij de oppas of wanneer je net verhuisd bent. De setting waarin je hond zich bevindt terwijl jij weg bent, is van belang.
  • Traumatische ervaringen. Sommige ervaringen kunnen je hond veranderen. Misschien kon jouw hond vroeger prima een aantal uur alleen zijn, maar kan dat opeens niet meer. Ik help je graag om samen te achterhalen waarom dit gedrag is veranderd en hoe je je hond weer op een stressvrije manier kunt aanleren om wél alleen thuis te zijn!

Wat werkt voor jouw hond?

De beste manier om te achterhalen hoe lang jouw hond het maximaal in zijn eentje uithoudt, is door hem te observeren. Plaats een camera en film je hond terwijl hij alleen is. Alleen dan kan je zien of je hond überhaupt relaxed is wanneer hij alleen moet thuisblijven en hoe lang hij relaxed blijft. Observeren geeft je kennis. Hiervoor moet je natuurlijk wel goed weten op welke signalen je moet letten. Bekijk vooral mijn minicursus Lichaamstaal om meer te leren over de lichaamstaal van jouw hond, zodat je stress bij je kunt beter leert herkennen.

Hoe lang mag ik mijn hond alleen laten?

De vraag hoe lang JOUW SPECIFIEKE HOND alleen kan blijven is een heel belangrijke vraag. Maar een andere vraag die heel belangrijk is, is hoe lang het überhaupt oké is om een hond alleen thuis te blijven. Vanaf wanneer wordt het voor geen enkele hond meer fijn? Hierover verschillen de meningen. Ik werk echter veel met honden die niet alleen thuis kunnen blijven en zelfs verlatingsangst ontwikkelen en denk dat de volgende zaken belangrijk zijn om te onthouden:

  • Het is voor geen enkele hond oké om 5 dagen per week 8 uur per dag alleen thuis te zijn. Werk je fulltime en ben je bijvoorbeeld alleen? Dan is het regelen van een oppas echt essentieel.
  • Je hond leert niet alleen te blijven door hem te laten blaffen. Als je hond het alleen zijn niet prettig vindt, gaat hij dit niet “opeens” leren door hem gewoon bloot te stellen aan de stress.
  • Er zijn bepaalde types honden die het lastiger vinden om alleen te zijn dan andere honden. Denk hierbij aan honden uit het buitenland of honden met een trauma.
  • Voor elke hond geldt dat alleen thuisblijven makkelijker wordt als de hond de rest van de dag in zijn/haar behoeften wordt voorzien: voldoende beweging, voldoende mentale stimulans, liefde, een veilig thuis, geen fysieke ongemakken die het comfort ernstig in de weg staan en de mogelijkheid om voldoende te poepen en te plassen.

Mijn hond kan niet alleen thuisblijven

Merk je dat jouw hond niet alleen thuis kan blijven? Dan kan het zijn dat je hond verlatingsangst heeft. Verlatingsangst is een complex gedragsprobleem, maar gelukkig valt er wel iets aan te doen! Ik werk als verlatingsangstexpert en kan jou en je hond helpen om je vrijheid weer terug te krijgen. Weer even naar de supermarkt kunnen terwijl je hond relaxed ligt te chillen in huis… het kan écht, als je weet hoe.

En dat is precies waar ik je bij kan helpen. Al vele honden en eigenaren gingen je voor in een verlatingsangsttraject. Tijdens een verlatingsangsttraject help ik jou en je hond op een hondvriendelijke en stressvrije manier om van de verlatingsangst af te komen. Ik help je heel graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *