Dit is wat stress doet met jouw hond

hijgende hond met tong uit de bek
Delen:

Stress. We hebben het allemaal wel eens. Stress hoort bij het leven en is echt niet altijd slecht. Maar als jouw hond overmatig veel last heeft van stress, is dat wel iets om aan te werken. Hoe dat zit leg ik je uit in dit artikel: dit is wat stress doet met jouw hond!

Wat is stress?

Stress is een vrij ruim begrip. Stress is een vorm van spanning waarbij het lichaam alert wordt. Deze alertheid is bedoeld om extra gefocust of snel te kunnen reageren op de situatie die zich voordoet. Veel mensen hebben bij stress het beeld van een zeer ongelukkige hond, maar stress is niet per definitie altijd iets negatiefs.

Positieve stress: een voorbeeld van positieve stress is een kind dat op vakantie gaat. Het kind gaat ’s avonds met een beetje buikpijn slapen en wordt ’s ochtends héél vroeg wakker. Hij heeft zó veel zin in de vakantie, maar hij vindt het ook wel een beetje spannend. Het lichaam maakt het stresshormoon adrenaline aan, waardoor het kind extra wakker en alert is. Het kind vindt de situatie die zich voordoet echter wel leuk, want hij heeft zin om op vakantie te gaan.

Negatieve stress: een hond heeft een negatieve ervaring bij de dierenarts. De vorige keer dat hij daar was, moest hij onverdoofd gehecht worden en dat deed ontzettend veel pijn. Zodra de eigenaar met de hond in de richting van de dierenkliniek loopt, neemt het adrenalinegehalte in het lichaam van de hond toe. De hond ervaart “gevaar”. Dit is een negatieve vorm van stress.

Acute stress en chronische stress

We maken onderscheid tussen acute en chronische stress. Misschien kan je zelf al een beetje raden wat het verschil precies is. Bij acute stress gaat het om stresssituaties waarin het overlevingsinstinct een rol gaat spelen. Denk aan een hond die vlucht omdat hij geschrokken is van vuurwerk of een hond die uit angst naar de dierenarts hapt. Dit is acute stress, waarbij de hond heftig reageert om uit de situatie te komen. Zodra die situatie voorbij is (vuurwerk stopt, je verlaat de dierenkliniek) neemt de stress af.

Chronische stress is echter een vorm van stress die niet afneemt. Het lichaam van de hond krijgt constant een seintje om gestrest te zijn. Dit zien we ook terug in de fysiek staat van zijn van de hond.

De fysieke gevolgen van chronische stress

Het eerste waar chronische stress fysiek invloed op heeft, is de de hormoonhuishouding van de hond. Honden met chronische stress hebben een blijvend verhoogde hartslag en hogere adrenaline- en cortisollevels dan honden die geen last hebben van chronische stress.

Doordat je hond zó druk bezig is met dat verhoogde stresslevel, gaan andere fysieke processen achterlopen. Zo heeft stress invloed op de volgende processen:

 • Het geheugen
 • De vertering van voedsel
 • Het immuunsysteem (je hond is vatbaarder voor ziektes, virusjes, enzovoorts)
 • Het leervermogen (dit is waarom het zo belangrijk is om eerst het stresslevel naar beneden te krijgen voor je je hond iets nieuws wil leren)
 • Problemen met de maag en darm

Dit is dus wat stress met jouw hond doet.

Waar wordt stress door veroorzaakt?

Stress kan door allerlei dingen veroorzaakt worden. Alle situaties waarin een mens of dier stress ervaart, hebben een overeenkomst: er is sprake van een situatie waarin de mens/het dier opwinding ervaart. Dit kan dus vanwege iets leuks zijn, of vanwege iets bedreigends/gevaarlijks.

Voorbeelden van situaties die positieve stress bij een hond kunnen veroorzaken:

 • De vaste route naar het strand rijden (je hond is gek op het strand)
 • Gooien met een balletje of een stok
 • Druk spel
 • Visite die binnenkomt
 • De riem pakken omdat je gaat wandelen
 • Laten zien dat je de maaltijd van de hond gaat klaarmaken of iets anders lekkers voor hem pakt

Voorbeelden van situaties die negatieve stress bij een hond kunnen veroorzaken:

 • De dierenarts
 • Nieuwe situaties
 • Sociale stress (voorbeeld: hond is bang dat zijn speeltje of eten afgepakt wordt)
 • Overprikkeling
 • Onderprikkeling/verveling
 • Aangeleerd gedrag (“Als er bezoek binnenkomt, ben ik altijd heel druk”)
 • Conflictsituaties met andere levende wezens
 • Situaties die de hond eng vindt (denk aan een hond die bijvoorbeeld bang is voor de auto)

Stress bij je hond verminderen

Zoals je leest, is langdurige en chronische stress niet goed voor je hond. Stress blokkeert zo ontzettend veel processen, dat het absoluut de moeite is om energie te steken in een meer ontspannen leven voor je hond. Onthoud ook dat als jij tegen gedragsproblemen van je hond aanloopt, dat je hond niks nieuws kan leren als hij hoog in zijn stress zit. Je zult dus altijd eerst moeten werken aan een vermindering van de stress voor je daadwerkelijk aan de slag kunt met het gedrag waar je tegenaan loopt.

Heb jij hulp nodig bij de stress van jouw hond? Blijf er dan niet te lang mee lopen. Dit is wat stress met jouw hond doet: het beïnvloedt de kwaliteit van leven van jouw viervoeter. Schakel hulp in als je er zelf niet uitkomt.

Je kunt mij ook volgen op Instagram. Hier deel ik regelmatig tips voor hondeneigenaren. Wil je praktisch aan de slag? Neem dan eens een kijkje in mijn Online Academie, waar je diverse cursussen over hondengedrag kunt volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *