In dit artikel ga ik het hebben over je hond herplaatsen. Het is een onderwerp waar een groot taboe op heerst, want je doet je hond toch niet zomaar weg? Ik geloof dat dit veel genuanceerder ligt dan dat en ik ga graag met je in op de vraag: moet ik mijn hond wegdoen?
Waarom je hond herplaatsen
Je hond herplaatsen is heel pijnlijk. Niemand neemt een hond met de intentie om hem weer weg te doen. Dat maakt het herplaatsen van je hond bijna nooit een makkelijke beslissing. Toch zijn er situaties waarin het herplaatsen van de hond een serieuze optie kan zijn, zoals:
- Overlijden eigenaar
- (Zeer ernstige) gedragsproblemen
- Financiële redenen
- Allergie van één van de huisgenoten
- Het klikt niet met andere huisdieren
- Hond kan niet omgaan met kinderen
- Persoonlijke situatie (bijv. een scheiding of gezondheidsproblemen)
- Tijdgebrek
Herplaatsing voorkomen
Natuurlijk is het altijd het mooiste om een herplaatsing van een hond te voorkomen. Er zijn situaties waarin een herplaatsing daadwerkelijk voorkomen had kunnen worden, bijvoorbeeld:
- Eén van de kinderen blijkt allergisch. Als je de kinderen al had voor je de hond kreeg, had je eerst een allergietest kunnen laten uitvoeren vóór je een hond nam. Het kan ook zo zijn dat je hond er al is en je opeens een baby krijgt die allergisch blijkt te zijn. Dit is natuurlijk een totaal andere situatie.
- Tijdgebrek. Veel mensen realiseren zich pas hoe veel tijd een hond kost, wanneer de hond al in huis is. Als je je van tevoren goed laat informeren over de tijdsinvestering die een hond je kost, dan kan je op voorhand goed afwegen of jij deze tijd daadwerkelijk hebt.
- Financiële middelen. Een hond kost geld. Je hebt de kosten van het voer en de dierenarts, maar je hebt ook spullen nodig (denk aan een riem, een lekker kussen en bijvoorbeeld botjes). Als je van tevoren eigenlijk al weet dat je dit niet kunt betalen, kan je er beter niet aan beginnen om een hond te nemen.
Herplaatsen is niet altijd “iemands schuld”
Maar er zijn ook situaties waarin herplaatsen niemands schuld is. Dat komt vaker voor dan je denkt. Oordeel daarom ook niet te hard over iemand die zijn/haar hond herplaatst. Vaak gaat dit gepaard met veel verdriet. Een leven kan veranderen. Je kunt opeens de financiële middelen niet meer hebben. Er kan een baby met een allergie geboren worden. Je kunt plotseling je partner verliezen en er alleen voor staan, waardoor je het qua tijd niet meer redt om goed voor je hond te zorgen. Er kan zó veel gebeuren wat maakt dat jij niet anders kunt dan je hond wegdoen. Vul dit niet in voor een ander, want bijna niemand doet zijn hond voor de lol weg.
Wanneer herplaatsen echt de betere optie is
Hoe verdrietig het herplaatsen van een hond ook is en of het nu wel of niet voorkomen had kunnen worden… als herplaatsen aan de orde is, doet dat er eigenlijk niet meer toe. Het is dan vooral zaak om te bepalen óf herplaatsen inderdaad een goede optie is en zo ja, hoe je ervoor kunt zorgen dat de hond op een goede plek terechtkomt.
- Een zeer prikkelgevoelige hond die een ervaren eigenaar nodig heeft, komt in een druk en chaotisch gezin terecht. De hond heeft toch meer nodig dan de eigenaren van tevoren dachten. De hond gedijt niet goed in het gezin en ontwikkelt gedragsproblemen waar de eigenaren eigenlijk niet goed mee om kunnen gaan. In dit geval kan herplaatsing een goede optie zijn.
- De hond is terechtgekomen in een gezin met andere dieren, maar al snel blijkt dat je hond absoluut geen goede match is met de andere dieren in huis. De oorzaak van deze mismatch kan van alles zijn, maar in zulke gevallen kan het beter zijn om de hond een ander thuis te geven.
Er zijn nog heel veel voorbeelden te noemen, maar soms is herplaatsen inderdaad de beste optie. Ik merk dat hier echt nog een taboe op heerst, want “wie doet zijn hond nou weg”? Toch is het de vraag: waarom zou een hond moeten blijven op een plek waar hij niet krijgt wat hij nodig heeft? Omdat we principieel vinden dat de hond bij zijn eerste eigenaar moet blijven en niet weggedaan mag worden? Hoe verdrietig ook, als een hond niet krijgt wat hij nodig heeft om goed te functioneren, kan een herplaatsing hem weer doen opbloeien. Het is in zo’n situatie niet altijd zielig om de hond te herplaatsen. Sterker nog: het kan juist enorm goed voor hem zijn.
*Let op: iedere situatie is verschillend. Ik zeg dus niet dat herplaatsen altijd goed is, maar wel dat het in sommige situaties het beste kan zijn.
Moet ik mijn hond wegdoen?
Als jij twijfelt of je je hond moet herplaatsen, raad ik je om dat niet zomaar te doen. Doe eerst het volgende:
- Neem contact op met een gedragsdeskundige als er sprake is van gedragsproblemen. Misschien zijn de gedragsproblemen van jouw hond wel op te lossen als je er hulp bij krijgt.
- Doe het herplaatsen altijd via een professionele organisatie. Je kunt wel zelf op zoek gaan naar een nieuw baasje voor je hond, maar wie garandeert jouw dat het verleden zich dan niet herhaalt? Een professionele organisatie kan ervoor zorgen dat jouw hond écht op een goede plek terechtkomt waar hij een goed leven kan hebben dat bij hem past.
- Neem geen overhaaste beslissingen. Het herplaatsen van je hond is een big deal en het is vaak ook onomkeerbaar. Denk er dus héél goed over na.
Zit jij in de situatie dat je nadenkt of je je hond moet wegdoen? Dan wens ik je heel veel sterkte en succes. Het is niet makkelijk. Vraag professioneel advies en ga dit lastige proces vooral niet alleen door.
Eén reactie
Goedemorgen
Ik ben heel erg aan het twijfelen om mijn hond een Mechelse herder weg te doen.
De hond was van mijn man en is op 24 februari overleden. Ik probeer hem te verzorgen maar ik vindt dat ik vaak weg ben . Ook voor mijn werk soms weg moet . Ik probeer dan wel een oplossing te zoeken of naar een pensioen te doen ( kost steeds meer geld ) .
De hond genaamd Milou was gewend dat er altijd iemand thuis was en ze doet het wel super goed als e alleen is. Maar ik vind het zielig voor haar.
Ik weet nu niet wat de beste oplossing is voor haar daarom stuur ik u een berichtje.