Mijn hond gromt tijdens het spelen

Delen:

Gromt jouw hond tijdens het spelen? Grommen klinkt misschien gevaarlijk en intimiderend, maar bedoelt je hond het ook zo wanneer jij met ‘m speelt? In dit artikel vertel ik je wat het betekent als jouw hond gromt tijdens het spelen.

Waarom gromt mijn hond tijdens het spelen?

Veel honden grommen tijdens het spelen. Op zich is grommen tijdens het spelen geen groot probleem. Grommen kan namelijk ook onderdeel zijn van het spel. Als jouw hond gromt tijdens het spelen, is dat dus niet direct reden tot zorg. Maar het is wel belangrijk om het verschil te leren herkennen tussen een spelgrom en een bedreigende grom.

Wat is een spelgrom?

Een spelgrom is een grom die passend is bij een hond die aan het spelen is. Een spelende hond heeft goede intenties en zal daarom ook nooit grommen omdat hij je wil bedreigen. Het grommen hoort bij zijn spel! Een spelgrom herken je aan het feit dat de grom omhoog en omlaag gaat. De toonhoogte van de grom blijft dus niet de hele tijd gelijk. Bovendien houdt een spelgrom niet langdurig aan. Vaak stopt het grommen kort en begint het daarna weer opnieuw. Dit is typerend voor een spelgrom, want de ene keer trek jij harder aan het trektouw en de andere keer je hond. Afhankelijk van de situatie, zal je hond zijn spelgrom meer of juist minder laten horen. Hij past zijn grom dus aan het op het spel en is dus in z’n koppie ook écht met het spel bezig.

De lichaamshouding van je hond

Maar een spelgrom moet je ook altijd in z’n context zien. Want een spelende hond heeft ook een lichaamshouding die past bij spel. Een hond die speelt, beweegt zich vaak losjes. Vaak maken spelende honden regelmatig een spelboog, zie je hun staart ontspannen kwispelen en ziet het lichaam er ontspannen uit. Ook kan je vaak aan de gezichtsuitdrukking van je hond zien wat zijn intenties zijn. Een ontspannen hond heeft vaak een “zachte” gezichtsuitdrukking, zonder grote, wijdopengesperde ogen die je aan blijven staren. Bij spel hoort geen gespannen, strakke lichaamshouding. Beoordeel een situatie dus nooit alleen op basis van hoe je hond gromt, maar kijk altijd naar het hele plaatje.

Wil je meer weten over lichaamstaal? Dan is mijn minicursus Lichaamstaal iets voor jou!

Onvriendelijk grommen

Maar wat als je hond nu gromt tijdens het spelen en hij geen vriendelijke intenties heeft? Een grom die niet vriendelijk, maar juist dreigend bedoeld is, herken je aan een meer monotoom geluid. Het grommen blijft op één toonhoogte hangen, is laag en houdt aan.

Maar ook hierbij is het weer belangrijk om het hele plaatje te bekijken. Hoe zit het met de lichaamshouding van je hond? Wanneer jouw hond zich bedreigd voelt en vanuit die emotie gromt, dan zie je vaak andere lichaamskenmerken, zoals:

  • Verstijving
  • Strakke staart
  • Opgetrokken bovenlip
  • Staren
  • Strakke kwispel

Let op: niet al deze lichaamskenmerken hoeven naar voren te komen, maar het kán wel. Als jouw hond op deze manier gromt tijdens het spelen, dan is dit grommen niet speels bedoeld. Het kan zomaar zijn dat je hond last heeft van bezitsagressie. Lees in dat geval even dit artikel: Bezitsagressie bij honden.

Leer je hond om met jou te spelen

Samen spelen moet je leren! En elke hond is anders, dus met elke hond zal spel er anders uitzien. Wil je met je hond spelen? Kijk dan eens hoe je samen de “spelregels” van tevoren goed kunt oefenen. Hoewel ik geen enorme fan ben van een hele rits aan commando’s, kunnen sommige commando’s je tijdens spel wel helpen. Een simpel commando als “los” kan je al helpen om een spel te reguleren. Daarmee zeg ik niet dat jij het spel altijd moet winnen o.i.d. Dat hoeft heus niet, want de uitslag van het spelletje is helemaal niet zo belangrijk als veel mensen vroeger dachten! Als jullie het maar leuk hebben met elkaar.

Het is echter wel fijn dat je hond het speeltje kan laten loslaten als de situatie daarom vraagt. Leer je hond dit commando ook op een leuke manier aan (beloon ‘m elke keer flink als hij het speeltje loslaat, zodat het loslaten hem iets oplevert!) en kijk of je op die manier ervoor kunt zorgen dat ook jij het speeltje kan vasthouden zonder dat je hond dat als bedreiging ervaart. Een hond die weet dat hij iets lekkers krijgt wanneer hij zijn speeltje loslaat, zal jou immers niet als bedreiging voor z’n speeltje zien. Het levert ‘m dan juist wat lekkers op als jij dat speeltje krijgt!

Speel met je hond en heb het leuk!

Het belangrijkste? Heb het leuk samen! Als jullie samen plezier hebben, is er geen reden voor je hond om te grommen omdat hij zich bedreigd voelt. Een onschuldige spelgrom is helemaal niet erg. Zolang jij aan zijn lichaamshouding ziet dat je hond zich helemaal oké voelt, dan is een spelgrom helemaal geen reden om te stoppen met het spelletje. Hij heeft het waarschijnlijk gewoon hartstikke naar zijn zin.

Kortom: have fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *