Je puppy leren om alleen thuis te blijven – 6 tips!

slapende hond
Delen:

Je hebt een pup in huis en je wil je puppy leren om alleen thuis te blijven. Da’s iets waar elke puppyeigenaar mee te maken krijgt, want je moet toch een keer naar de kapper of naar de supermarkt. Maar hoe leer je je pup nou op een positieve manier om alleen thuis te blijven? In dit artikel geef ik je 5 heel belangrijke tips!

Je puppy leren om alleen thuis te blijven: 5 tips!

Wil jij jouw puppy leren om alleen thuis te blijven? Dat kan met deze 5 tips:

 1. Koop een camera en observeer je pup
 2. Werk NIET met voertjes of snacks
 3. Speel kiekeboe
 4. Bouw het rustig op
 5. Regel oppas
 6. Vraag om hulp als je puppy tekenen van verlatingsangst vertoont

Deze tips leg ik je hieronder allemaal stuk voor stuk uit. Maar eerst wil ik even met je doorgaan op een veelgestelde vraag: hoe lang kan een puppy eigenlijk alleen thuis blijven?

Hoe lang kan een puppy alleen thuis blijven?

Laten we meteen met de juiste verwachtingen beginnen. Een puppy is is nog maar een baby. Je kan niet van hem verwachten dat hij op zijn jonge leeftijd al uren alleen kan zijn. Hoe lang je pup alleen thuis kan blijven, is per puppy verschillend. Het is héél belangrijk om naar je puppy te kijken en hem te observeren (daarover later meer!). Alleen zo kan je bepalen wat jouw puppy aankan en hoe hoog zijn tempo ligt. Er is dus geen standaard antwoord op de vraag hoe lang jouw puppy alleen thuis kan blijven. Laat je dus ook niet gek maken door die ene buurvrouw wiens hond al na een week 2 uur alleen thuis kon blijven. Als jij het tempo van je puppy volgt, kan je het nooit verkeerd doen!

Tip 1: Koop een camera en observeer je pup

De eerste tip is een essentiële om het tempo van je puppy te bepalen. Als jij een camera in de woonkamer hebt staan en je je puppy kunt bekijken terwijl je oefent met het alleen thuisblijven, kan je controleren of hij ook écht relaxed is als jij even weg bent. Stel je voor: jij bent het alleen thuisblijven aan het opbouwen met je pup. Gisteren was hij eventjes 4 minuten alleen en vandaag wil je kijken of hij 5 minuutjes alleen kan blijven. Je kunt alleen controleren of hij die 5 minuten ook écht relaxed is, als je hem kan zien. Is hij relaxed? Top! Dan weet je dat hij die 5 minuten aankan en dan kan je de volgende dag een stapje verder gaan. Zie je op de camera dat je puppy gestrest is (dat herken je aan stresssignalen!)? Ga dan direct naar huis en doe de volgende dag een stapje terug, zodat je pup geen negatieve associatie opbouwt met het alleen thuisblijven.

Tip 2: Werk NIET met voertjes of snacks

Het wordt je aan de lopende band aangeraden wanneer je een puppy hebt: geef ‘m gewoon een botje als je weggaat, want zo zou een pup leren om alleen thuis te blijven. Maar niets is minder waar! Een botje of een gevulde Kong, leidt je puppy alleen maar af. Laat ik de situatie even voor je schetsen. Jij geeft je pup een botje in z’n bench en je verlaat het huis. Je puppy ligt de eerste paar minuten heerlijk z’n botje op te knagen, maar zodra het botje weg is, gaat hij zich pas focussen op zijn omgeving. En huh? Shit! Jij bent opeens weg en dat heeft hij helemaal niet doorgehad! De kans dat er op zo’n moment paniek toeslaat bij je pup is heel groot.

Door NIET te werken met voertjes en snacks wanneer je je puppy leert om alleen thuis te blijven, ervaart je pup ten volste dat jij het huis even verlaat. Alleen als hij dat echt ervaart en bewust meemaakt, kan hij leren dat het oké is omdat je ook snel weer terug bent.

Tip 3: Speel kiekeboe

De eerste dagen dat je puppy bij jou is, kan je ‘m beter nog niet alleen laten. Jullie moeten eerst de tijd nemen om aan elkaar te wennen en aan elkaar te hechten! Maar dat betekent niet dat je niet alvast wat voorbereidend werk kunt doen… Speel eens kiekeboe met je pup! Je kunt dit in drie stapjes doen:

 1. Begin eerst met een speeltje of een knuffeltje. Houd het speeltje achter je rug en laat ‘m opeens tevoorschijn komen. Als je pup ‘m probeert te pakken, houd je het speeltje weer achter je rug, enzovoorts. Herhaal dit een aantal keer en maak het leuk! Je kunt dit meerdere keren per dag oefenen. Zo leert je puppy dat iets wat even uit beeld is, ook weer terugkomt. En door met een knuffeltje of speeltje te beginnen, houd je het speels, leuk en stressloos!
 2. Doe precies hetzelfde als bij stap 1, maar dan met jezelf. Ga in de deuropening staan, verdwijn voor een seconde achter de muur en stap weer tevoorschijn. Ook dit kan je weer een aantal keer achter elkaar herhalen. Je puppy leert op deze manier op speelse wijze dat als jij uit beeld verdwijnt, dat niet betekent dat je écht weg bent. Je komt immers elke keer weer terug!
 3. Ga jezelf nu verstoppen, bijvoorbeeld in de woonkamer achter de bank of onder de eettafel. Laat je puppy jou zoeken. Een simpel verstopspelletje zorgt ervoor dat je puppy leert dat jij niet écht weg bent en dat hij zich dus ook niet gestrest hoeft te voelen als jij even uit beeld verdwijnt. Je bent er immers gewoon nog, alleen niet binnen zijn blikveld. Geen reden om je zorgen te maken. En dat is PRECIES wat jij je hond leert met dit leuke puppyspelletje!

Tip 4: Bouw het rustig op

Het tempo van de hond van je buren is niet per se het tempo van jouw hond. Kijk daarom goed naar je puppy (met die camera uit tip 1!). Wat kan hij aan? Waar is hij aan toe? Dat kan jij bepalen door hem te bekijken. Als je pup verlatingsangst heeft of tekenen hiervan vertoont, is onderstaand schema niet geschikt voor jouw puppy.

Het onderstaande schema is geschikt voor puppy’s die:

 • minstens 1 week bij hun nieuwe eigenaren wonen
 • relaxed zijn en tijdens kiekeboespelletjes geen tekenen van verlatingsangst of stress vertonen
 • in de eerste week al veel kiekeboespelletjes hebben gespeeld met hun eigenaar

Onderstaand schema hoef je niet in één keer te oefenen. Wel mag je alle vijf de stappen op één dag uitvoeren (op verschillende momenten), mits je puppy geen stresssignalen vertoont.

Stap 1: Stap de voordeur uit, blijf 30 seconden buiten staan en ga weer naar binnen.

Stap 2: Stap de voordeur uit, blijf 1 minuut buiten staan en ga weer naar binnen.

Stap 3: Stap de voordeur uit, blijf 1,5 minuut buiten staan en ga weer naar binnen.

Stap 4: Stap de voordeur uit, blijf 3 minuten buiten staan en ga weer naar binnen.

Stap 5: Stap de voordeur uit, blijf 5 minuten buiten staan en ga weer naar binnen.

Houd je puppy ten alle tijden in de gaten met de camera. Is je pup tijdens één van de stappen niet meer relaxed? Kom dan direct terug om te voorkomen dat hij een negatieve associatie krijgt bij het alleen zijn.

Onthoud wel dat dit een voorbeeldschema is. Gaat jouw puppy sneller of juist langzamer? Helemaal prima. Zolang jij je pup observeert en je hem alleen laat als hij relaxed is, doe je het hartstikke goed.

Tip 5: Regel oppas

Er komt altijd een moment dat je puppy nog té jong is om lang alleen thuis te blijven, maar jij wel écht even weg moet. In zo’n geval raad ik je aan om een oppas te regelen. Voorkom dat je puppy negatieve ervaringen opbouwt en geef hem de kans om het alleen thuisblijven op een prettig tempo op te bouwen. Het is even wat gehannes met je planning in het begin, maar als je nu investeert in een goede training, dan heeft dat straks ook het gewenste resultaat: een hond die het prima vindt om even wat uurtjes alleen thuis te zijn!

Tip 6: Vraag om hulp als je puppy tekenen van verlatingsangst vertoont

Is je puppy erg gestrest wanneer jij uit beeld verdwijnt? Lukt het bovenstaande schema niet en raakt je pup al in paniek als je naar de voordeur loopt? Schroom niet om dan om hulp te vragen. Puppy’s kunnen met verlatingsangst geboren worden, want verlatingsangst kan genetisch bepaald zijn. Niet iets waar jij iets aan kunt doen dus! Bij twijfel: schakel hulp in. Verlatingsangst is enorm lastig en vervelend, maar we weten gelukkig goed hoe we dat stressloos kunnen oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *