Dit heeft jouw hond nodig tijdens het wandelen!

hondengedragscoach lisse van de groep met haar witte herder en golden retriever in het bos
Delen:

Zijn de wandelingen met jouw hond vaak stressvol? Veel hondeneigenaren ervaren een zekere mate van stress tijdens het wandelen met hun hond. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je hond uitvalt aan de lijn, doordat hij enorm trekt of doordat hij wegloopt. Stressvolle wandelingen met je hond zijn niet fijn, maar soms is de oplossing heel simpel. Heb jij vaak een stressvolle wandeling met je hond? Dit heeft jouw hond nodig tijdens het wandelen!

Wandelen moet fijn zijn – voor jou én voor je hond

Als we ervan uitgaan dat je zo’n 3 keer per dag met je hond naar buiten gaat voor een wandeling (dit is dus exclusief de rondes waarbij je alleen naar buiten gaat voor een poep of plas), dan loop je zo’n 21x per week, zo’n 84 keer per maand en zo’n 1008 keer per jaar met je hond buiten. Da’s veel, hè? En daarom is het ook zo belangrijk dat die wandelingen fijn zijn. Wandelen met je hond is een activiteit die je zó vaak doet dat het enorm bepalend kan zijn voor je dag als die wandelingen niet fijn zijn. Als je merkt dat je niet relaxed met je hond kunt wandelen, zou dit wat mij betreft dus prioriteit mogen krijgen. Het is écht de moeite om ermee aan de slag te gaan, want je doet het zo vaak.

Waar ligt de behoefte van je hond?

Maar wat is eigenlijk een fijne wandeling voor je hond? Sta je er wel eens bij stil dat onze definitie van een fijne wandeling niet per se dezelfde is voor je hond? Honden hebben een aantal basisbehoeften tijdens het wandelen:

  • Veiligheid. Een wandeling waarbij de hond zich niet veilig voelt, is niet prettig. Het leidt tot schrikachtig of zelfs angstig gedrag, maar kan ook leiden tot uitvalgedrag. Als je hond zich onzeker en onveilig voelt tijdens het wandelen, kan hij er door uit te vallen (bijvoorbeeld aan de lijn) immers voor zorgen dat hij alles wat hij eng vindt kan wegjagen.
  • Behoeftes doen. Een hele simpele, maar wel een basisbehoefte van je hond. Hij moet poepen en plassen en dat doet hij buiten.
  • Snuffelen. De neus van je hond is zijn belangrijkste en beste zintuig. Zoals wij vaak de wereld ontdekken met onze ogen, ontdekt je hond de wereld met z’n neus. Als je hem de kans geeft om lekker veel te snuffelen tijdens het wandelen, kan hij informatie verzamelen over de wereld om hem heen. Bovendien is snuffelen een heel ontspannende activiteit: het verlaagt de hartslag en zorgt voor de aanmaak van hormonen waar je je lekker van gaat voelen (dopamine, endorfine en oxytocine). Het perfecte recept voor meer ontspanning.
  • Geen stressvolle prikkels. Een ontspannen wandeling is een wandeling die niet vol zit met factoren die stress veroorzaken voor je hond. Wat die stressvolle factoren zijn is per hond verschillend, maar stel dat jouw hond absoluut niet sociaal omgaat met andere honden, dan is een wandeling in een druk losloopgebied wellicht niet echt relaxed – niet voor jou én niet voor je hond.
  • Plezier. Wandelen met jou moet LEUK zijn! Ben jij een leuke wandelpartner? Of ben je bezig met je telefoon of iets anders? Wandelen wordt al een stuk minder stressvol als jullie het samen gezellig hebben. Merk je dat je hond het lastig vindt om zich op jou te richten? Vraag je dan eens af hoe je hem kunt motiveren om jou interessanter te vinden. Dit kan door een speeltje mee te nemen, door hem te belonen met een voertje voor de momenten dat hij aandacht voor je heeft of door er überhaupt bij te zijn met je hoofd.
  • Duidelijke verwachtingen. Wandelingen zijn niet fijn als jij en je hond allebei andere verwachtingen hebben. Als je hond verwacht dat hij naar elk levend wezen dat jullie tegenkomen toe mag trekken en jij ziet dat eigenlijk niet zitten, dan is dat al geen fijne basis voor een ontspannen wandeling. Is het voor jouw hond duidelijk waar de grenzen liggen en wat je van hem verwacht?

Hoe zien jouw wandelingen eruit?

Als jij merkt dat je wandelingen niet ontspannen zijn, is het goed om het lijstje met basisbehoeften eens naast jouw wandelingen te leggen. Waar mankeert het aan bij jullie? Wat is de oorzaak van de stress die jij ervaart tijdens jullie wandelingen en waar zou je verbetering kunnen aanbrengen?

Simpele tip om meer ontspannen te wandelen

Ik wil je één simpele tip meegeven om meer ontspannen te wandelen met je hond: vermijd datgene waar jouw hond stress van krijgt en voeg datgene toe waar je hond blij van wordt. Ik geef je twee voorbeeldjes:

Max is een hond die veel uitvalt aan de riem. Hij woont in een redelijk drukke wijk, maar wel aan de rand van de stad. Zijn eigenaren merken dat Max meer uitvalt wanneer er meer prikkels zijn. Hoe voller de stoepen, hoe meer fietsers en hoe drukker de parkjes, hoe erger Max’ gedrag wordt. Max en zijn familie wonen op 5 minuten rijden van een rustig gebied in de polder. Hier mogen honden niet los en hier is het rustig. Eigenlijk de ideale situatie voor Max, want hij kan niet goed omgaan met loslopende honden én houdt van rust. De eigenaren van Max besluiten elke dag naar de polder te rijden om Max daar rustig uit te laten. Hierdoor raakt Max minder snel overprikkeld en neemt het uitvalgedrag af.

Luna heeft twee eigenaren met een drukke baan. Wanneer ze in het bos loopt met haar eigenaren, zijn die eigenlijk altijd aan het telefoneren. Luna besluit dat er toch niks te halen valt bij haar eigenaren en gaat daarom in het bos haar eigen gang. Ze loopt vaak weg naar andere mensen en honden die haar wél aandacht geven. Haar eigenaren willen graag iets met dit gedrag doen en besluiten om de telefoons tijdens het wandelen thuis te laten. Ze gaan tijdens de wandeling meer leuke oefeningen doen met Luna en belonen haar wanneer ze contact zoekt. Het gevolg is dat Luna minder wegloopt en dat de eigenaren minder gefrustreerd zijn.

Ik heb hulp nodig bij het wandelen met mijn hond

Natuurlijk zijn er situaties waarin je er niet komt met deze tips. Soms is er meer professionele hulp nodig. Maar onthoud dat het belangrijk is om aan de basisbehoeften van je hond te voldoen om te zorgen dat je hond tevreden kan wandelen. Kijk dus eens kritisch naar dit lijstje en naar jezelf. Waar valt jouw winst te behalen? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *