Waarom jouw hond niet los kan als hij niet luistert

waarom jouw hond niet los kan als hij niet luistert
Delen:

In dit artikel ga ik je antwoord geven op de vraag waarom jouw hond niet los kan als hij niet luistert. Ik geloof namelijk écht dat je je hond pas los kunt laten lopen als hij onder appèl staat. Een hond die niet luistert naar zijn eigenaar, kan voor heel veel narigheid zorgen – zowel voor zichzelf, voor zijn eigenaar en voor andere honden en eigenaren. Hoe dat zit leg ik je graag uit in dit artikel!

Onder appèl staan

Laat ik eerst eens even uitleggen wat ik precies bedoel met ‘onder appèl staan’. Daarmee bedoel ik dat jouw hond te bereiken is en jouw grenzen en instructies serieus neemt. Dat hij komt als je ‘m roept en dat hij stopt met zijn gedrag als jij ‘nee’ zegt. Een hond die onder appèl staat, staat in contact met zijn eigenaar. Hij is te bereiken.

Dat betekent heus niet dat een hond die onder appèl staat de hele wandeling nergens anders naar kijkt dan naar z’n eigenaar. No way. Een hond moet lekker kunnen snuffelen en zijn gang kunnen gaan. Maar stel nou dat je met je loslopende hond door het bos loopt en je komt opeens een ruiter te paard tegen waarvan je niet wil dat je hond erop afrent… of je komt een aangelijnde hond tegen en de eigenaar vraagt of jij je hond bij je wil houden… lukt dat je dan? Kan jij je hond dan bij je roepen? Als het antwoord ‘ja’ is, dan staat jouw hond onder appèl.

Een hond die niet onder appèl staat, kan gevaarlijke situaties veroorzaken

Een hond die niet onder appèl staat, laat zich niet terugroepen door zijn eigenaar. Althans, niet altijd. Maar snel nou dat jij met je loslopende hond vlak langs een hele drukke weg loopt. Je ziet dat je hond iets te ver richting de straat loopt en je wil hem bij je roepen, maar hij luistert niet… Je moet er niet aan denken wat de gevolgen zijn als je hond jouw geroep negeert en de weg oversteekt. Dat is niet alleen levensgevaarlijk voor je hond, maar ook voor de automobilist.

Maar een hond die niet onder appèl staat, kan ook voor andere honden een probleem zorgen. Daarover vertel ik je hieronder meer.

Honden in training

Ik heb regelmatig honden in een consult of in een gedragstraject die uitvallen naar andere honden. Uiteraard gaan honden met uitvalproblemen in mijn lessen nooit los. Ik wil immers zeker weten dat ik de veiligheid van de hond die ik begeleid én andere honden kan garanderen (en dat kan niet als ik een uitvallende hond zomaar los laat lopen). De eigenaar die ik begeleid en ikzelf nemen onze verantwoordelijkheid: de hond blijft aan de riem zolang loslopen niet verantwoord is.

Maar wat gebeurt er regelmatig wanneer ik een consult heb met een klant? Er komt een loslopende hond op ons afgerend. En dat terwijl ik consulten met een aangelijnde hond NOOIT in een losloopgebied doen (dat zou immers vragen om problemen zijn). Dus daar staan we dan. In een park waar er een aanlijnplicht is. Met een hond met gedragsproblemen en een eigenaar die keihard zijn/haar best doet om aan dit probleem te werken. En een losse hond van iemand anders die niet onder appèl staat.

Lijn je hond aan waar dat moet

Uitlaatgebieden met een aanlijnplicht zijn er niet voor niets. Lijn alsjeblieft je hond aan waar dat moet. Zorg dat je je verantwoordelijkheid neemt. Zelfs al is jouw hond een goedzak die “gewoon wil spelen” – je weet nooit wat voor andere honden je tegenkomt. Mensen met een uitvallende hond gaan meestal heel bewust op plekken wandelen waar geen loslopende honden zijn. Als jij daar lak aan hebt en je datzelfde gebied inloopt met je loslopende hond die niet onder appèl staat, vorm je een probleem voor de eigenaar en hond die je tegenkomt, maar breng je je eigen hond ook in een gevaarlijke situatie.

“Maar hij doet niks, hoor”

En ik weet het… jouw hond is ongetwijfeld een lieverd. Hij doet geen vlieg kwaad, heeft goede intenties, enzovoorts. En dat is mooi! Toch kan ook die lieve en vriendelijke hond een probleem vormen. Want ondanks het feit dat jouw hond misschien niet uitvalt, niet agressief is en niemand wil opeten, weet je nooit hoe dat zit met een andere hond. Het gedrag van jouw hond – hoe vriendelijk ook – kan de andere hond wel triggeren. Want misschien heeft jouw hond wel een beetje een spreekwoordelijke plaat voor z’n kop en loopt hij overal vrolijk op af zonder zich te realiseren dat andere honden daar niet op zitten te wachten.

De woorden “Maar hij doet niks, hoor!” worden in dit soort situaties vaak geroepen. En ik snap dat dat misschien zo lijkt, maar het is niet waar. Je hond “doet niet niks”. Hij staat niet onder appèl en loopt zonder toestemming en zonder signalen te lezen af op een andere hond die dat lastig vindt. Je hond doet dus wél iets: hij overschrijdt grenzen en luistert niet naar jou.

Het gaat er niet om wiens schuld het is

Ik snap dat het voor jou, als eigenaar van een hond zonder serieuze gedragsproblemen, oneerlijk voelt dat ik je hierop aanspreek. Maak ik jou nu niet verantwoordelijk voor de problemen van een ander? Is het JOUW probleem dat andermans hond agressief is en niet kan omgaan met andere honden?

Nee. Dat is absoluut niet jouw probleem. Maar het is wél jouw probleem als jouw hond niet onder appèl staat. Dat is namelijk niet alleen een probleem wanneer je die ene hond met gedragsproblemen tegenkomt, maar het is vooral jouw probleem omdat het gaat over de veiligheid van JOUW hond. En die veiligheid wil je altijd kunnen garanderen, toch?

Ook honden met een gedragsprobleem moeten uitgelaten worden. Ook zij mogen in een bos lopen waar een aanlijnplicht is. Wil jij je hond graag laten loslopen? Ga dan naar een losloopgebied, maar oefen ook alsjeblieft met het onder appèl houden van je hond. Ik riep het al eerder: zullen we een beetje rekening met elkaar houden? Zullen we, als iemand vraagt of jij je hond bij je kunt houden, dat niet als een aanval zien, maar juist als een manier om elkaars hond te beschermen? Zullen we zorgen dat we onze honden alleen laten loslopen als ze écht luisteren?

Leer je hond onder appèl te staan

Wil jij jouw hond leren om weer onder appèl te staan? Daar help ik je graag bij!

Volg mijn cursus Ontspannen wandelen met je hond! Herken jij dit?

  • Mijn hond rent altijd keihard op andere honden af.
  • Mijn hond wordt vaak gecorrigeerd door andere honden.
  • Ik ben mijn hond vaak kwijt tijdens het wandelen.
  • Mijn hond luistert niet als ik hem roep.
  • Mijn hond is niet met mij bezig tijdens het wandelen.
  • Mijn hond trekt enorm aan de lijn.

Dan is de cursus echt iets voor jou! Ga jij aan de slag?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *