Mijn hond gaat plat op de grond liggen als hij een andere hond ziet

hond gaat plat op de grond liggen bij het zien van andere honden
Delen:

Gaat jouw hond altijd plat op de grond liggen als hij een andere hond ziet? Je hond is niet de enige! In dit artikel neem ik je mee in de belevingswereld van je hond. Want waarom gaan honden eigenlijk liggen als ze een andere hond zien? En is dit gedrag dat je wil stimuleren, of juist niet? Ik leg het je uit.

Gaat een hond liggen omdat hij wil spelen?

Laat ik meteen een groot misverstand uit de wereld helpen: honden gaan niet plat op de grond liggen bij het zien van een andere hond omdat ze willen spelen. Honden die uitnodigen tot spelen, maken een spelboog. Dit ligt misschien op plat op de grond liggen, omdat de voorpoten en de buik van de hond plat op de grond liggen. Bij een spelboog steken de billen echter omhoog en ligt de hond dus niet volledig op de grond. Een spelboog kan je dus makkelijk onderscheiden van écht helemaal plat op de grond liggen.

Om spel tussen honden te laten ontstaan, moet er een mate van ontspanning zijn. Honden gaan niet met elkaar spelen als ze zich gespannen voelen bij elkaar. Vergelijk dit maar eens met onszelf: wij gaan ook niet ontspannen een praatje met iemand maken die ons eigenlijk een gespannen gevoel geeft. Als iemand jou spanning geeft, reageer je daar ook meer gespannen op. Om écht ontspannen met elkaar om te gaan, moeten beide partijen zich op hun gemak voelen. Dat geldt voor honden dus ook!

Dit betekent dus dat BEIDE honden zich comfortabel moeten voelen om spel te laten ontstaan. Die ontspanning die spelende honden ervaren, zie je ook terug in hun lichaamstaal. Hun lichaamstaal is losjes en ontspannen – en dus zéker niet gespannen en stijf. Een hond die stil plat op de grond gaat liggen, maakt echter helemaal geen ontspannen en losse bewegingen. En dit gedrag past dus ook niet bij de ontspannen houding die een spelende hond zou moeten hebben.

Waarom gaat mijn hond liggen?

Er zijn verschillende verklaringen voor het feit dat veel honden gaan liggen bij het zien van een andere hond. Zo kan het zijn dat een hond gaat liggen om zichzelf kleiner te maken en vanuit die kleinere en minder opvallende positie de tegemoetkomende hond rustig te kunnen observeren. Gaan liggen kan echter ook een vorm van bevriezen zijn, wat weer een duidelijk stresssignaal is. Wat de concrete reden ook is, al deze redenen hebben te maken met een vorm van spanning. De hond gaat liggen omdat hij de situatie eigenlijk best spannend vindt. En dat is te zien aan zijn houding.

Spanning bij ontmoetingen met andere honden

De spanning van de liggende hond, heeft ook zijn weerslag op de hond die op jullie af komt lopen. Honden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal. Als jouw hond plat op de grond gaat liggen bij het zien van een andere hond, communiceert hij dus iets naar de hond die op hem afloopt. Hij communiceert spanning. Dit kan zijn weerslag hebben op de andere hond. De andere hond ziet en ervaart deze spanning ook, en dit kan ervoor zorgen dat deze hond zelf ook een meer gespannen houding krijgt. Deze spanning bouwt zich op en dit kan uiteindelijk een explosieve ontmoeting tot gevolg hebben.

Is die explosieve ontmoeting niet gewoon spel?

Nee! Zeker niet. Die explosieve ontmoeting is niets anders dan een overlopende stressemmer. De spanning is zó hoog opgelopen dat de honden die spanning weer kwijt moeten. Een explosieve ontmoeting in de vorm van druk gedrag, achter elkaar aan rennen of zelfs uitingen van agressie is puur de ontlading van de opgebouwde spanning. Dit maakt ook dat het plat op de grond gaan liggen bij het zien van een andere hond geen uitnodiging is tot spel. Het is een enorme trigger om spanning op te bouwen. En hoe langer de ene hond blijft liggen en de andere hond daarop af loopt, hoe langer de spanning opbouwt (en hoe explosiever de reacties zullen zijn).

Doorbreek het gedrag

Wat kan je hier dan precies aan doen? Het is belangrijk om dit gedrag te doorbreken. Als jij de eigenaar bent van een hond die gaat liggen, is het goed om te weten dat dit gedrag een uiting is van stress. En nu je dat weet, wil je je hond daar ongetwijfeld in helpen. Je hond heeft er immers ook last van om elke keer dit gedrag te vertonen, want het is voor hem geen ontspannen gedrag én hij moet elke keer dealen met de (waarschijnlijk zeer gespannen) reactie van de hond(en) die op hem afloopt/aflopen.

Het gedrag doorbreken kan je alleen doen als je het gedrag vóór bent. Zodra je hond op de grond ligt, kan je eigenlijk weinig meer doen. Je hond is al in zijn spanning gedoken en het is lastig om hem daar nog uit te krijgen. Uit eigen beweging zal je hond in ieder geval niet meer naar je luisteren. De spanning is al te hoog. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Maar hoe doe je dat?

  • Let goed op de lichaamstaal van je hond. Wanneer gaat jouw hond liggen? Doet hij dat direct bij het zien van andere honden, of gaat er eerst nog gedrag aan vooraf? In het laatste geval kan je bij het gedrag dat je hond laat zien vóór hij gaat liggen al ingrijpen. Voorkom dat je hond gaat liggen, zodat de opbouw van spanning er niet hoeft te zijn.
  • Let op andere honden. Hoe reageren andere honden op jouw hond? Als je ziet dat een andere hond gespannen op jouw hond reageert, kan je er bijna zeker van zijn dat jouw hond dat met spanning beantwoordt. Zie je dus een hond op jullie afkomen die veel spanning met zich meedraagt? Draai je dan om of duik een ander paadje in. Nogmaals: voorkomen is beter dan genezen!
  • Buig het gedrag om met iets leuks. Zoek naar een ingang. Hoe kan jij je hond bereiken als er andere honden in beeld komen? Waarmee trek je zijn aandacht? Zoek een manier waarop je je hond kunt bereiken, zodat je hem alternatief gedrag kunt aanbieden. Zo voorkom je dat je hond zich gaat focussen op de andere hond.

Hoe kan ik jou helpen?

Help! Mijn hond gaat plat op de grond liggen als hij andere honden ziet. En wat doe je eraan?

Als je er zelf niet uitkomt en jouw hond altijd plat op de grond gaat liggen als hij andere honden ziet, dan is het slim om hulp in te schakelen. Het is belangrijk om dit gedrag te doorbreken, zowel voor jezelf (want voor jou is het ook niet fijn) als voor alle honden die hierbij betrokken zijn. Hoe ik jou kan helpen? Dat kan op de volgende manieren:

  • Boek een los consult of een gedragstraject. Op deze manier gaan we live aan de slag met het probleem waar jij tegenaan loopt.
  • Volg mijn online cursus Ontspannen wandelen met je hond. In deze cursus komt het onderwerp “liggen bij het zien van een andere hond” uitgebreid aan bod. Ik bespreek spanningsopbouw tijdens het wandelen en leg je uit hoe je jullie wandelingen weer relaxter kunt maken, zowel voor je hond als voor jou zelf.
  • Volg me op Instagram. Hier deel ik regelmatig nuttige tips en adviezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *