Heeft mijn hond verlatingsangst?

husky puppy in het bos
Delen:
Heeft mijn hond verlatingsangst? In dit artikel lees je meer over verlatingsangst bij honden.

Heeft mijn hond verlatingsangst? Misschien merk je dat jouw hond het lastig vindt om alleen thuis te zijn. Niet fijn voor je hond en ook niet voor jou, want een hond met verlatingsangst heeft een grote impact op je leven. In dit artikel behandel ik de vraag “Heeft mijn hond verlatingsangst?” en geef ik je een inkijkje in hoe we bepalen of een hond wel of geen verlatingsangst heeft.

Je hond alleen thuis laten

Niet alle honden vinden het leuk om alleen thuis te zijn. Ik zou ‘m nog wel sterker neer durven zetten: geen enkele hond vindt het een feestje dat jij de deur uitgaat. Honden zijn gezelschapsdieren en ze vinden het fijn om bij hun familie te zijn. Dat jij je hond dus even alleen laat om een boodschap te gaan doen, is niet per se iets waar je hond dolenthousiast over is. Tegelijkertijd betekent dat niet dat je hond het enorm vervelend vindt dat je weggaat. Een hond die goed alleen kan zijn, weet namelijk dat je ook weer terugkomt als je even weggaat en ervaart jouw vertrek om die reden niet als stressvol of enorm negatief.

Frustratie versus angst

Maar er is ook een groep honden die het alleen thuisblijven wél echt vervelend vindt. En deze honden kúnnen een een vorm van verlatingsangst hebben. Ik zeg bewust “kunnen”, want honden die stresssignalen laten zien bij het alleen thuisblijven, hebben niet per definitie verlatingsangst.

Symptomen van verlatingsangst delen we eigenlijk in in drie categorieën, namelijk:

  1. Frustratie
  2. Angst om alleen thuis te blijven
  3. Verlatingsangst

Over het verschil tussen 2 en 3 gaan we het later hebben, maar laten we eerst eens even kijken naar die frustratie. Want wat als jouw hond bijvoorbeeld enorm blaft, sloopt of piept als hij alleen thuis is… Ligt dat dan altijd aan het alleen thuisblijven an sich? Honden die niet genoeg worden uitgedaagd op mentaal vlak, die niet voldoende worden uitgelaten of die om een andere reden zich niet voldaan voelen, kunnen sloop- of blafgedrag laten zien wanneer hun eigenaar het huis verlaat. Dit geblaf of gesloop interpreteren veel eigenaren als verlatingsangst.

Honden die zich vervelen of niet aan hun trekken komen, kunnen namelijk gaan blaffen of slopen uit frustratie. En daar heb je ‘m: het verschil tussen frustratie en angst. Want als jouw hond blaft of sloopt uit frustratie, dan is de oplossing voor dit gedrag dat je je hond meer aanbiedt. Het kan zomaar zijn dat als jij je hond langer uitlaat voor je weggaat of je hem mentaal veel meer stimulans biedt, het sloop- en blafgedrag wanneer jij niet thuis bent als sneeuw voor de horizon verdwijnt. En dan heeft je hond dus geen verlatingsangst, maar is hij gefrustreerd.

Twee soorten verlatingsangst

Dan door naar categorie 2 en 3: de angst om alleen thuis te blijven en verlatingsangst. Zit daar een verschil tussen? Jazeker.

De angst om alleen thuis te blijven houdt in dat een hond het eng vindt om alleen thuis te blijven. Voor deze honden maakt het niet uit WIE er bij hen is. Zolang er IEMAND bij hen is, is het oké. Voor deze honden wordt vaak een oppas geregeld als ze alleen thuis moeten blijven. Of het nou de buurvrouw, je moeder of je tante is die oppast, zolang de hond niet alleen is, is hij oké.

Bij honden met verlatingsangst kan dit niet. Deze honden zijn zeer gehecht aan één specifiek persoon. Vaak is dit één persoon in het gezin. Wanneer deze persoon het huis verlaat, schiet de hond in de stress, zelfs al zitten andere gezinsleden nog gewoon op de bank. Voor deze honden is het regelen van een oppas veel lastiger, want de hond komt past echt tot rust als die ene eigenaar weer thuis is.

Heeft mijn hond verlatingsangst?

Heeft jouw hond verlatingsangst? Dat hangt er dus helemaal vanaf. Allereerst is het goed om het onderscheid te maken tussen frustratie en angst. Daarom zal ik je, als ik met jou aan de slag ga, ook altijd eerst vragen wat je hond overdag allemaal doet, maar ook wat voor hond je in huis hebt. Een hond van 6 jaar die nog lekker veel wandelt en elke dag hersenwerk aangeboden krijgt, maar die wel sloopt en blaft wanneer jij niet thuis bent, is waarschijnlijk niet gefrustreerd. Maar heb je een jonge werklijn Ridgeback die sloopt en blaft en die dagelijks in totaal een uurtje buiten komt? Dan zou ik het stukje frustratie niet willen uitsluiten.

Het verschil tussen de angst om alleen thuis te blijven en verlatingsangst (zeer gehecht zijn aan één persoon) is dan weer veel makkelijker te herkennen. Vaak weten eigenaren dit zelf ook al heel goed.

Aan de slag met verlatingsangst

Wil jij aan de slag met verlatingsangst? Vanaf januari 2022 bied ik specifieke verlatingsangsttrajecten aan. Nog even geduld dus! Wil je tot die tijd alvast wat meer kennis opdoen? Volg me dan op Instagram. Daar deel ik regelmatig informatie over honden met verlatingsangst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *