Ga nooit zomaar af op het advies van andere hondeneigenaren

nooit op advies van andere hondeneigenaren afgaan
Delen:

Ga nooit zomaar af op het advies van andere hondeneigenaren. Waarom niet? Dat ga ik je in dit artikel vertellen! Loop jij tegen een probleem aan met je hond? Neem dan nooit klakkeloos het advies over van een andere hondeneigenaar wiens hond hetzelfde probleem had. In dit artikel ga ik je vertellen waarom je dat niet moet doen en wat je beter wél kunt doen!

Elke hond en elke situatie is uniek

Stel je voor dat jouw hond uitvalt aan de lijn. Je hebt al van alles geprobeerd en je bent radeloos. Dan kom je in het bos iemand tegen en terwijl je aan de praat raakt, ontdek je dat haar hond vroeger óók enorm uitviel aan de lijn. De hond van die persoon heeft met behulp van een bepaalde methode geleerd om niet meer aan de riem uit te vallen. Je krijgt daarom ook het advies van de andere hondeneigenaar om hetzelfde te doen.

Hoewel dit natuurlijk aantrekkelijk klinkt (die specifieke methode heeft immers voor haar hond ook gewerkt!), is het toch niet raadzaam om dit advies zomaar aan te nemen. De eerste reden is dat elke hond en elke situatie uniek is. Uitvallen aan de riem los je namelijk niet op met een trucje. Het is belangrijk om eerst te achterhalen waarom je hond uitvalt aan de riem. Pas wanneer je dat weet, kan je effectief met het gedrag aan de slag gaan.

De persoon die je in het bos sprak, kan een hond hebben die uitviel aan de riem vanwege angst, terwijl jouw hond misschien wel uitvalt aan de riem vanwege overprikkeling.

Dat het gedrag hetzelfde is, betekent niet dat de oorzaak ook hetzelfde is. En dat betekent dat de aanpak voor het gedrag bij de ene hond dus anders kan zijn dan bij de andere hond.

Andere hondeneigenaren zijn niet altijd professionals

Mensen met een hond hebben misschien meer kennis van honden dan mensen die nog nooit een hond in levende lijven hebben gezien, maar… mensen met een hond zijn niet per definitie een professional! Ze spreken vanuit hun eigen ervaring. Die ervaring is natuurlijk ergens op gebaseerd, maar het is niet gebaseerd op de kennis en bredere ervaring die professionals hebben.

Professionals kijken naar de kern van het probleem – niet naar één case die toevallig met succes is “opgelost”. Wil je dus aan de slag met het probleemgedrag van jouw hond? Zoek dan hulp van een professional die jou kan helpen om eerst de kern van het probleem te achterhalen en dáárna pas naar een oplossing te kijken.

Het verkeerde advies kan tot nog ergere problemen leiden

Ga je toch af op het advies van die ene hondeneigenaar uit het bos? Als deze aanpak niet past bij jouw hond, bijvoorbeeld omdat het gedrag bij jouw hond een andere oorzaak heeft, dan bestaat de kans dat je het gedrag alleen maar erger maakt. Bij probleemgedrag is het essentieel dat je het probleem bij de kern aanpakt. Een hond die gedrag vertoont vanuit angst, is er niet bij gebaat om dit probleem aan te pakken zoals je dat zou doen bij een hond die over- of juist onderprikkeld is. Andersom is een overprikkelde hond niet gebaat bij een aanpak die werkt voor angstige honden.

Kortom: ga nooit zomaar af op het advies van andere hondeneigenaren, want voor je het weet ben je nog verder van huis.

Hulp bij probleemgedrag hond

Wil jij hulp bij het probleemgedrag van jouw hond? Neem dan gerust contact met me op. Ik kan je goed verder helpen, omdat ik:

  • Altijd naar de specifieke hond en situatie kijk
  • Niet volgens één methode werk om zo individueel mogelijk te kunnen werken
  • De kern van het probleem achterhaal
  • Niet met “standaard trucjes of oplossingen” werk
  • Werk op basis van kennis en ervaring

Vindt het probleem dat jij met je hond ervaart voornamelijk plaats tijdens het wandelen? Dan kan je ook mijn online cursus Ontspannen wandelen met je hond volgen. Als je daar nog vragen over hebt, mag je uiteraard altijd contact met me opnemen.

Voor gratis tips kan je me ook volgen op Instagram! Zie ik je daar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *