Weet mijn hond hoe ik me voel?

Hondengedragscoach Lisse van de Groep met witte herder Lewis
Delen:

Weet mijn hond hoe ik me voel? Je zult niet de enige hondeneigenaar zijn die zich dat afvraagt. Soms lijkt het wel alsof honden onze emoties kunnen “lezen”. Alsof ze precies doorhebben hoe we in ons vel zitten. Kunnen honden onze emoties voelen? Of speelt er meer? Ik leg het je uit in dit artikel.

Honden zijn levende wezens met gevoel!

Je hond is geen robot. Hij is een levend wezen. Een individu met een eigen karakter, eigen voorkeuren en eigen gevoelens. Die gevoelens van je hond zijn niet 1-op-1 te vergelijken met onze eigen emoties. Hoewel honden zeker emoties als angst, frustratie en vreugde kunnen ervaren, is er één groot verschil met de mens: de hond leeft in het nu. Een hond kan geen verdriet voelen over iets wat een jaar geleden gebeurd is. Hij kan wel emoties voelen bij de consequenties van die gebeurtenis (een hond kan bijvoorbeeld wel degelijk zijn baasje missen als die een jaar geleden is overleden), maar de hond denkt bijvoorbeeld niet met verdriet terug aan het afscheid. Hij leeft in het nu en een hond die NU zijn baasje mist, ervaart die emotie omdat hij het gemis NU voelt.

Kan een hond mijn emoties voelen?

Het feit dat een hond zelf emoties kan ervaren, zegt al iets over zijn emotionele radar. Een hond is niet compleet gevoelloos voor jouw emoties en gevoelens, maar dit komt niet per se doordat hij jouw gedrag herkent als ‘verdrietig’, ‘angstig’ of ‘blij’. Hier spelen andere zaken een veel grotere rol:

  • Honden zijn meesters in het herkennen van patronen. Ben jij altijd heel onaardig tegen je hond wanneer je boos bent? Dan zal hij zorgen dat hij niet bij je in de buurt komt wanneer jij boos bent, omdat hij het gedrag herkent en weet wat daarop volgt.
  • Honden hebben een geweldige neus! En nu denk je misschien: wat heeft die neus nu weer met gevoelens te maken? Nou, een heleboel!

De rol van een hondenneus bij het herkennen van emoties

Hondenneuzen zijn geweldig. Een hond kan ongelooflijk goed ruiken. Zo goed, dat hij het met zijn neus kan opmerken als je een theelepeltje suiker in een zwembad gooit. Ongelooflijk, hè? Maar die hondenneus ruikt niet alleen heel erg goed, maar hij ruikt ook anders dan onze neus.

Honden ruiken feromonen

Hondenlichamen, maar ook mensenlichamen produceren feromonen bij bepaalde emoties. Die feromonen zijn eigenlijk niets meer of minder dan moleculen. Wij kunnen ze als mensen niet bewust waarnemen of ruiken, maar je hond kan dat wel! Feromonen zijn daarmee heel nuttig voor honden, want ze bevatten informatie. Honden kunnen feromonen detecteren en op die manier “ruiken” hoe soortgenoten zich voelen. Dit is ook waarom honden het zo feilloos doorhebben als een hond in het bos zich angstig voelt.

Feromonen worden niet alleen door honden opgemerkt omdat honden ze kunnen ruiken. Honden kunnen feromonen ook proeven en honden hebben bovendien een vomeronasaal orgaan om feromonen te detecteren. Een heel bijzonder orgaan dat viervoeters dus in staat stelt om als het ware de emotionele staat van een andere hond op te pikken.

Menselijke feromonen

Ook mensen produceren feromonen. Wij hebben er alleen een stuk minder aan, want wij kunnen de feromonen van andere mensen niet ruiken. Het vermoeden is dat we dat ooit wel gekund hebben, maar met de komst van taal is het ruiken van feromonen evolutionair waarschijnlijk niet meer nodig. Wat heel bijzonder is, is dat honden de menselijke feromonen wél opmerken. En waarom is dat dan zo bijzonder? Omdat mensen en dieren niet dezelfde diersoort zijn en het dus opmerkelijk is dat een hond de signalen van een andere diersoort zó goed kan lezen en begrijpen. Waarschijnlijk hebben honden geleerd om menselijke feromonen te detecteren omdat honden al eeuwenlang met mensen samenleven. Het is dus evolutionair gezien “nuttig” om dit te kunnen.

Waarom is dit belangrijk?

Maar waarom is het nou belangrijk om te begrijpen hoe het precies zit met jouw hond en emoties? Waarom is het belangrijk om te begrijpen dat jouw hond de wereld met zijn neus ontdekt, inclusief jou! Omdat het je iets leert over je hond. Het is altijd nuttig om beter te leren begrijpen hoe jouw hond in elkaar zit. En door te begrijpen dat zelfs iets ongrijpbaars als emoties gelinkt zijn aan het enorme vermogen van de neus van je hond, begrijp je ook hoe belangrijk die neus is! Je hond de ruimte geven om te snuffelen en de wereld met zijn neus te ontdekken, is van groot belang. Het is namelijk voor je hond de beste manier om de wereld om hem heen, inclusief jou maar ook andere honden, te lezen en te begrijpen.

Voelt mijn hond mijn emoties?

Dus, wat is de conclusie? Weet mijn hond hoe ik me voel? In feite zou je beter kunnen zeggen dat hij “ruikt” hoe jij je voelt. Het mooie aan honden is dat honden zich heel goed op onze emoties kunnen aanpassen. Ben jij verdrietig en produceer je bijbehorende feromonen? Dan kan je hond dat niet alleen opmerken en herkennen vanwege zijn goede neus, maar hij kan er ook op reageren. Hij kan de verbinding opzoeken en dicht tegen je aan gaan liggen. En dat maakt dat een hond zeker een emotioneel wezen is. Hij herkent de emotie namelijk niet alleen, maar hij anticipeert er ook op. Mooi hè?

Ik begrijp mijn hond niet

Begrijp jij je hond niet? Dan kan je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag om je hond beter te begrijpen en om goed om te gaan met zijn gedrag. Sowieso is het altijd goed om mij te volgen op Instagram. Hier deel ik nuttige tips over hondengedrag!

Ook kan je terecht in mijn online academie voor online cursussen over hondengedrag! Wil je live hulp? Bekijk dan deze pagina voor mijn aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *