Waarom timing zo belangrijk is als je je hond roept

Hondengedragscoach Lisse van de Groep wandelt met haar golden retriever en witte herder door de duinen
Delen:
Waarom is timing zo belangrijk wanneer je je hond roept? Ik leg het je uit in dit artikel.

Timing is super belangrijk wanneer je hond roept. Wanneer jij ‘hier’ roept op het verkeerde moment, kan dat betekenen dat je hond niet komt. En dat terwijl een ‘hier’ op het juiste moment juist kan betekenen dat je hond wél naar je luistert. Hoe zit dat precies? Ik leg het je uit!

De welbekende “bananen in de oren”

We kennen het allemaal wel. De welbekende “bananen in de oren”. Je roept je hond en je bent ervan overtuigd dat hij je gehoord zou moeten hebben. Hij heeft immers oren waar niks mis mee is! Toch negeert hij jouw ‘hier’ volledig. Hij lijkt bananen in zijn oren te hebben. Hoort hij je nou echt niet of houdt hij je voor de gek? Die bananen in de oren van een hond hebben vaak te maken met jouw timing. Roep je je hond op het verkeerde moment? Dan kan het zomaar zijn dat hij niet luistert, al heeft hij op sommige momenten de recall (het bij je roepen van je hond) prima onder de knie.

Waarom is timing zo belangrijk bij het roepen van je hond?

Ik herhaal het nog maar een keer: timing is essentieel! Maar hoe zit dat dan precies? Stel dat hij met je hond in het bos loopt. Er komt een andere hond aan die jullie kennen. De twee honden spelen graag met elkaar en dat is dan ook precies wat er gebeurt. Ze raken verzeild in een spelletje en zijn super druk met elkaar. Ik kan je één ding vertellen: wanneer jij je hond roept terwijl hij volledig in een spelletje zit, heb je geen schijn van kans. Hij is gewoon zó druk met die andere prikkel (= de andere hond) dat hij jou simpelweg niet hoort. Misschien wel als een vaag achtergrondgeluid en misschien registreert hij ergens diep in zijn brein jouw roep wel, maar hij is zo afgeleid dat het lastig voor zijn brein wordt om jouw ‘hier’ echt als belangrijk te registreren. Hij is immers heel druk met iets anders!

Wat leert je hond wanneer je hem op de verkeerde momenten roept?

Je hond herhaaldelijk op het verkeerde moment (dus bijvoorbeeld wanneer hij middenin zijn spel zit) roepen, kan er zelfs toe leiden dat je hond leert dat hij jouw commando mag negeren. Jij roept hem, misschien wel 10x, en hij speelt vrolijk verder. Met iedere keer dat je ‘m roept op zo’n moment, wordt jouw ‘hier’ een beetje minder waard. Tot het punt dat je hond uiteindelijk denkt: “Ze roept zo vaak en ik hoef er nooit op te reageren. Ik hoef blijkbaar niks met dit commando.”

Roep je hond dus niet te vaak. Het heeft geen zin en het haalt de kracht van jouw ‘hier’ volledig weg. Liever wat langer wachten en één keer kunnen roepen dan twintig keer roepen met als gevolg een hond die bij de twintigste keer pas komt opdagen. Wat is jouw recall dan nog waard?

Wat is dan wél de goede timing?

We keren nog even terug naar de situatie waarin jouw hond speelt met een andere hond. De twee honden gaan volledig op in hun spel en lijken onbereikbaar. Maar let eens goed. Tijdens ieder spel tussen honden komt er een moment dat het spel even tot rust komt. Beide honden oriënteren zich weer even op hun omgeving. En DAT is het moment waarop je je hond roept. Hij laat de prikkel waardoor hij afgeleid was (de andere hond) even los en dat betekent dat er ruimte is voor een andere prikkel (jouw recall).

Op dit specifieke moment is de kans dat jouw hond op jouw recall reageert het grootste. Natuurlijk is het ook belangrijk dat hij weet dat jij iets lekkers bij je hebt en dat er een beloning staat tegenover zijn goede gedrag. Reageert hij op jouw recall? Beloon dat uitvoerig. Komt hij pas na twintig keer? Zeg dan op een neutrale toon dat het fijn is dat hij er is en besteed er verder niet te veel aandacht aan. Maar straf je hond nooit. Als jij je hond straft wanneer hij na twintig keer roepen bij jou komt, straf je hem in feite voor het feit dat hij eindelijk bij je is gekomen. Is dat wat je wil? Nee. Dus het bij jou komen is altijd positief. En als hij in één keer komt levert het hem zelfs een super beloning op!

Wat als mijn hond niet komt als ik hem roep?

Het begint allemaal bij een goede recall. Komt jouw hond regelmatig niet wanneer je ‘m roept? Dan is het zaak om terug te gaan naar de basis en je hond een goede recall aan te leren. Hoe vaker je hem bij je blijft roepen terwijl hij niet luistert, hoe lastiger het wordt om hem in één keer bij je te laten komen op commando. Voorkom in ieder geval de volgende dingen:

  • Voorkom dat je twintig keer staat te roepen naar een hond die niet luistert.
  • Probeer een kat-en-muisspelletje waarbij jij achter je hond aan rent te voorkomen. Een leuker spelletje bestaat niet en een grotere motivatie om de volgende keer weer weg te rennen wanneer jij je hond roept, bestaat ook niet.

Ik wil hulp bij het aanleren van een goede recall

Wil jij leren hoe je je hond een goede recall aanleert? Ik help je graag! Je kunt me sowieso volgen op Instagram, waar ik veel tips en adviezen deel over hondengedrag. Wil je een consult inplannen? Kijk dan op deze pagina of neem direct contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *