Honden leren contextgebonden. Wat betekent dat?

Kleine hond in het gras die naar de camera kijkt
Delen:
Honden leren contextgebonden. Wat betekent dat? Dat betekent dat je hond iets in de ene situatie super goed kan en er in de andere situatie moeite mee heeft. Je leest er meer over in dit artikel.

Thuis kan mijn hond het wel, maar in een andere situatie helemaal niet. Waarom? Herken je dat? Dat jouw hond bepaald gedrag thuis 100% onder de knie heeft, maar er in een andere situatie helemaal niks meer van bakt? Of misschien juist andersom. Tijdens je training op het veld doet je hond het subliem, maar thuis lijkt hij alles te zijn vergeten. Hoe zit dit precies?

Honden leren contextgebonden

Ik gooi ‘m er maar meteen in. Honden leren contextgebonden. Dat betekent dat ze gedrag of een vaardigheid die ze aanleren koppelen aan de situatie waarin ze dat leren. Om je dat uit te leggen, geef ik een voorbeeldje.

Je hond ligt thuis nooit op de bank. Vanaf de dag dat jullie ‘m hebben, hebben jullie heb aangeleerd om niet op de bank te liggen. En dat gaat altijd hartstikke goed! Hij heeft een heerlijk, luxe kussen waar hij lekker en graag op ligt en het liggen op de bank lijkt niet eens aan de orde. Op een dag besluit je op bezoek te gaan bij je ouders en je neemt je hond mee. En wat gebeurt er? Hij springt zo op de bank. HUH?!?! Je had ‘m toch geleerd om niet op de bank te liggen?

Maar heb je hem geleerd om op geen enkele bank te liggen? Of alleen om niet op die van jou te liggen? Kijk, daar ga je… Je hond leert contextgebonden. Thuis kan hij het wel, maar in een andere situatie is dat voor hem niet zo vanzelfsprekend. De bank in de woonkamer van je ouders is tenslotte een andere bank dan de bank in jullie woonkamer.

Nog een voorbeeldje…

Je zit met je hond op hondentraining. Op het veld wordt – natuurlijk – veel aandacht besteed aan het wandelen aan de ontspannen riem. Op zich lijkt dit prima te gaan tijdens de training. Je hond kan ontspannen met je meelopen en is het knapste hondje van de klas. Geen probleem tot zover! Tot je thuis bent en je een blokje om gaat. Hij hangt zichzelf nog net niet op aan de riem. Je hond trekt als een malle! Hoe kan dat nou? Je had hem toch tijdens de training zo goed geleerd om aan een ontspannen lijn te wandelen? Hij kan het toch?!

Jep, hij kan het. In een bepaalde context. In de context van het trainingsveld, de bijbehorende input vanuit jou én natuurlijk je tasje vol beloningskoekjes. Op het veld is je hond aan het werk. Hij weet: “We zijn nu bezig met trainen.” In die context loopt hij super netjes aan de ontspannen riem met je mee. Maar thuis is de context totaal anders. Er zijn andere prikkels, je bent minder actief “aan het trainen” en misschien heb jij zelf ook wel een heel andere houding. Kortom: een compleet andere situatie. En daarom gedraagt je hond zich ook anders.

Hoe houd je rekening met contextgebonden leren bij honden?

Als je je hond iets wil aanleren, is het handig om dat aan te leren op verschillende plekken. Laten we nog even teruggaan naar het voorbeeldje van het ontspannen wandelen aan de riem. Een hond die netjes aan een ontspannen lijn meeloopt tijdens het trainingsuurtje, kan thuis misschien enorm trekken aan de riem. En dus is het aan jou om thuis nét zo hard te oefenen met het wandelen aan de ontspannen lijn als op het trainingsveld!

Begin laagdrempelig met het trainen van je hond

Zorg daarbij dat je niet op level 100 begint. Het trainen van je hond in verschillende situaties moet laagdrempelig beginnen. Dat wandelen aan de ontspannen riem heeft hij op het trainingsveld helemaal onder de knie, maar hoe gaat dit wanneer je langs een drukke weg loopt? Of wanneer je op de stoep loopt en je tijdens je wandeling 10 andere honden tegenkomt? Begin laagdrempelig en kies niet meteen voor een heel druk gebied. Ga op een moment wandelen dat het buiten rustiger is en zorg ervoor dat je je hond de kans geeft om weer vanaf level 1 te beginnen. Want nogmaals: dat hij het op het trainingsveld kan, betekent niet dat het ook appeltje eitje is in “the real world”.

Ik heb hulp nodig bij het gedrag van mijn hond

Wil je hulp bij het gedrag van je hond? Of vind je het lastig om te trainen met je hond? Ik help je graag. Sowieso kan je mij altijd volgen op Instagram. Hier post ik regelmatig nuttige tips en tricks voor hondeneigenaren. Wil je hulp op maat? Dan kan je een los consult, een videocall of een gedragstraject met mij inplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *