Stresssignalen bij honden

Delen:

Stresssignalen bij honden, wat zijn dat eigenlijk? Stresssignalen noemen we ook wel kalmerende signalen. Het zijn signalen waarmee je hond aangeeft dat hij iets niet prettig vindt en dat een situatie hem spanning oplevert. Door stresssignalen te laten zien, probeert je hond een andere hond te kalmeren. Met zijn signalen communiceert hij letterlijk: “Ik vind dit niet prettig.” Een logische reactie van de andere hond zou daarom ook zijn om zich terug te trekken, als reactie op de kalmerende signalen/stresssignalen van jouw hond.

Voorbeelden van stresssignalen

Niemand laat op precies dezelfde manier zien dat hij stress heeft of dat iets spanning geeft. Dat doen wij als mensen ook niet. De één gaat lopen ijsberen bij een spannende situatie, de ander trekt zich terug en weer een ander wordt juist heel druk. Zo is het bij honden ook. Iedere hond is anders en laat op een andere manier zien dat hij stress heeft. Voorbeelden van stresssignalen zijn:

 • Wegkijken
 • Hyperactief gedrag
 • Gapen
 • Schudden
 • Tongelen (de eigen bek likken)
 • Zich wegdraaien
 • Gaan liggen of zitten
 • Bevriezen (verstijven)
 • Knipperen
 • Gespannen kwispelen
 • Hijgen
 • Het wit van de ogen laten zien

Het is essentieel dat jij als baasje deze stresssignalen herkent. Dit is de manier waarop jouw hond communiceert dat hij iets niet prettig vindt. Zie je dat jouw hond stresssignalen laat zien naar jou, of dat hij stresssignalen richting een andere hond laat zien? Help hem dan om op een ontspannen manier uit de situatie te komen.

Stresssignalen bouwen op

Een hond die spanning ervaart, geeft dit vaak eerst op een rustige en subtiele manier aan. Geen enkele stabiele hond begint “zomaar” uit het niets te bijten of te blaffen. Vaak gaan hier heel veel stresssignalen aan vooraf. Ik ga je een voorbeeld geven om uit te leggen hoe stresssignalen opbouwen:

Je hebt een vriendin op de koffie en zij heeft haar 3-jarige dochtertje meegenomen. Het meisje is he-le-maal gek op jouw hond en springt druk om je hond heen. Ze zit ook de hele tijd aan je hond. Je hond kijkt constant weg van het meisje en begint te hijgen. Hij laat zien dat hij het niet prettig vindt. De signalen van je hond worden echter volledig genegeerd. Omdat je hond het gevoel heeft dat zijn signalen (wegkijken en hijgen) niet gehoord worden, laat hij nog meer signalen zien. Hij draait zich van het meisje weg en gaat zijn eigen bek likken. Wederom worden de signalen van de hond genegeerd. Uiteindelijk voelt de hond zich zó oncomfortabel dat hij even kort gromt naar het meisje. De moeder van het meisje schrikt enorm. Kan jij je hond niet onder controle houden?! Maar in dit geval had de hond al véél eerder geholpen moeten worden. Hij heeft op zoveel verschillende manieren geprobeerd netjes aan te geven dat hij de situatie niet prettig vond, maar iedereen negeerde zijn signalen. Daarom besloot hij om op een meer heftige manier aan te geven (grommen) dat hij de situatie niet prettig vond. Waren de stresssignalen eerder opgepikt, dan had deze hond niet hoeven grommen.

Wil jij leren hoe je stresssignalen tijdens het wandelen met je hond gebruikt om vervelende situaties te kunnen voorkomen? Check dan mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’, waarin ik je uitleg hoe stresssignalen helpend kunnen zijn om relaxter te wandelen met jouw hond!

Kalmerende signalen naar andere honden

Stresssignalen noemen we ook wel kalmerende signalen, omdat hij – zoals ik hierboven al uitlegde – een ander probeert te kalmeren door stresssignalen te laten zien. In ontmoetingen tussen honden zie je heel veel stresssignalen. Ontmoetingen tussen honden zijn lang niet zo ontspannen als je misschien denkt! Zie jij in het bos dat je hond met stresssignalen op een andere hond reageert? Haal je hond dan uit de situatie. Hij vindt het duidelijk niet prettig!

Ik wil hulp bij het gedrag van mijn hond

Vind jij het lastig om de stresssignalen van je hond te herkennen en hier goed op in te spelen? Ik help je graag om je hond beter te leren begrijpen, zodat je gedragsproblemen ook makkelijker kunt oplossen. Neem contact met mij op en ik vertel je welke mogelijkheden er allemaal zijn!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *