De lichaamstaal van je hond

lichaamstaal en stresssignalen bij honden
Delen:

In dit artikel ga ik je alles vertellen over de lichaamstaal van je hond. Want waarom is de lichaamstaal van je hond nou zo enorm belangrijk voor jou als hondeneigenaar? Hoe kan het begrijpen van de lichaamstaal van honden jou helpen om gedragsproblemen op te lossen en beter samen te werken met je hond? Dat ga ik je allemaal uitleggen in dit artikel.

De taal van je hond

Jij en ik spreken Nederlands. We kunnen met elkaar communiceren door dingen tegen elkaar te zeggen. We hebben een enorme hoeveelheid woorden die we kunnen gebruiken om onze gemoedstoestand te beschrijven. We kunnen zeggen dat we iets spannend of fijn vinden, en we kunnen ons met woorden uiten wanneer we bijvoorbeeld boos of ongelukkig zijn. Ook wij communiceren heel veel met lichaamstaal (ooit wel eens een boos iemand gezien die gewoon stokstijf stil blijft staan? Nope, je lichaam doet mee als je iets wil communiceren!), maar voor ons is lichaamstaal niet het enige waarmee we kunnen communiceren.

Hoewel jouw hond misschien ook wat woordjes begrijpt (“zit”, “af”, “hier” enzovoorts), spreekt hij geen Nederlands. Hij “spreekt” lichaamstaal! Honden communiceren onderling door middel van lichaamstaal. Het is de taal die jouw hond spreekt. En dan is het meteen ook veel logischer waarom het voor jou zo belangrijk is om die lichaamstaal beter te begrijpen. Als jij de taal van je hond niet spreekt, is het onmogelijk om goed met elkaar te communiceren!

Lichaamstaal als oplossing

Bij veel mensen die worstelen met het gedrag van hun hond komt het stuk lichaamstaal aan bod. En meestal gaat het daar ook mis! Vaak blijkt dat ze signalen van hun hond missen. De hond probeert op honderdduizend manieren mogelijk te maken dat hij een situatie bijvoorbeeld niet prettig vindt. Dit doet hij door middel van lichaamstaal. Maar als deze signalen niet worden herkent, omdat een hondeneigenaar de lichaamstaal van zijn hond niet herkent, dan is dit wel een probleem. Een hond die niet begrepen wordt, kan uiteindelijk ernstiger gedrag gaan vertonen (zoals blaffen, uitvallen aan de riem, bijten, bedenk het maar…) om gehoord te worden. Door de signalen van je hond eerder te herkennen, kan je ernstig gedrag dus écht voorkomen!

Stresssignalen

Je hond laat door middel van stresssignalen zien dat hij iets niet prettig vindt. Er zijn heel veel verschillende soorten stresssignalen bij honden, zoals bijvoorbeeld:

  • Wegkijken
  • Knipperen
  • Het lichaam wegdraaien
  • Tongelen (de bek likken)
  • Het wit van de ogen laten zien)
  • Gaan zitten of liggen
  • Gapen
  • Gespannen kwispelen

We noemen stresssignalen ook wel kalmerende signalen. En dit heeft een reden! Kalmerende signalen zijn bedoeld om de hond die je tegenkomt letterlijk te kalmeren. Wanneer je hond dus een kalmerend signaal of een stresssignaal laat zien, communiceert hij naar de hond die hij tegenkomt: “Ik heb geen kwaad in de zin en laat dit aan jou zien door middel van een kalmerend signaal.” Hiermee hoopt jouw hond dat de hond die op jullie afloopt zich rustig en beleefd zal gedragen.

Kalmerende signalen bij honden herkennen

Veel mensen herkennen dit niet als stresssignalen. Wanneer de hond gaat zitten of liggen bij het tegenkomen van een andere hond, denken we bijvoorbeeld dat de hond de andere hond opwacht omdat hij wil spelen. Maar niets is minder waar. Je hond probeert door middel van het signaal aan te geven dat hij zich netjes wil gedragen, maar laat ook zien dat hij zich wat gespannen voelt bij de hond die op hem af komt lopen. Wanneer je dit ook daadwerkelijk als stresssignaal of kalmerend signaal herkent, kan je ook op de juiste manier reageren. In plaats van je hond aan te moedigen om naar de andere hond toe te lopen, kan je hem juist helpen, omdat jij het gedrag als stresssignaal herkent. Je begrijpt dus opeens dat jouw hond de situatie eigenlijk helemaal niet zo ontspannen vindt als jij in eerste instantie dacht.

Eerst je hond begrijpen, daarna problemen oplossen

Om gedragsproblemen bij je hond op te lossen, moet je dus eerst je hond leren begrijpen. Je moet als het ware zijn taal leren spreken en leren om de signalen op de juiste manier te herkennen en te interpreteren. Pas dan kan je begrijpen wat jouw hond probeert te communiceren, en begrijp je ook wat hij van jou nodig heeft.

Observeer je hond

En daarvoor moet je je hond goed observeren! Het is belangrijk dat jij, wanneer je met je hond wandelt, ook echt met je hond bezig bent. Dus uit die telefoon, en weg die podcast. Gewoon even wandelen MET je hond. Met je volle aandacht! Het leren herkennen van lichaamstaal is natuurlijk een stukje kennis opdoen (wat betekenen bepaalde signalen), maar het is ook een kwestie van leren kijken. Herken jij wat jouw hond doet en wat hij daarmee probeert te vertellen?

Ik wil hulp bij de lichaamstaal van mijn hond

Vind jij het lastig om de lichaamstaal van je hond goed te begrijpen? Ik vertel je er heel graag meer over. Volg mij op Instagram voor meer gratis tips over hondengedrag of volg één van mijn online cursussen over hondengedrag. Zo leer je je hond beter begrijpen, snap je waar gedragsproblemen vandaan komen én leer je weer om te genieten van jouw hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *