Moet mijn hond in de bench?

Golden retriever in een bench
Delen:

“Moet mijn hond in de bench?” Veel mensen vragen het, maar ik heb geen antwoord op deze vraag. Het is jouw hond, jouw huis, jouw regels. Of je voor een bench kiest, is volledig aan jou. Werken met een bench is echt niet dé manier om je hond op te voeden. Of een bench werkt voor jou en je hond hangt volledig af van de manier waarop je de bench inzet én van je hond. In dit artikel vertel ik je meer over de bench voor honden.

Het nut van een bench

Een bench is een soort kooi waar een hond (of een ander huisdier, maar vaak een hond) in kan. Benches zijn er in allerlei verschillende maten. Voor Chihuahua’s, maar ook voor een grote hond als een Leonberger kan je een bench kopen. Een bench heeft een deurtje, waardoor je de hond in de bench kan doen met een dichte, of een open deur. Het nut van een bench is niets anders dan een plek creëren voor je hond. Wanneer je deze plek inzet, hangt helemaal af van jouw aanpak en dat verschilt dus per persoon.

Hoe gebruik je een bench?

Een bench kan je inzetten voor verschillende doeleinden. Sommige mensen zetten de bench alleen in tijdens de puppytijd (hierover later meer), anderen gebruiken de bench om de hond een rustige plek te geven. De bench kan ook ingezet worden bij honden met probleemgedrag, bijvoorbeeld bij honden die het lastig vinden om met visite om te gaan. Je kunt een bench dus voor heel veel verschillende situaties inzetten.

De bench gebruiken voor een puppy

Veel mensen gebruiken de bench in de eerste periode dat ze een hond hebben. De bench wordt dan ingezet als rustige plek om te slapen, maar door de pup in de bench te laten slapen, voorkom je ook meteen dat de hond bijvoorbeeld ’s nachts, of wanneer jij even een boodschapje aan het doen bent, het huis kapot knaagt of overal plast en poept. Honden zijn van nature schone dieren en zullen hun eigen nest niet bevuilen (uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd). Werken met een bench waarin de pup zelf voldoende, maar niet te veel ruimte heeft, kan voorkomen dat de pup aan de ene kant van de bench gaat poepen of plassen en van de andere kant van de bench zijn slaapplekje maakt. Een bench waar je pup dus precies zelf in past zonder dat er ruimte is voor een plas- of poepplek, is daarom een aanvulling op de zindelijkheidstraining.

Daarnaast vinden veel puppy’s het lastig om hun rust te pakken. Ze zijn natuurlijk nog jong en speels, en weten hun eigen uit-knop nog niet zo goed te vinden. Je kunt je hondje op jonge leeftijd aanleren om de bench als rustplek te zien, door hem na een wandelingetje standaard even in de bench te doen, zodat hij lekker kan slapen. Veel hondjes voelen dat ze in de bench echt even niets kunnen met alle prikkels in huis, en kunnen daarom in de bench goed hun rust pakken. Dit geldt uiteraard niet voor alle pups (iedere hond is daarin verschillend en de bench past echt niet bij ieder type hond!), maar veel puppy’s hebben baat bij de bench als rustplek.

De bench is een veilige en fijne plek

Dé regel die ik belangrijk vind bij het gebruik van de bench, is dat de bench een veilige en fijne plek is. Dit kan je stimuleren door de hond zijn maaltijden in de bench te geven, hem in de bench botjes of speeltjes te geven en af en toe wat koekjes in de bench te strooien. Laat ook overdag het deurtje van de bench gewoon openstaan, zodat je kunt kijken naar de behoefte van jouw hondje. Gaat hij er zelf in liggen voor zijn rust? Super, dan vindt hij het blijkbaar een fijn plekje om te ontspannen. Gaat hij er nooit in liggen en kan hij op andere plekken in huis prima tot rust komen? Dan is dat natuurlijk ook helemaal goed.

De bench is geen strafplek

De bench mag geen strafplek worden! Als jij wil dat jouw hond met een veilig en goed gevoel in zijn bench kan slapen, is het ook belangrijk dat de bench een fijne en veilige plek is! Ga je hondje dus niet straffen door hem in de bench te zetten. Het heeft geen zin, want hij snapt het niet, en bovendien is het niet eerlijk. Niemand – mens of dier – leert op een gezonde manier iets van uitsluiting. Je hond dus ook niet.

De bench als time-out

Je kunt de bench wel als time-out inzetten, maar daarmee bedoel ik waarschijnlijk niet wat je denkt dat ik bedoel. Met een time-out bedoel ik niet het kind dat in de hoek wordt gezet, of het kind dat naar zijn kamer wordt gestuurd om daar “even af te koelen”. Met time-out bedoel ik niets meer en niets minder dan een moment om te ontprikkelen. Na een wandeling is de kans groot dat je puppy moe en behoorlijk overprikkeld is. Het is voor hem fijn om even te kunnen bijkomen en alle prikkels los te laten. Maar dat is lastig wanneer hij in de woonkamer blijft waar bijvoorbeeld jonge kinderen rondrennen. Op die manier blijven de prikkels maar komen, en kan je hondje zijn rust niet goed pakken. Sterker nog, de kans is groot dat hij heel hyperactief wordt van al deze prikkels. Hij moest al zoveel prikkels verwerken en nu komen er nog meer prikkels bovenop! Het resultaat is omgekeerd gedrag: druk gedrag, terwijl hij eigenlijk doodop is. In dit geval is de bench een uitkomst. Je vertelt je hondje dat het echt tijd is om alle prikkels even los te laten en uit te rusten. Dit heeft hij nodig om zijn stressemmertje te legen, maar ook om te groeien.

Ik wil advies over het gebruik van de bench

Wil jij advies over het gebruik van de bench voor jouw hond? Dan is het tijd om contact met me op te nemen! Ik vertel je hoe je de bench kunt gebruiken en hoe je van de bench een fijne en prettige plek maakt voor jouw pup of volwassen hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *